USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський бурштин: другий фронт

23 Вересня 2015 19:00
Питання видобутку сонячного каменю вже другий рік не сходить зі шпальт обласних видань. Щомісяця бурштинокопачів ловлять, вилучають контрабандне сонячне каміння. Нині на Волині – чергове загострення бурштинового питання. Звідси виганяють «чужих», аби «свої» могли копати.

Отож, вкотре спіймали копачів бурштину. До спецоперації правоохоронців долучилися й громадські організації. Зрештою, головна мета нинішніх подій – вигнати «чужих», бо в Маневицький район, де все відбувається, приїхали старателі з Рівненщини і Львівщини. Таких гастролерів за станом на вчора було від 500 чоловік. Це не сподобалося місцевим. Відтак, в бурштинові розбірки на Волині офіційно втягнуті і влада, і правоохоронці, причому конфлікт уже вийшов за межі області. А в ситуації замішані навіть кримінальні кола Рівненщини та Львівщини.

Бурштинове питання

Згідно з інформацією правоохоронців, на Волині бурштин копають вже більше 10 років. Час від часу в ЗМІ з’являлася інформація про затримання контрабандистів бурштину.

Але на-гора це питання винесли в червні 2014 року. Тоді прокурор області Анатолій Коцура скликав міжвідомчу нараду, де розглядали питання видобутку бурштину.

Так, стало відомо, що Маневицьким райвідділом упродовж 2013-2014 років за фактами незаконного видобутку бурштину-сирцю розслідувано 11 кримінальних проваджень, сім з яких направили до суду, одне закрили та три перебувають у провадженні. Були й випадки, коли міліціонери займалися цією незаконною діяльністю.

Зрештою, на екологів, лісівників та правоохоронців в прокуратурі «посварили пальчиком», у результаті створили міжвідомчу групу з протидії незаконному видобутку бурштину.

Далі – більше. За сонячний камінь заговорили в облдержадміністрації. Прибрати до рук бурштинові копальні задумали на обласному рівні, створивши комунальне підприємство, яке розроблятиме родовища бурштину. Але зробити цього досі не вдалося.

Відповідний проект рішення внесений у порядок денний 36 чергової сесії обласної ради за номером 57. Але коли його приймуть і чи приймуть взагалі – невідомо. Адже вже відбулося два пленарних засідання сесії облради і за два дні депутати розглянули аж 25 питань з 70.

А тим часом у волинських лісах побільшало не збирачів ягід чи грибів, а копачів бурштину. Причому, так просто бурштин викопати навіть місцевим нереально. Кожен, хто бажає пошукати бурштин, мусить мати «дах».

До слова, в області, згідно з приблизними дослідженнями, є чотири родовища: «Гута Лісовська» (біля села Старий Чорторийськ), «Маневичі» (за 6,5 кілометра від залізничної станції «Маневичі»), «Череваха» (за кілометр від Маневич), «Чорторийська» ( в кілометрі від села Старий Чорторийськ).

Про те, що у волинських лісах з’явилися невідомі в масках, на публіку заговорили також рік тому. Більш того, місцеві мешканці розповідають історії про те, як міліція «захищає» і надра, і місцевих мешканців.

«В ліс зайти не можемо – перестрівають люди в масках, на чорних номерах, людей б’ють прикладами по голові, називаються місцевою «самообороною». Може, краще віддати державі. Хтось «кришує» - та й усе», - повідомляв під час засідання круглого столу в Луцьку Василь з Любешівщини.

Голова Люб’язької сільради Борис Шубич також розповідав, що дій правоохоронців, аби припинити незаконний видобуток на Любешівщині, не бачили. «Цього року почали копати на землях заповідного фонду (8 свердловин), і на землях запасу. Коли був перший випадок, ми подзвонили в міліцію. Але правоохоронці жодних документів не склали. Тракторами їдуть, воду возять до розпайованих земель. А на мосту стоїть міліцейська машина, до 2 ночі копачів охороняє міліція», - казав чоловік.

З цього моменту правоохоронці мали б активізувати свою роботу. Натомість в УМВС і прокуратурі почали розповідати, що питання видобутку бурштину неврегульоване законодавчо, що штрафи за видобуток малі і не лякають копачів, що силовикам для роботи в лісах потрібні квадроцикли і ще багато чого треба…

Львівсько-рівненський слід

Правоохоронці переконують: надзвичайно складно довести причетність копачів, адже їх треба упіймати на гарячому зі свіжовикопаним бурштином. Адже часто до приїзду слідчо-оперативної групи бурштин викидають, і затримують осіб лише із помпою. Ті ж можуть просто сказати, що використовували помпи в побутових потребах.

А в області між тим вже доходило до стрілянини між двома громадськими організаціями: Правим Сектором Волині та Самообороною Волині: на місці «бурштинових розбірок» на Волині знайшли автоматні гільзи. Згодом в громадських організаціях домовилися, що активісти Правого сектора стріляли по автівці з самооборонівцями через помилку. А правоохоронці назвали конфлікт «вичерпаним».

Натомість під землею у волинських лісах, згідно з найскромнішими підрахунками, є поклади бурштину на 4 мільярди доларів. Тож, немає нічого дивного, що охочих копати бурштин – маса, яких час від часу ловлять і штрафують.

А ще не так давно бурштин копали доволі обережно. Утім цього року Волинь охопила бурштинова лихоманка, яка набирає все більших обертів.

Та, у червні 2015-го СБУ на Рівненщині тривала спецоперація. У результаті бурштинокопачі почали масово переїжджати на Волинь. А у вересні в сусідів відбувся черговий виток конфлікту. Мешканці трьох сіл збунтувалися, аби вигнати бурштинокопачів, яких охороняли озброєні до зубів невідомі люди. З достовірних джерел стало відомо, що в автомобілях, які були припарковані в рівненських лісах, був знайдений цілий арсенал, де, з-поміж іншого, виявили і ящик бойових гранат.

Уже менш як за місяць на Волинь лише за два дні приїхали більше сотні автомобілів з номерами Рівненської та Львівської областей.

Тим паче, запаси бурштину в сусідніх областях розробляються незаконно набагато довше і у крупніших масштабах, аніж на Волині, територія там вже вся давно поділена і запаси потрохи тануть.

Ще один момент: згаданий бізнес в нашій області не має такого потужного «даху», як в сусідніх регіонах. Це при тому, що місцеві копальні охороняють люди в камуфляжах. Крім того, як інформує достовірне джерело, у Маневицькому районі в багатьох старателів є тепловізори, які збиралися для одного із добровольчих батальйонів. Але це все одно не таке прикриття, яке організовують кримінальні авторитети.

«Бурштиновий синдром»

Вчора, 22 вересня, в чергову частину Маневицького РВ УМВС України у Волинській області надійшла інформація про те, що у лісовому масиві району група людей у кількості 300 чоловік незаконно видобуває бурштин-сирець. Тоді ж на Маневиччину приїхали правоохоронці та представники влади, аби поговорити з копачами. Але міліція виявилася безсилою перед групою людей, і завернула як голову ОДА Володимира Гунчика, так і міліціонерів. Кажуть, при свідках там викопали кілограмовий камінь, який на чорному ринку вартує більше 10 тисяч доларів.

Повернувшись до Луцька, силовиків та громадські організації скликали на екстрену нараду, під час якої попросили про співпрацю в запланованій на наступний день спецоперації. Для цього навіть направили Національну гвардію. Але «улов» виявився скромним: правоохоронці затримали чотири транспортних засоби та 17 осіб.

Власне, згадана спецоперація була розпочата для того, аби вигнати «чужих». Натомість місцеві мешканці, щойно витурили старателів-гастролерів, почали вимагати допустити їх на копальні.

У контексті цих перипетій варто згадати заяву Президента Петра Порошенка, яку він озвучив у липні 2015-го. Так, він дав правоохоронцям два тижні на те, щоб припинити незаконний видобуток бурштину. Більш того, він пообіцяв з’явитися на копанках, у тому числі й волинських, без кортежу. Згодом прокурор області Дмитро Чепіжак навіть похвалився, що на Волині вдалося більш-менш стабілізувати ситуацію з видобутком бурштину. А за місяць головний міліціонер Волині Петро Шпига переконував, що на Волині немає його масового видобутку. До слова, того ж місяця він навіть отримав нові погони, щоправда, чи пов’язані зірочки з бурштиновим питанням – невідомо.

З моменту заяви президента минуло не два тижні, і не два місяці. А результати сьогодні пожинає Маневиччина: заїжджих копачів вигнали, а місцеві хочуть далі копати. Люди намагалися навіть перекривати дороги.

Питання ускладнюється й тим, що закон про бурштин досі не прийнятий у другому читанні, хоч це питання обіцяла пролобіювати заступник міністра екології Світлана Коломієць під час візиту на Волинь. Тим паче, вона анонсувала, що добувати бурштин дозволять приватним компаніям.

Відтоді теж пройшло чимало часу, але законопроект досі не підтриманий. Не виключено, й деяким народним обранцям (зокрема й волинським) вигідно, аби бурштин був поза правовим полем.

Ще один момент: в країні немає навіть ринку бурштину. Тож, навіть за умови легального видобутку сонячний камінь немає куди легально продати.

Тепер же в облдержадміністрації пропонують напівлегалізувати видобуток бурштину, отримавши дозвіл на ці роботи згідно з відповідним обласним регуляторним актом. Утім, ринку сонячного каменю в області самотужки не вирішити. Тож в області сподіваються таким чином «підштовхнути» державу до врегулювання питання.

Але «чужих» там бачити не хочуть. Бо ж видобуток бурштину – можливість для наповнення місцевих бюджетів.

Ситуація на Маневиччині змінюється щогодини. Згідно з офіційною інформацією, організаторів масового видобутку, вже затримали, ними виявилися немісцеві.

***

Поки в Україні є всі умови для нелегального видобутку та продажу бурштину. Впоратися зі старателями не можуть ані влада (як центральна, так і місцева), ані правоохоронці. Не виключено, що видимість роботи – це окозамилювання і прикриття. Бо ж зрештою, кого б першою чергою мали б зацікавити люди, які купують хати в поліських селах і обладнують їх сучасними охоронними системами. Так само, і місцеву владу і правоохоронців мали б зацікавити автомобілі, які згідно з документами повинні були б перебувати не на Волині, а в зоні АТО.

Зрештою, таке відкрите протистояння відкриває на Волині «другий фронт», на кшталт кривавих подій у Мукачевому, куди теж залучали Національну гвардію. Про бурштинову лихоманку вже заговорили на центральних каналах, дороги намагалися перекривати, а місцеві мешканці «накручені», бо роботи в селах немає, і бурштин для них сьогодні – метод виживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
ЗАТО Показати IP 23 Вересня 2015 20:14
Зато в Маневицькому районі всі забули про те що є їхні земляки,яким вони вручали повістки на іншому фронті
100% до ЗАТО Показати IP 23 Вересня 2015 21:11
А якщо глянути на фото, то там ще немало потенційних отримувачів. може мвс здогадалися б перевірити в усіх документи. так і пару сотень ухилянтів знайшли б. а тим часом "актівісти" говорять по створення лісової охорони з їх числа. Питання: кому вигідні сьогоднішні події?
До ЗАТО Як в пісні Показати IP 23 Вересня 2015 20:59
"Себе такую дорогу ребята выбрали сами. На все же кто то, ей Богу, их подтолкнул и подставил..."
суддя Показати IP 23 Вересня 2015 21:32
коментар було видалено
кент Показати IP 23 Вересня 2015 22:54
правильно роблять що видобувають!!! держава нічього для людей не робить а тільки здирає останнє!!!!! сьогодні зайшов юстицію сплатити штраф 102грн..мені дають дві квитанції по якій сплачую 102 грн і ще 60грн збори....за що бл..дь мені пояснити не змогли...а цепочки та прикраси на пальцях у працівників як у 90-х!!! Хочеш жити мусиш крутитись...бурштин-закордон-контрабанда....ще шось придумаєм)))
ДЖЕК Показати IP 23 Вересня 2015 23:02
А чому правоохоронці не розкажуть якими знаряддями праці вони видобували бурштин ????? на цьому ж масиві ??????
Коля до ДЖЕК Показати IP 29 Вересня 2015 21:18
І в новинах інтера показували як мєнти вилазили з ям. Їх хтось покарав? А може то пана Шпиги копачі переодягнені?
к-каширськ Показати IP 23 Вересня 2015 23:38
Бурштииииииин))) він повсюди
не пацик Показати IP 24 Вересня 2015 08:33
а як рапортували що виконали наказ Презедента і розібралися . А роботи так і ніхто непочинав ? бо нехочуть-невміють- а головне невигідно !
Анонім Показати IP 24 Вересня 2015 09:23
ПАТРІОТИЗМ ЗАШКАЛЮЄ, БАРДАК ЗАШКАЛЮЄ... ЩО ТАКЕ НА УКРАЇНІ РОБИТЬСЯ ? НЕНАЧЕ ЛЮДИ ПОДУРІЛИ...
копачка Показати IP 24 Вересня 2015 10:08
Рийте поки в країні БАРДАК і не має влади, тільки в Києві ряжена поліція!!! Суди прокуратуру купите за 100 доларів, вперед!!!
Едуард Показати IP 24 Вересня 2015 12:12
Мене дуже багато є питань дожурналістів. Поперше вижурналісти чи діти? Їх привезли на екскурсію всіх в одному автобусі разом із губернатором і зробили однобокий сюжет, чому ви не розказуєте як висною Айдаровці кришували помпи в тому самому селі Лісово, чому, де ви були? Висамі не ходили а вас водили як дітей там чуть дальше ще є одна каландайка де охраняє міліція. Там можна побачити дивну картину сліди від трактора, який мав закопати з десаток ям але тракторист нетак зрозумів і викопав ще з десяток ям під наглядом міліції, вони вже все закопали але сліди осталися від ковша. Я думаю тесаме буде і націй каландайці. Я впевнений поки хтось визьме ліцензію на видоботок бурштина пройде не один рік а за цей час його вже там не буде.
ГАНЬБА вор.владі Показати IP 24 Вересня 2015 13:58
ПОКИ НЕ ЗААРЕШТУЄ НАРОДНА ВЛАДА МЕРЗОТНОГО ІНДЕКС-ВОРА МІЛІАРДЕРА З ГОНТАРКО-ПАРАШИКОВОЮ ВОРОВСЬКОЮ БАНДОЮ ПРИ ВЛАДІ- ВКРАЇНІ БУДУТЬ ПРОДОВЖУВАТИСЯ СУДИЛИЩЯ ПО ПАНЯТІЯМ ЗЕКОНА ЗАПОЧАТКОВАННИХ ЯНУКОВОЩЕМ,А НЕ ПО НАРОДНИХ ЗАКОНАХ УКРАЇНИ! НАРОДНИЙ МАЙДАН ЩЕ НЕ ЗАКІНЧИТЬСЯ І ПРОДОЖЕННЯ ЩЕ СРАШНІШОГО ЩЕ ПОПЕРЕДУ ПРОТИ СПАДКОЄМЦЯ-ВОРА ПАРАШЕНКА-ЯЙЦЮКА!
микола Показати IP 24 Вересня 2015 14:04
усіх копачів і охорону в Ато захищати неньку Україну
Бан до микола Показати IP 25 Вересня 2015 13:51
Від кого від власної влади?
Лучанка Показати IP 26 Вересня 2015 00:12
копайте..рийте..нищіть ліс...і ті полішуки що за гривні продаються кришуальникам...риють-ниють..нема де грошей в селі взяти - то копаємо бурштин......Можна подумати воно не пришується зверху.. Ну накопав би Петро бурштину а ділі що з ним робити?? продавати- кому як?? тому і наймають от людей на такі винищувальні для лісу роботи......за декілька років той ліс пропаде....і не буде де вам і гриба зібрати..мало того це призведе до екологічних катасроф......будуть вам піщані бурі.....радійте ПРИ*УРКИ.
ІГОР Показати IP 28 Вересня 2015 11:19
дійсно, штраф за видобуток бурштину близько 300 грн. а з однієї ями можна взяти від 2 тис. дол. до 10 тис. ті справи які доходять до суду там і лишаються адже постановою кабміну зазначено, що в сумі до 10 тис. доларів криміналу не буде, лише штраф, а штраф 300 грн. Це у верховній раді треба вирішувати, приймати відповідні жорсткіші міри покарання, величезні штрафи і тоді робота піде, а місцевим надати змогу добувати але 1-2 ямки в місяць, хай в селі роблять чергу і все буде справедливо.
Анонім Показати IP 29 Вересня 2015 22:47
Я був там і копав цей бурштин коли правоохоронці почали виганяти людей з лісу ми звісно втікли тому що не хотіли стати жертвами коли по нас почали стріляти приблизно через пів години ми повернулись на теж саме місце і стали свідками того як правоохоронці прогнавши людей самі копали сонячний камінь ,що ви на це скажете ???!
Aндрій Показати IP 30 Вересня 2015 10:55
Да ти що, ти там був і копав?))) Походу ти ідіот, якщо навіть такі попитки і були зі сторони правоохоронців то тільки поодиночні, які тишеком нишком поки ніхто не бачить щось там длубав)). ви ж не знаєте що разом з правоохоронцями там ще був правий сектор, і хлопці з самооборон, а? Походу ніхто цього неврахував)) Всезнающі копальщикі))) Тільки не треба розказувати, що не має роботи, немає що їісти і таке інше, і тому почали копати)))
Баракобама Показати IP 25 Жовтня 2015 21:39
Рийте хлопці копайте і викопуйте мінтам лопатами по спині клипайте щоб знали де і кого гонити хай дивиться я дипутати це діло роблять криїють заробляють а селянам недають закон які закон народ це влада а сталні це брихуни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus