USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинь потопає у зливах: на полях гине урожай зерна

1 Серпня 2018 18:25
Волинський гідрометцентр інформує, що за останні два тижні випало опадів більше, аніж двомісячна норма, приміром, у Володимирі-Волинському зафіксували 400% опадів. Фахівці кажуть, що оскільки з півночі йде холод, а з півдня волога – слід чекати зливи та грози. З цього приводу, бідкаються аграрії, величезні втрати зерна та хвороби рослин. І хоч жнива розпочали ще 21 червня, урожай гине.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко каже, що через складні погодні умови намолотили ранніх зернових становить близько 35% від площ.

«Нинішні погодні умови настільки складні, що я не пам’ятаю подібного останніх 10 років. Ми спостерігаємо, що падає якість зерна. Для прикладу, до сильних дощів на елеватори поступав 2-3 клас зерна, а зараз вже йде фуражне зерно 5-6 класів. Тому недобір та якість зерна негативно вплине на економіку господарств. Втім це не є підставою для того, аби відбулося подорожчання вартості хліба. Загалом, елеваторні потужності у нас достатні, приймають цілодобово. Технічний ресурс у волинських аграріїв достатній, не вистачає дише погоди.

Хоча збір врожаю по області сягає 35%, але є такі аграрії, які одразу активно включилися в роботу, а це ТОВ «П'ятидні», сільгосппідприємство «Рать», ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» - вони намолотили близько 65% своїх посівів. Загалом по області посіви зернових та зернобобових складають 291,7 тисячі гектара. Ранніх зернових – 285 тисяч гектарів. Посіяно й 41 тисячу гектарів ріпаку, який вже намолотили (в 1,5 рази більше, ніж торік), соняшнику 23,8 тис. га, сої 33 тисячі га, кукурудзи 26,9 тис. га (на третину більше ніж торік)», - розповів Юрій Горбенко.

Зі слів керівника ТОВ «П'ятидні» Валерія Діброви, лише технічні потужності дають можливість зберігати врожай.

«Безперервні та затяжні дощі – це головна проблема всіх аграріїв на Волині. Втрати ми ще не підраховували. Втім, коли ми починали збирати, то одразу взялися за кращі поля, які давали по 95-105 центнерів з гектару, а зараз взялися за ті, які дають по 70-75 центнерів. Звісно, при дощах та бурях ми втрачаємо з гектару по центнеру-два й втрати ростуть з кожним днем. Тому, для ефективнішої роботи зараз ми запускаємо новий елеватор, який дасть можливість прийняти 65 тисяч тонн зерна за 10 днів і пересушити його та покласти в ємкості для зберігання. Тому, ми маємо змогу, щоб комбайни збирали сире зерно. На сьогодні вже намолотили 35 тисяч тонн, з них близько 20 тисяч пускали через сушки. Наші потужності дозволяють це робити не лише для нашого господарства, але й і для навколишніх сіл, господарств.

Як би ми сьогодні чекали, як більшість господарів, щоб сонце та вітер осушили зерно, то ми й і 30% не зібрали. Звісно, це затратніше, але все-одно окупилося тим, що ми зберегли врожай», - розповідає про ситуацію на господарстві Валерій Діброва.


Через негоду найбільші труднощі спіткали малі сільськогосподарські підприємства.

Голова СВГ «Каваляускас» Антанас Каваляускас розповідає, що через постійні дощі багато фермерів матимуть проблеми з виплатою за кредитами.

«Я б назвав це катастрофою, адже вже бачу, що по наших землях 15% врожаю лишиться на полі. Окрім цього, ми розраховували на прибуток від зерна другого класу, а тепер його якість значно знизилася. На сьогодні ми зібрали десь відсотків 50% врожаю. Завдяки співпраці з партнерами ми його досушуємо, а це знову незаплановані витрати. Попередньо вже бачу, що через такі провальні жнива можуть бути труднощі з розрахунком за кредитами. Окрім зернових є труднощі в і зборі гороху, окремі колеги кажуть, що вже й урожай не будуть збирати, а просто переорюватимуть поле, рентабельності немає», - розповідає фермер.


Аграрії зауважують, що дощі провокують хвороби у рослин, зі слів директора ТзОВ «Городище» Анатолія Никонюка, це ще одна проблема через негоду та додаткові фінансові втрати.

«Такі складні погодні умови, пам’ятаю, у нас були ще за союзу, коле вже в колоску зерно пускало паростки. Тоді жнива ми закінчили аж у вересні.

Сьогоднішні постійні дощі вкрай негативно впливають на нашу роботу, адже якісь зерна падає, темпи роботи знижуються, затрати зростають. Для прикладу, техніці постійно доводиться робити зайві маневри, переїжджаючи з поля на поле, бо там десь дощ пройшов, там ще немає, а приїжджає комбайнер і вже на новій ділянці розпочинаються опади. Окрім цього зерно вологе, доводиться його сушити, через що багато коштів йде на оплату газу. Ситуація складна, люди нервуються від таких умов праці, втім, нічого не вдієш, мусимо рятувати врожай.

На сьогоднішній день ми змогли зібрати вже 50% врожаю. Вже валу намолотили 13 тисяч тонн, розраховуємо ще приблизно на 25 тисяч тонн. За сприятливих погодних умов нам максимум потрібно 8-9 днів роботи. Найбільшою проблемою на сьогодні є те, що щодня втрачається якість зерна. Вже місцями спостерігається грибкова хвороба, як результат може виникнути проблема з реалізацією товару», - каже Анатолій Никонюк.


Із приводу того, коли дощі пройдуть – синоптики розводять руками, мовляв, циклон вже два тижні стоїть над регіоном, тому варто й надалі чекати на грози.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
1 Показати IP 1 Серпня 2018 18:35
А на початку літа гідрометецентр говорив про найспекотніше літо в історії... ДЕ ВОНО? І КЛАСНО ПРАЦЮВАТИ МЕТЕОРОЛОГОМ, СВОЇ ФАНТАЗІЇ ВИДАВАТИ В ЄФІР ...
Вася до 1 Показати IP 2 Серпня 2018 15:03
+100500 заливає, потім жарить, волога піднімається в небо і знову ллє
!?? Показати IP 1 Серпня 2018 19:05
Досушуйте, зерно ДОСУШУЙТЕ! Бо привикли, що земля і погода самі все повинні зробити... Зерносушки повинні бути в кожного, а не плакати про дощі!
ще не зовсім свідоми Показати IP 1 Серпня 2018 20:00
В цій державі що є урожай, що його немає,ОДНАКОВО
123 до ще не зовсім свідоми Показати IP 1 Серпня 2018 22:15
Ротан, ты еще за крымский мост не располатился ... брысь с украинских сайтов !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus