USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Будь-яке торкання поліцейського – це правопорушення». Патрульного судять за побиття лучанина

14 Січня 2024 06:16
У Луцьку полісмена судять за перевищення службових повноважень. Екіпаж приїхав на виклик щодо домашнього насильства. На лучанина Віталія Приходька склали протокол. Той штовхнув поліцейського. В подальших діях слідчі ДБР побачили перевищення правоохоронцем своїх повноважень. Після візиту патрульних у Віталія виявили розрив внутрішнього органу і кровотечу. Його довелося оперувати.

Нещодавно в суді досліджували відеодокази в цій справі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Патрульні поліцейські приїхали до сім’ї на виклик дружини щодо домашнього насильства. На приїзд копів Віталій Приходько відреагував лайкою – при дитині. Слово за слово й розпочалася шарпанина. На лучанина стали надягати кайданки.

«Через хвилину, будучи ще на кухні, на обличчі Приходька наявні тілесні ушкодження. Це кров з носа і садно на обличчі», – сказав прокурор Ігор Радзивилюк.

«Прокурор подає напад потерпілого на поліцейського так, як ніби той взяв за руку і почав штовхати. Якийсь сюрреалізм. А де передбачено, що особа має брати поліцейського за руку, штовхати і кудись виводити? Якими нормами права? Ми хіба не в правовій країні живемо? Очевидно, що будь-яке торкання патрульного поліцейського – це вже правопорушення», – звернув увагу адвокат Віктор Шевчук.

Прокурор розповів, що відбулося згодом: «Будучи в коридорі квартири, лежачи на животі, просить припинити стосовно нього дії працівника поліції».

Відзначимо, що поліцейський до суду прийшов. Він воює на фронті у штурмовій бригаді. Нині перебуває у відпустці.

Читати ще: Полісмен, якого судять за побиття лучанина, воює у штурмовій бригаді

«На підставі чого поліцейський, який оголосив про затримання й оголосив про застосування кайданків, має припиняти дії стосовно потерпілого, якщо він несамовито кричить і невідомо, які в нього надалі можуть бути дії? Він ще навіть остаточно не був затриманий, кайданки не були надягнуті. То чому поліцейський має це припиняти? Очевидно, крик був не від болю. Очевидно, крик був панічний чи істеричний», – прокоментував адвокат Віктор Шевчук.

Далі Віталія Приходька витягли на сходову клітку. Що з ним відбувалося? Бодікамера зафіксувала лише звуки. Прокурор переконаний, що були удари. Сам Віталій стверджував, що поліцейський після того, як одягнув на нього кайданки, вдарив його ногою в живіт.

«На відеозаписі чути удар, після чого Приходько видає своєрідний вигук. Буквально через чотири секунди питає у Приходька: «Даси другу руку чи повторити?» І через шість секунд ми знову чуємо своєрідний звук удару. Після цього Приходько видає незрозумілий стогін і різко замовкає», – зазначив прокурор Ігор Радзивилюк.
Захисник поліцейського Віктор Шевчук зауважив, що на відео ударів не видно: «На відео немає доконаного факту, де було би знято, як поліцейський б’є потерпілого».

Але чому на кадрах, де Віталій Приходько перебуває у відділку поліції, його обличчя побите? І як так сталося, що лучанина довелося оперувати?

«Нам важко стверджувати, де був потерпілий у той період, коли він повертався з міськвідділу додому. Жодним чином патрульний не перевищував свої повноваження при спілкуванні з потерпілим. Так, безумовно, було затримання, безумовно, були кайданки, але, на нашу думку, поліцейський діяв у рамках своїх повноважень», – наголосив адвокат Віктор Шевчук.

Відтоді минуло понад два роки, але коли з’ясують істину у справі, поки що невідомо. Обвинувачений поліцейський повертається на фронт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Правдоруб Показати IP 14 Січня 2024 07:23
Цю неадекватну особу потрібно було відразу пристрелити..
123 Показати IP 14 Січня 2024 09:03
З моральної точки зору тут треба поліцейських захищати, а не домашніх насильників, які не дають життя ні дружинам ні рідним дітям! Поліцейський став на захист держави, а сімейний насильник де?! Ну раз не кажуть, де то мабуть далі мозки домашнім виносить!
Анонім Показати IP 14 Січня 2024 09:37
Це є наслідком низької професійної підготовки поліцейських і не вміння діяти в умовах з більш ускладненою ситуацією, а нестриманість є наслідком перевищення повноважень. Всі мають знати порушив закон відповідай в тому числі і поліцейські. На жаль в нинішній патрульній поліції чудаків хватає які освоїли один принцип, "Я начальник ти дурак"
Пилип Показати IP 15 Січня 2024 13:06
Поліцейський мав затримати порушника, а не карати його. Для покарань у нас існують суди. Затримати з мінімальною шкодою для затриманого, не завдаючи йому болю чи образ. Будь-яке застосування сили з боку поліції, окрім реально необхідної для затримання, - це службовий злочин. Навіть якщо полісмен щойно з фронту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus