USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Будемо йти до останнього»: у Луцькій громаді – скандал через закриття початкової школи

10 Квітня 2021 17:58
Батьки учнів початкової школи села Кульчин Луцької територіальної громади категорично проти закриття навчальної установи. Вони запевняють, що у боротьбі за існування освітнього закладу «підуть до останнього» й нізащо не возитимуть дітей до сусідньої школи в селі Клепачів, що за сім кілометрів від населеного пункту.

Разом із рештою батьків долею початкової школи перейнялася мешканка села Кульчин, багатодітна мама Оксана Сидорчук. Із чоловіком вони виховують 11 хлопчиків та дівчаток.

Зізнається, що восени здобувати нові знання відправляє до сільської «маленької» школи вже восьме дитя.

Водночас станом на сьогодні у другому та третьому класах кульчинської початкової школи навчаються два сини пані Оксани.

«Наступного року знову матимемо першокласника. Це восьмий школяр у цій школі. Щоправда, одна моя донька навчається в Жидичині, то мушу сказати, що цей експеримент нам не сподобався. Там у класах дітей більше, тож вчителі не мають змоги приділяти такої уваги учням, як у нашій невеличкій сільській школі. Тут дають більше знань, і щодня у дитини є оцінка з кожного предмету», – каже жінка.

Так, проблема початкової школи в селі Кульчин – актуальна ще з 2019 року. Два роки тому у листопаді до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини від імені односельчан Оксана Сидорчук вже зверталася. Вона попросила журналістів розібратися у ситуації. Жителі Кульчина переконані, що їхня школа цілком самодостатня. Мовляв, за рахунок маленьких кульчинців, яких пропонують довозити в Клепачів, хочуть врятувати від закриття тамтешню школу. Адже в клепачівській дев’ятирічці навчається майже стільки дітей, як у початковій школі Кульчина.
Тоді голова Жидичинської сільради, а нині – староста сіл Жидичин, Кульчин, Липляни, Озерце, Клепачів, Небіжка Галина Матвіюк заспокоїла батьків, що, мовляв, посеред навчального року ніхто закривати ЗОШ I ступеня в Кульчині не буде. Понад те, можливо, її взагалі не доведеться закривати.

Водночас директорка ЗОШ I cтупеня села Кульчин Вікторія Леплянська зазначила: попри відсутність харчоблоку та спортзалу, в приміщенні, де навчаються діти, зроблено ремонт, перекрито дах, є внутрішні вбиральні.
Окрім того, пічне опалення суттєво економить витрати на утримання закладу, якому вже понад 80 років.
Утім батьки учнів із Кульчина переконані, що під «соусом» оптимізації закладів освіти в межах відповідної реформи ціною закриття їхньої школи хочуть зберегти Клепачівську.

«На мою думку, ініціатива зробити з нашої початкової школи філію Клепачівської – безглузда і не має права на існування. Хай там як, але ми, батьки, у школу в Клепачів, яка за сім кілометрів від Кульчина, своїх дітей не віддамо і, якщо потрібно, будемо йти до останнього. За законом, нашу школу як сільську початкову закрити не можна. Ми не Луцьк, ми – села, приєднані до територіальної громади. І наша школа – початкова. Про закриття мови немає і бути не може, бо станом на сьогодні на закриття початкових шкіл накладено мораторій. Тому в управлінні освіти кажуть, що буцімто не закривають школу, а призупиняють її діяльність, не набираючи першого класу. Але така практика на Волині вже є, адже саме так закрили школи в селах Озерце, Небіжка – не набрали перших класів і все. І наповнюваність п’ять і більше учнів у початкових класах, як того вимагає закон для подальшого функціонування школи, у нас є в кожному класі», – обурюється багатодітна мати Оксана Сидорчук.
Жінка припускає, що перший клас у початковій школі в Кульчині на наступний рік не набирають не тому, що немає достатньої кількості учнів, а буцімто це не що інше, як «тихе» розпорядження від управління освіти – не набирати першокласників у місцеву школу, аби ті йшли навчатися в Клепачів.

«Виходить, що клепачівську школу хочуть врятувати нашими дітьми. А там – дев’ятирічка, де, згідно із документами, навчається 52 дитини. Батьки із цим не згідні і в Клепачів дітей не поведуть. Мешканці сіл Небіжка та Озерце возять дітей у школу в Жидичин, то чому ми маємо везти в Клепачів?» – каже жінка.

Спірне питання активно обговорювали під час засідання освітньої комісії Луцької міської ради, що відбулося 2 квітня. Тоді директорка управління освіти міськради Зіновія Лещенко розповіла, що школа в Кульчині функціонуватиме як філія закладу в селі Клепачів.

«Школа в Кульчині не зовсім пристосована до вимог сьогодення, адже не має гарячого харчування в шкільній їдальні. А передбачено навчання першого класу з інклюзивним контентом. За таких умов, згідно із законодавством, обов’язково має бути шкільна їдальня з гарячим харчуванням. Також немає фахівців, які супроводжували б таких дітей», – сказала директорка управління освіти.

Зараз, зі слів головної освітянки обласного центру, у школі Кульчина навчаються 35 учнів. За інформацією очільниці закладу, цього року в перший клас не набрали б і п’яти дітей.

Натомість Оксана Сидорчук каже, що, згідно із законом, сільська початкова школа може бути без спортзалу, хоча у навчальному закладі і є спеціальна кімнатка для проведення уроків фізкультури в дощ чи несприятливі погодні умови.

«У тій кімнаті нема парт чи інших меблів. Тому коли дощ – спортивні заняття проводять там. Але здебільшого у нас фізкультура проходить на вулиці, тому і захворюваність дітей – зовсім низька. Чому управлінці вчепилися саме в нашу школу? Наше село із населенням трохи більш як тисяча має близько 80 дошкільнят. І це тільки за пропискою. А є ж ще велика кількість незаселених будинків, не зданих в експлуатацію», – розводить руками багатодітна мама.
Дитина Юлії Жолобак також навчається в Кульчині. У сім’ї – ще одне дитя дошкільного віку.

Саме тому доля сільського закладу освіти небайдужа волинянці, яка разом з іншими батьками з ініціативної групи Кульчинської початкової школи прийшла на засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, що відбулося 7 квітня 2021 року.

Так, у зв'язку з приєднанням до Луцької територіальної громади нових населених пунктів виникла потреба поділити новоприєднані території на мікрорайони. Відповідно, кожен мікрорайон має бути закріплений за однією школою так, як це є в обласному центрі Волині. Проєкт поділу підготували й подали на розгляд виконавчого комітету Луцькради. Згідно з ним, опорними навчальними закладами мікрорайону, до якого входить Кульчин, є Жидичинський ліцей №1 та Клепачівська ЗОШ І-ІІ ступенів.

Однак Юлія Жолобак переконана, що кульчинська школа має право існувати згідно із статтею 13 Закону України «Про освіту», в якій ідеться про те, що кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад освіти. Окрім того, вона посилається на статтю 12 ЗУ «Про повну загальну середню освіту», яка говорить про те, що кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менш як п'ять учнів та більш як 24 учні, які здобувають початкову освіту;30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту.

«У кульчинській школі немає класів, де навчається менш як п’ять учнів. А отже, вона самодостатня. По-друге, кульчинська школа має стати філією ліцею у Жидичині як найбільш наближеного територіально та єдиного можливого варіанта для опорного закладу. Згідно із постановою Кабміну № 532 від 19 червня 2019 року, кількість здобувачів освіти в опорному закладі освіти без урахування їх кількості у філіях має становити не менш ніж 200 осіб. Клепачівська гімназія не може стати опорним закладом, бо у ній навчається 52 учні», – запевняє жінка.

Волинянка переконана, що кульчинська школа має перспективи розвитку та може допомогти у подальшому в питанні розвантаження переповненої Жидичинської школи, саме тому від імені батьків написала звернення до Луцького міського голови та членів виконкому із проханням розробити проєктно-кошторисну документацію для пошуку інвестицій в розбудову школи.

«Просимо ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту в Кульчині та Клепачеві, щоб раз і назавжди отримати відповіді на всі спірні питання», – звернулася до влади міста пані Юлія.
Зазначимо, що під час засідання виконкому 7 квітня питання, що стосується сільських шкіл, приєднаних до Луцька, зняли з порядку денного для подальшого вивчення та доопрацювання.

«Сьогодні це питання розглядати не будемо. Всі питання, що стосуються шкіл прилеглих територій, ми знімаємо з порядку денного. По кульчинській школі будемо радитися і доопрацьовувти питання. Його буде винесено на наступні виконкоми», – звернувся до ініціативної групи міський голова Ігор Поліщук.

Натомість під час освітньої комісії в Луцькій міській раді начальниця управління освіти Зіновія Лещенко зазначила, що, мовляв, школу в Кульчині не ліквідовують – вона функціонуватиме в режимі філії. Водночас є можливість довозити дітей у навчальний заклад в Клепачеві, який здатен прийняти більшу кількість дітей. Як додала, вчителі з Іванчиць і Кульчина будуть працевлаштовані в інші заклади Луцької міської територіальної громади.

Однак батьків теперішніх учнів та майбутніх першокласників такий стан речей абсолютно не влаштовує. Вони запевняють, що відстоюватимуть право сільської початкової школи до перемоги, і, якщо все ж освітній заклад ліквідують чи зроблять філією, переведуть дітей куди завгодно, але не в Клепачів.

Варто зауважити, що у вівторок, 30 березеня, від імені батьків учнів початкової школи та батьків майбутніх школярів початкової школи у селі Кульчин петицію про розбудову розмістила на сайті E-Dem Тетяна Пилипчук.

Аби у міській раді розглянули петицію, вона має зібрати щонайменше 300 підписів протягом 14 днів.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото з відкритих спільнот у соціальних мережах
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ОДІН. Показати IP 10 Квітня 2021 21:54
А в КУЛЬЧИНІ Є БАР І ЦЕРКВА?
Заза до ОДІН. Показати IP 11 Квітня 2021 09:52
Ти дурень. Лікуйся
Ага Показати IP 10 Квітня 2021 23:31
До ОДІН. А до чого тут бар і церква?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus