USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Буксир» адмінреформи у Рожищенському районі

3 Червня 2015 09:01
Рожищенський район вступає в активну фазу реорганізації органів місцевого самоврядування.

У цьому контексті голова райдержадміністрації Інна Гайворонська провела чергову інформаційно-роз’яснювальну нараду з питань добровільного об’єднання територіальних громад, - інформує «Волинська газета».

Інна Гайворонська акцентувала увагу на тому, що в об’єднаній територіальній громаді має бути не менше 5 тисяч жителів, а також ця громада повинна забезпечити утримання усіх установ і закладів, які будуть функціонувати на її території.

Сільським головам запропонували продовжити подання пропозицій щодо центру об’єднаної територіальної громади та наголосили на забезпеченні широкого громадського обговорення адміністративної реформи.

У результаті обговорення присутні Уляниківський, Іванчицівський, Копачівський, Кременецький, Залісцівський та Березолуківський сільські голови практично дійшли згоди щодо утворення центру об’єднаної громади в селі Копачівка.

А от зініційоване ще в січні об’єднання менш успішних сільрад довкола Доросинівської – все ще на етапі дискусій та вирішення організаційних проблем. Чому це відбувається, пояснив під час прямого телеефіру в ТРК «Аверс» сільський голова Микола Вавренчук.

Отже, за статистикою на території сіл Доросині та Кияж проживає понад 1000 громадян. Адмінцентр розташований у Доросинях – селі з довгою та славною історією та великими перспективами для розвитку.

Ще в січні тут провели сесію, де депутати одноголосно проголосували за звернення до колег та жителів інших сіл округи. Пропонували, щоб у разі об’єднання центр укрупненої громади був саме у Доросинях. І вмотивували цю ініціативу доволі потужними аргументами. Насамперед, Доросині вигідно відрізняються від усіх інших можливих варіантів хорошим транспортним сполученням. Тут найбільш розвинута інфраструктура (ветлікарня, споживче товариство, швидка допомога, амбулаторія, пожежна охорона, електропідстанція, підрозділ «Укртелекому», дитсадок на 100 місць, школа на 400 місць і т. д.), а також є потужні резерви для нарощування промислового та сільськогосподарського виробництв.

Документ надійшов на адресу 7 сільрад округи: у Вічині, Береськ, Немир, Березолуки, Ясенівку, Щурин і Ворончин. У результаті Вічинівська, Береська та Немирська провели сесії, де вирішили (одноголосно!) підтримали таку ініціативу. А після ухвалення закону про добровільне об’єднання територіальних громад Доросинівська сільрада знову виступила з раніше озвученою ініціативою. Голови органів місцевого самоврядування провели громадські обговорення в Береську і Вічинях та запропонували провести відповідні засідання місцевого депутатського корпусу, щоб остаточно вирішити всі організаційно-правові питання. Невдовзі подібні заходи відбудуться й по інших селах.

Щоправда, існує й інший варіант: новий адмінцентр започаткувати у сусідньому Щурині… Звідки він з’явився, наразі сказати важко. Очевидно, проект став наслідком особливих інтересів певних представників великого бізнесу, що мають досвід законотворчої діяльності.

Хоч би там як, але адмінреформа в Рожищенському районі набирає обертів. Головне, щоб під час реалізації корисних ініціатив цей процес не забуксував через чиїсь суб’єктивні уподобання. Тим паче, що в недалекій перспективі Рожище саме втратить статус адміністративного центру району, бо за всіма проектами його укрупнені сільради належатимуть до Луцького повіту.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, сільради, які розташовані навколо обласного центру Волині, побоюються експансії міста. Відтак, у рамках децентралізації сільські голови організовують таку собі «Переяславську раду»: планують об’єднатися лише поміж сільрадами і не допускати надто тісної «дружби» з Луцьком, аби вберегти золоту жилу – землю.

Водночас, сільські ради із глибинок Волині вже готуються до об’єднання, свої пропозиції надсилають сусіднім громадам.

Щоправда, адміністративна реформа на Волині передбачає скорочення представників виконавчих органів державної влади. В області їх близько 20 тисяч осіб і куди після скорочення влаштувати людей – не знають.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон, що дозволяє об'єднувати територіальні громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Льолик Показати IP 3 Червня 2015 11:12
Шеф, усьо пропало!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus