USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Геть від української літератури: у Києві протестують із вимогою повернути комплексне ЗНО

9 Листопада 2020 16:20
У Києві проходить пікет «Геть кремлівські пазурі від української літератури», на якому активісти вимагають відставки тимчасового очільника МОН Сергія Шкарлета та просять повернути комплексне ЗНО з української мови та літератури.

Активісти вийшли на пікет під стіни Кабінету Міністрів України, повідомляє Цензор.нет.

У заході беруть участь поети, письменники, артисти і музиканти. Перед присутніми виступила відома українська актриса Римма Зюбіна та письменниця Лариса Ніцой.

Як зазначають організатори заходу, одним з інструментів плекання українського світогляду в громадян є вивчення української літератури. «Предмет української літератури в школі – це не просто читання книжок, це формування спільного погляду на минуле, це аналіз причинно-наслідкових зв’язків, це формування спільного погляду на майбутнє», – додали вони.

Активісти кажуть, що вилучення української літератури з обов’язкового ЗНО може послабити формування спільного світогляду в українців та державотворчих процесів в Україні.

«9 листопада 2020 року в День української мови і писемності закликаємо всіх небайдужих вийти з протестами у Києві під стіни Кабміну, а в інших містах і селищах – до обласних та районних державних адміністрацій одночасно о 12.00 по всій Україні. Наші вимоги: відставка міністра освіти і науки Шкарлета та повернення української літератури в обов’язкове ЗНО», – заявили організатори пікету.

«Чого найбільше боїться Путін від українців? Світоглядної єдності. Він боїться спільного бачення українцями фундаментальних засадничих державотворчих питань та спільного бачення нами нашого минулого і майбутнього. Тому Путін руйнує і впливає на все в Україні, що може об’єднати українців у спільному баченні», – додають організатори.

Як повідомлялося раніше, у 2021 році випускники, які завершують навчання або планують вступати до закладів вищої освіти, матимуть можливість самостійно обирати, яке ЗНО здавати – з української мови і літератури чи лише з української мови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 9 Листопада 2020 16:46
Який жах, хочуть дозволити не здавати не потрібний для поступання предмет. Невже ця братія дійсно вважає, що інтерес до літратури буде підігріто таким мерзенним способом? Наоборот, якщо так пхати в обличчя чимось, а особливо за не найкращою програмою нашого міністерства освіти, то до цієї самої літератури добре якщо не виникне відраза.
ага до Анонім Показати IP 9 Листопада 2020 17:50
какая разніца! нехай вчать рускій язик.чи ідіш з єврітом! нащо нам своя література!
Анонім до ага Показати IP 10 Листопада 2020 08:02
У вас з головою все добре? Мова йде про літературу, а точніше питання її туди, де вона не потрібна.
Корiнний лучанин Показати IP 9 Листопада 2020 17:52
А до чого" кремлiвськi пазурi " якщо з головою не дружите.
не к. лучанин Показати IP 9 Листопада 2020 18:25
73% корінних лучан звісно дружать з головою
Вічний студент Показати IP 9 Листопада 2020 19:04
Здавати мову - згоден. А література, перепрошую, справа особистих уподобань!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus