USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Навпроти Луцької міськради - «будинок хоббіта»

1 Липня 2015 08:34
Про безпорадність Луцької міськради у питаннях аварійного житла свідчить так би мовити будинок хоббіта, який просто навпроти приміщення міськради.

Завалена будівля в центрі міста слугує прихистком для нічних гостей та тлом для оригінальних фотографій, - інформує «Комунальний патруль».

«Як тільки яка закордонна делегація приїздить із візитом до міської ради, обов’язково потім фотографується на фоні оцього чуда. Певно, в світі ніде навпроти мерії немає такої краси», – розповідає мешканка будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 28а, що більше десяти років межує із красномовними руїнами луцького житлового фонду.

Завалена будівля колись, очевидно, була житлом для чотирьох родин. Має чотири окремі входи, кожен із яких веде в двокімнатне помешкання із виходом на просторе горище. Для такого висновку окрім натяків на «тут колись була стіна, бо лишилась рама від дверей» і «в цій комірчині, очевидно, мала би бути драбина нагору», треба чимала фантазія. Будинок всередині – завалений, а поверху завалів заріс чимось схожим на ліани в джунглях.

Одна із чотирьох частин будівлі має двері з навісним замком. Сусіди розповідають, що тут мешкають «чи то безхатьки, чи то наркомани». Вдень їх не видно, а під вечір ненадовго запалюється світло, бо протягли собі мережу від найближчого стовпа.

Два входи у будинок, що виходять у двір із сусідською заселеною двоповерхівкою, забиті наглухо. Сусіди кажуть, що доводиться частенько повторювати захисні процедури, бо місцева молодь із завидною впертістю зламує замки.

«Тільки позабиваємо двері, щоб не лазили, не скидали сміття, однаково повідривають, – розповідає сусідка заваленої хатини. – І вся ця картина виходить просто на мої два вікна. Хай би зробили стоянку для автомобілів, ще щось придумали, але знесли цю руїну».

Жінка розповідає, що в будинку давно ніхто не мешкає: «Жила ще одна жінка років 5-6 тому, але її переселили, дали квартиру. Будинок ніби мали використовувати в інших цілях».
Директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев розповідає, що така будівля, на жаль, не поодинокий випадок у місті. «На моїй території – 180 аварійних та ветхих будинків, і в деяких із них проживають люди. Якщо мешканці там прописані, вони зобов’язані утримувати житло за власні кошти. І якщо там щось завалиться, «жек» не несе відповідальності. Коли будинок визнаний ветхим, тариф на утримання будинку відсутній, тобто «жек» послуг не надає. Єдине, якщо в будівлі є пічне опалення, то ми перевіряємо, чи є тяга у димовентиляційних каналах, то люди за це платять по 2-3 гривні», – каже керівник ЖКП.

Нинішній власник будівлі, телефон якого розміщений на фасаді будівлі, розповів, що придбав будинок разом із землею у 2007 році. «Тоді там проживало чотири сім’ї, ми всім купили квартири і вони переїхали. Були плани збудувати тут новий будинок, але почалася криза і грошей не вистачило. З того часу пробую продати. Головна цінність – земля, якої там майже шість соток. Готовий продати за 250 тисяч доларів», – розповів Олег та зазначив, що поки не має можливості власним коштом розчистити територію.

Представники міської влади кажуть, що не можуть вплинути на господаря будівлі ані щоб він її зніс, ані щоб привів у належний вигляд. «Якщо це приватна будова і є власник, то немає жодної процедури, як її повернути в комунальну власність, – коментує начальник відділу з експлуатації житлового фонду Департаменту ЖКГ Луцької міськради Юрій Крась. – Єдине, що можемо зробити – оштрафувати за порушення правил благоустрою. Якщо не помиляюся, йдеться про суму від 51 до 850 гривень».

Безпорадність міської влади у питаннях ветхого та аварійного житла визначає та ж приватна власність, яка в Україні непорушно захищена усіма можливими законами.

«Міська влада не може зносити чуже майно, навіть якщо була б згода власника. Бо завтра кожен, хто захоче знести будинок, буде звертатися до міської ради. Орієнтовно демонтувати найменший будинок коштує близько 40 тисяч гривень. Фактично, ми навіть не можемо провести експертизу, щоб встановити, чи є житло ветхим або аварійним. Бо це буде так само, як прийти до вас додому і проводити якісь експертизи з вашим майном», – пояснив Юрій Крась.

Чиновник запевнив, що насправді причин для турботи немає, бо схожа ситуація є навіть в Європі. «Я був у Любліні, там так само в центрі міста є розвалені будівлі, які просто стоять – їх не зносять і не ремонтують», – зазначив посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
продавцю Показати IP 1 Липня 2015 09:06
А не зажирно - 250 тисяч ? Не стане поперек горлечка халявна зеиелька?
Анонім Показати IP 1 Липня 2015 09:20
Демонтувати найменший будинок коштує близько 40 тисяч гривень, де такі ціни взяли?
Мася до Анонім Показати IP 1 Липня 2015 10:34
А ви порахуйте вартість роботи техніки і працівників. оформлення документів тощо.
Андрій до Мася Показати IP 1 Липня 2015 12:16
Я демонтую за 30 тисяч. Звертайтесь.
Andrij до Андрій Показати IP 1 Липня 2015 12:30
Miskrady demontyj i podatkovy, nax*r ne treba....
Андрій до Andrij Показати IP 1 Липня 2015 12:37
Хай звертаються, демонтую. :)
ліберал2 Показати IP 1 Липня 2015 09:21
ахаха 250 тис. у.о. )) деякі люди втрачають зв"язок з реальністю..
фродо Показати IP 1 Липня 2015 10:25
демонтаж можна організувати за 2 тис грн....свиснути молодіжні організаціїї...10-15 чоловік розвалять цю халабуду нафіг!!!...а 2 тис. -дати голові ГО.
Розумник до фродо Показати IP 1 Липня 2015 10:36
А ти розумник. Так порахуй скільки обійдеться вивезти те, що розбирете на сміттєзвалище. Чи збираєтесь залишити купу непотребу після себе.
рома до Розумник Показати IP 1 Липня 2015 10:57
бомжики новий дом построять
До Фродо Показати IP 1 Липня 2015 10:30
Це приватна власність. Якщо розвалити без дозволу власників, тобі такий штраф "свиснуть". А будинок приватизований дуже давно.
Че Показати IP 1 Липня 2015 11:02
Взнаю спеціалістів міської ради. А як щодо врішення проблеми в судовому порядку, все-таки Конституція України вказує, що власність зобов'язує. Якщо власник використвує не за цільовим призначенням, взагалі не викристовує і тим самим порушує права інших громадян - будь-ласка, позов до суду з предметом: зобов'язати вчиинити певні дії, в том числі привести у належний стан. Було б бажання!!!!!
Юрка Показати IP 1 Липня 2015 14:31
250 тис. зелених?) Ахахаха. За ці гроші можна купити нерухомість за кордоном біля моря) Власник несповна розуму, як на мене.
Анонім Показати IP 1 Липня 2015 19:44
Таке ж заваліско по вул Ковельській, навпроти приладобудівного

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus