USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Бурштинова лихоманка» на Волині: симптоми та лікування

24 Січня 2016 16:55
Торік на Волині з’явилася гостра проблема незаконного використання земель під час видобутку бурштину на території Маневицького району. Відтак, постало болюче питання – як же ж боротися зі «шкідниками-бурштинокопачами», що наносять шкоду Лесиному краю на сотні тисяч гривень.

Про це інформує Інформаційне агентство Волинські Новини Волинське обласне управління лісомисливського господарства.

У прес-службі лісоуправління кажуть, що саме 2015-й став роком бурштинового нашестя.

ЛІСІВНИКИ ТА ПОЛІЦІЯНТИ ПРОТИ БУРШТИНОЛЮБІВ

Щоб боротися із так званими «бурштинолюбами», або любителями легкої наживи, що спричиняє природний катаклізм, лісівники та поліцейські організовують спільні рейди лісами області.

Відповідно до Постанови міжвідомчої наради в прокуратурі області від 26 червня 2014 року працівниками лісової охорони про факти видобутку бурштину на території лісового фонду терміново інформують Маневицький райвідділ національної поліції. Потім відповідні відомості спрямовують в прокуратуру області, а уже працівники поліції спільно із лісівниками проводять рейди.

Згідно з результатами спільних рейдів лісової охорони із працівниками поліції уже зареєстрували 13 кримінальних проваджень, відомості про скоєння порушень земельного законодавства внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

ЗБИТКИ, ЗАВДАНІ ЛІСУ Й ДЕРЖАВІ

Разом з працівниками поліції лісівники вилучили 26 одиниць транспорту, 13 мотопомп, 2120 погонних метрів пожежних рукавів.

До слова, нещодавно під час рейду затримали 4 чоловіків за цією «брудною» справою. Як повідомляють у відомстві, не лише волиняни - ласі до природних багатств краю. А й рівненчани теж не гребують покопирсатися у землі задля легкої наживи.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОМУ ДІСТАНЕТЬСЯ ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ПРИВАТНИКАМ ЧИ ДЕРЖАВІ?

Незаконні «добувачі» бурштину завдали шкоди на 6,86 гектара земель лісового фонду, що ще багато років «нагадуватиме про себе». Сума ж завданих збитків державі від пошкодження земель лісогосподарського призначення склала 247 тисяч гривень. Всього ж минулого року при спробі незаконного вивезення за межі території України вилучили близько 50 кілограмів бурштину.

На враженій площі більше 5 гектарів обліковано дерева з пошкодженнями до ступеня припинення росту - загальний об’єм яких складає 870 метрів кубічних.

ПІД ЗАХИСТОМ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ

У ВОУЛМГ повідомили, що на виконання доручення голови Волинської обласної державної адміністрації та завдяки розумінню та підтримці всіх лісогосподарських підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства в повному обсязі забезпечили паливно – мастильними матеріалами, лісо- та пиломатеріалами, дровами паливними, продуктами харчування солдат Національної гвардії, працівників правоохоронних органів та державної лісової охорони, які цілодобово перебувають на охороні в цьому районі.

Наразі, кажуть в лісоуправлінні, для закупівлі та доставки відповідних матеріалів підприємствами витратили близько мільйона гривень.

Нагадаємо, ІА Волинські новини вже повідомляло, скільки коштує волинський бурштин на «чорному ринку». Зокрема йшлося про те, що ціна бурштину в Україні на «чорному» ринку коливається від 200 до 4500 умовних одиниць за кілограм в залежності від якості. А у сусідній Польщі він в 1,5 - 2 рази дорожчий, ніж на «чорному» ринку України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АС Показати IP 24 Січня 2016 16:58
Ліси мають бути приватні тоді господар наведе лад,а так колгосп безвідповідальний
Григорій до АС Показати IP 24 Січня 2016 18:34
А річки, озера? Кожен косоголовий скоробагатько. який до того ж казнокрад. хоче пеарихватизувати все!!
АС до Григорій Показати IP 24 Січня 2016 19:17
Нехай купить аби податки платив і господарам був
рим до АС Показати IP 25 Січня 2016 07:54
кто то из депутатов уже посчитал, что леса и поля его и прикончил человека, ходившего по его угодьям. Не было такого?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus