USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через дощі урожай зернових буде меншим, – волинський аграрій

6 Серпня 2018 12:15
Аграрії називають цьогорічну погоду влітку головним своїм ворогом.

Спека та дощі вплинули на врожай і ціни продуктів погано зійшла пшениця, а внаслідок дощів поля стали недоступними і швидко вкрилися бур’яном, ідеться в сюжеті ТСН.

Подекуди пшеничні стебла не виросли навіть до половини своєї норми, а бур’ян просто височіє над зерновими. Фермери кажуть, що за таких умов навіть молотити немає чого. Через примхи погоди врожай зернових прогнозують на 10% нижчим, ніж торік. Врожаю не лише менше – він ще й гіршої якості. "Це хвороби, це наліт, це грибки – звичайно, через дощі", - каже керівник волинського фермерського господарства Валерій Діброва.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЬ ПОТОПАЄ У ЗЛИВАХ: НА ПОЛЯХ ГИНЕ УРОЖАЙ ЗЕРНА

Погода - ворог номер один вітчизняних аграріїв. Через примхи погоди урожай зернових прогнозують на 10% нижчим ніж торік. Вартість сала та м'яса до борщу теж залежить від урожаю зернових. Фрукти і ягоди – от, що добре вродило. Щоправда, продавці жаліються на брак покупців.

Пшениця не вродила по всій Європі. Експерти прогнозують, що наслідки цього відчують і споживачі. "Може скластися така ситуація, до завершення маркетингового року буде не вистачати продовольчого якісного зерна. Це не означає, що не буде борошна, хліба – але якість цих продуктів може страждати. Якщо не вистачає якісного зерна, починають молотити неякісне", - пояснив Всеволод Степанюк.

Про вартість каструлі борщу говорити ще рано – все залежить від погоди восени. Але основні тенденції, з огляду на власні грядки, Софія Володимирівна вже визначила. "Буряк, моркву пересівали два рази – нічого не зійшло. Звичайно, подорожчає", - впевнена вона. Вартість сала та м’яса до борщу теж залежить від урожаю зернових, але там стрімкого зростання поки що не прогнозують – тваринам, імовірно, змінять меню. А от що точно вродило гарно – це фрукти і ягоди. Щоправда, продавці жаліються на брак покупців. "Збуту немає, у людей грошей нема, продати важко, але ми раді, що вродило", - кажуть вони.

Висока врожайність не означає високі прибутки і для фермерів, бо через високий урожай переробні заводи тримають низьку ціну. "Собівартість яблука 3-4 гривні, якщо здавати по гривні, то це прямий збиток для фермера", - пояснює директор фермерського господарства В’ячеслав Тодосійчук. Що може порадувати в такій ситуації – це погода, бо синоптики обіцяють ще півтора місяця літа – не спекотного, а теплого, комфортного літа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ БІДЗЮРА Показати IP 6 Серпня 2018 13:24
Як завжди: Туман. Яка врожайність по Волині, у 2018 році, із 1 га, була - ячменю, жита, пшениці тощо?
Василь Показати IP 18 Серпня 2018 06:18
Де знайти інформацію про овочі,що вродило а що ні?Оце актуально.Хочеться знати на що поповзуть ціни до нового року.А не так як завжди,пост фактум,ми вам надрукуємо в середині 2019 року про те що вродило у 2018.-таке нікому не потрібно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus