USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чергова спала і не чула сирени: у Луцьку під час ракетної атаки було закрите укриття в церкві

16 Серпня 2023 11:30
У Луцьку під час повітряної тривоги, а відтак і ракетної атаки на світанку 15 серпня було зачинене укриття на проспекті Соборності, 26. Місцеві мешканці не змогли потрапити у сховище, адже двері були замкнені. І навіть звичайні підвали у будинку, які не є безпечним місцем, теж були недоступні.

Про це йдеться у сюжеті «12 каналу».

Зачинене укриття в будівлі церкви жителі виявили о четвертій ранку. Зачиненими були не лише двері, але й вхідні ворота, що ведуть до споруди цивільного захисту. До слова, це приватне укриття є одним з найбільших в районі і належить церкві «Голгофа».

Як запевнив черговий Микола, який заступив на роботу вже о восьмій ранку, укриття відкрили із запізненням. Мовляв, людина, яка чергувала тієї ночі, «трошки проспала». З його слів, жінка не почула сигналу тривоги, хоча сирени у цьому районі лунають досить гучно.

Читати ще: Чому було закрите укриття церкви «Голгофа» у Луцьку? Пояснення пастора

«В районі РАГСу в нас потужна сирена, яка розбудить будь-кого», – підтверджує начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Луцькради Юрій Кирилюк.

Якби сирена таки розбудила чегового, мешканці, які стояли під дверима серед ночі, таки потрапили б в укриття, обладнане усім необхідним. Ймовірно, чергові укриттів звикли, що мешканці громади все рідше приходять сюди. Цю думку підтверджує черговий, який констатує, що люди «останніми часами не приходили».

Нині в Луцьку є 101 захисна споруда, 570 будинків із типовими укриттями, а ще понад пів сотні закладів освіти, кожен із яких має укриття і людину, яка за нього відповідає.
За словами очільника департаменту освіти Віталія Бондаря, впродовж двох хвилин черговий кожної школи чи дитсадка має відкрити двері до укриття.

«Після тієї ситуації, яка сталась у Києві, де біля дверей укриття загинули люди, було проведено низку нарад у міського голови й видано розпорядження щодо неприпустимості закритих укриттів під час тривоги. У нас вони завжди відкриті під час тривоги, в будь-який час, із 24 лютого 2022 року.

Загалом місто може сховати під землю і захистити понад 180 тисяч людей, аби лиш мешканці громади були свідомі, переконані у міськраді.

«Ми не можемо до кожного будинку приставити чергового. Але ми збирали всіх і наголошували, що мають відкривати обовʼязково, – акцентує Юрій Кирилюк. – Добре, що не поцілили по будинках. Але на тривогу треба щоразу реагувати серйозно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 16 Серпня 2023 16:18
Постукати нема розуму,чи дзвінок натиснути,відео треба знімати зразу...
Космос прийом Показати IP 16 Серпня 2023 18:06
Це державне укриття чи приватне?
Космос про себе Показати IP 17 Серпня 2023 18:03
Іду по асфальту я в лижи обутий - то лі лижи не їдуть, то лІ я ...БАНУТИЙ !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus