USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на клондайку під Білоруссю бурштинокопачі втікають від перевірки

23 Квітня 2016 14:19
Анонсоване раніше припинення роботи клондайків у віддалених районах Рівненщини – фейк, принаймні, так стверджує журналіст Денис Казанський. Під Білоруссю поліські старателі й далі миють бурштин, однак на звістку про приїзд правоохоронців тут почали реагувати «по-новому». Справжній переполох серед копачів сонячного каменю і відзняв на відео Денис Казанський та оприлюднив у мережі Фейсбук.

Інцидент відбувся вчора, 22 квітня, на Рівненщині. Під самим кордоном із Білоруссю, у лісі, місцеві спокійно мили бурштин, однак їх роботі завадив приїзд «перевірки». Хто саме їхав на Полісся – невідомо, але судячи із реакції старателів на клондайк їхав хтось «поважний».

«Вчора став свідком унікального і вкрай цікавого видовища - шухеру на бурштиновому клондайку (місцеві називають його «каландайк»). Таке побачиш не щодня. Як я вже писав раніше, видобуток на нелегальних копальнях в Клесові і Гальбині зупинили і поставили там нацгвардію. Але цим селищам не пощастило - вони стоять прямо на Варшавській трасі. А ось віддалені клондайки поблизу білоруського кордону працюють. У селі Кухітська воля, куди ми приїхали, хвилин через 10 після нашого прибуття була оголошена тривога. Місцева поліція попередила, що їде перевірка. У лічені хвилини сотні людей та десятки машин з клондайку роз'їхалися в різні боки. Ще ніколи я не бачив настільки швидкої та організованої евакуації такої кількості людей. Дійство нагадувало фільми про війну. Вантажівки буксували в грязюці, старателі штовхали мотопомпи та вантажили їх у кузови, юрби людей з сачками втікали до лісу. Здавалося, ось-ось налетять ворожі бомбардувальники», - підписав відео Казанський.
Проте Казанського здивував навіть не сама «евакуація» копачів, а реакція правоохоронців. Останні дозволили старателям втекти, а вже потім під’їхали до місця видобутку.

«Але самим шикарним епізодом стала поява міліцейського «уазика». Я по наївності навіть вирішив, що це нагрянула та сама перевірка, але «уазик» стрімко розвернувся, посигналив і повів за собою колону вантажівок з помпами і старателями кудись в найближче село, аби перечекати. Мабуть, забрав своїх. На жаль, я не встиг зняти цю сцену, оскільки пізно помітив її і в цей час стояв біля іншого кінця бурштинової копальні», - резюмував Казанський.

Нагадаємо, раніше йшлося про те, що на території Рівненської та Волинської областей для нормалізації ситуації з незаконним видобутком бурштину ввели частини Національної гвардії, оснащені новітньою військовою технікою.

Додамо, що правоохоронці оточила блокпостами бурштинові родовища на Рівнещині. Зокрема, в Сарненському районі силовики облаштували в районах незаконного видобутку бурштину своєрідні блокпости з позмінним чергуванням, в результаті чого вдалось частково стабілізувати ситуацію.

До слова, 14 квітня, на Волині затримали чергову групу незаконних бурштинокопачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus