USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Частину української літератури в Польщі презентував волинянин

15 Травня 2009 19:20
Сьогодні, 15 травня, у Медіа-домі ВОДТРК відбулася презентація історико-літературного нарису молодого волинського науковця і журналіста, викладача Волинського нацуніверситету імені Лесі Українки і Луцького гуманітарного університету Віктора Яручика «Українська література в Польщі».  Про це інформує репортер «Волинських Новин».
Як зазначив директор поліграфічно-видавничого дому «Твердиня» Микола Мартинюк (де книга вийшла у світ – «ВН»), цей проект є конче необхідним, адже Волинь – порубіжний регіон, у якому існує переплетіння культур. Хоча, як зазначив пан Мартинюк, творчість митців України у її сучасних межах й етнічних українців, що писали чи й зараз творять за кордоном, пробували  роз’єднати, але літературний процес розвивається незалежно від політичної доктрини та інших подібних чинників. І ця книга, за його словами, – перша ластівка, що розповідає про частину українського літературного процесу в Польщі.
А появі презентовано сьогодні історико-літературного нарису, за словами його автора Віктора Яручика, передувало те, він потрапив на навчання до Європейського колегіуму польських і українських університетів у Любліні (Польща). При виборі теми, над якою мав працювати, у тоді ще студентові боролися дві особи – журналіста і науковця. Тому взявся за ту роботу, що дозволила поєднати і живе спілкування, й усамітнення для опрацювання зібраного матеріалу, – розповів він.
Хоча найголовнішим чинником для дослідження української літератури у Польщі, зізнався Віктор Яручик, стало те, що комплексно цього ніхто ще не робив – з’являлися лише поодинокі публікації: речення у розвідках, тези, твори. Автор наголошує, що матеріал дослідження не є вичерпним. «Але ці люди очікують визнання в Україні, а не нагород. Їм важливо, щоб про них говорили», – розповів він.
Консул з питань культури Консульства РП у Луцьку, присутній на презентації книги, зазначив, що видання дуже цікаве, оскільки усуває білі плями в літературі і дозволить знати більше. Гість висловив сподівання, що історико-літературний нарис вийде і в перекладі польською – бо немає меж для літератури.
Знаний волинський письменник і журналіст Віктор Вербич додав, що автор книги репрезентує нове покоління, позбавлене багатьох комплексів і стереотипів, тому, на його думку, ця роботу об’єктивізує погляд на літературу.
А проректор ВНУ Ірина Констанкевич, наголосивши на важливості появи цієї книги, ствердила: дуже важливо, аби якнайшвидше світ побачила й антологія з творами тих митців, про яких йдеться у розвідці. А ще пані Констанкевич попросила не називати видання проектом, бо це праця, в яку вкладено частину душі. «Українська література в Польщі», з-поміж іншого,  сприятиме у співпраці навчальних закладів України і Польщі», – переконана вона.
Довідково:
Книга є першою спробою комплексного дослідження літературної діяльності українців у Польщі. Охоплює період розвитку з 1956 року (вихід у світ першої української газети «Наше слово») і аж до початку ХХІ століття, тобто піввіковий проміжок часу, упродовж якого українська література у Польщі утвердилася як вагоме мистецьке явище, яке, на жаль, і досі залишається маловідомим. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus