USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому Аваков вирішив легалізувати заяви Онищенка проти президента

14 Травня 2018 10:49
"Народний фронт" (НФ) атакує команду президента, несподівано згадавши про історію відставки голови партії Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра в квітні 2016 року. Нині поліція, підконтрольна соратникові екс-голови уряду міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, підозрює, що Яценюка звільнили злочинним способом, і вже відкрила справу.

"Страна" розбиралася в політичному підґрунті ситуації.

Поліція цікавиться

Національна поліція розслідує кампанію, яка привела до відставки глави Кабінету міністрів Арсенія Яценюка. Кримінальне провадження було розпочато за частиною 1 статті 344 Кримінального кодексу "Втручання в діяльність державного діяча", як кажуть в поліції, після публікацій у ЗМІ та звернень народних депутатів, імена яких не називають.

Покарання за такий злочин - залежно від обставин штраф від 3400 грн, арешт від трьох до шести місяців, обмеження волі до двох років, або її позбавлення на той самий строк. Але якщо зловмисник використовував в своїх цілях службове становище, покарання можуть посилити забороною на колишню роботу протягом декількох років.

За версією слідства, Яценюк став жертвою політичної змови. Щоб змусити його піти, деякі особи, крім іншого, запускали неправдиві чутки і збирали за гроші антиурядові мітинги. Поліція посилається на заяву депутата-втікача Олександра Онищенка про те, що в ході кампанії проти Яценюка тільки протягом двох років було витрачено понад 30 млн дол.

"Потрібно назвати все своїми іменами. Майбутнє повинне бути без цього бруду - продавців дискредитації, голосів і фейків, покупців і виконавців", - описав завдання слідства глава МВС Аваков на своїй сторінці в Твіттері.

До речі, сам Яценюк поки не прокоментував запуск розслідування.

Пікантність цього запізнілого розгляду - в іншому зізнанні Онищенка, яке коментатори від НФ поки не згадують. У своїй книзі "Петро П'ятий. Правдива історія про українського диктатора" депутат прямо говорить, що оплачувати "атаки" проти колишнього прем'єра йому доручив президент Петро Порошенко.

"Порошенко поклав на мене зобов'язання фінансувати інформаційну кампанію по дискредитації Яценюка, і я майже рік займався чорним піаром проти прем'єра. У той період країною пройшла дражлива і скандальна кампанія білбордів "Біжи, кролик, біжи!", на телеекранах крутили проплачені сюжети про корупцію та неефективність уряду Яценюка, почалися вуличні акції протесту проти його регуляторних рішень", - пише Онищенко в книзі.

За його словами, до атак на Яценюка залучалися підконтрольні Адміністрації президента ЗМІ, депутати і навіть міністри. "Тролінг Яценюка перетворився в нескінченний серіал, болісний для всіх гравців процесу і затратний", - стверджує Онищенко.

З огляду на такий масштаб, провести розслідування означає, як каже політичний експерт Михайло Подоляк, "вивернути навиворіт суть нашої політики".

При тому, що ще в квітні Аваков накинувся на Онищенкі, який в тій же книзі стверджував, що верхівка НФ на махінаціях з газом заробила гроші на переможні для партії вибори 2014 року. Називаючи того брехуном і корупціонером, міністр погрожував кримінальною відповідальністю.

Тепер же в результаті дій МВС відбулася часткова легітимізація заяв депутата-втікача Онищенка. Причому, по суті, головним об'єктом розслідування стає не сам нардеп, а особисто президент України і його найближче оточення, оскільки можна прогнозувати, що Онищенко дасть вичерпні свідчення щодо Порошенка, якщо слідчі поліції його допитають.

"Народний фронт" через поліцію зробив, можна сказати, правову диверсію. Відбулося перше часткове визнання матеріалів "плівок" Онищенка - нехай не у вигляді доказів його звинувачень, але як підстава для розслідування. Причому щодо Порошенка. Це те, чого депутат домагався вже давно. І оскільки МВС бачить юридичну перспективу, питання про те ж виникає перед НАБУ (Національне антикорупційне бюро - прим.ред.) і генеральною прокуратурою, яка єдина може вести слідство стосовно президента України", - коментує політолог Руслан Бортник.

Міністр пішов з козирів

Для чого все це знадобилося НФ, версій кілька.

Від партії тему коментують тільки представники так званої групи Авакова, наприклад, близький до міністра народний депутат Антон Геращенко (НФ). Це викликало підозру, що справа про відставку Яценюка - самостійна гра глави МВС. А у нього в порівнянні з іншими "важкоатлетами" НФ зараз гірші стосунки з президентом. Експерт Подоляк сумнівається, що стояло завдання просто "налякати ключового опонента" матеріалами Онищенка. "І вже давно було очевидно, що Арсен Борисович зовсім не партнер Петра Олексійовича", - розмірковує він.

Домогтися політичних поступок від президента за допомогою провадження - ціль для Авакова та інших лідерів НФ більш приваблива. За версією народного депутата Сергія Лещенка ("Блок Петра Порошенко", БПП), Аваков намагається виторгувати у Порошенка кращу квоту верхівки партії Яценюка в майбутньому загальному політичному проекті з командою президента.

"Це внутрішній міжсобойчик Порошенко-Яценюк-Аваков", - заявив в ефірі телеканалу Newsone Лещенко, який знаходиться в опозиції до керівництва своєї фракції. Він вважає, що президент, побачивши низький рейтинг партії Яценюка, пропонує їм мінімальні умови. "Народний Фронт", мабуть, вирішив поторгуватися з Порошенком, відкривши справу. Тому що звичайно ж (Олександр, - прим.ред.) Онищенко, якщо дасть свідчення, то тільки на самого Порошенка", - говорить депутат, прогнозуючи, що справжнього розслідування в результаті суспільство все одно не дочекається, а хіба щр піару НФ.

На думку експертів "Страны", водночас розслідування має за мету відбілити репутацію Яценюка, який після прем'єрської роботи зовсім не користується популярністю у народу. За даними центру соціальних досліджень "Софія", опублікованими в травні, рейтинг Яценюка як кандидата в президенти (серед тих, хто обов'язково буде голосувати, або тих, хто, швидше за все, буде голосувати) становить 0,7%. У тій же категорії респондентів рівень підтримки МФ - 0,8%.

Як вважає народний депутат Ігор Попов (Радикальна партія), НФ ще належить вирішувати, хто ж поведе партію на вибори, адже Яценюк після відставки не публічний, а яскравих однопартійців у нього багато. Це і спікер парламенту Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов і, звичайно, сам Аваков. "Вони і будуть вирішувати, хтось з них поведе весь "Народний фронт" на майбутні вибори, або буде кілька колон (тобто партія розділиться - прим.ред.), або вони підуть разом з БПП. Часу залишається все менше для прийняття рішення", - сказав Попов в ефірі Newsone.

Показовими буде втрата інтересу до теми з боку НФ або, точніше, групи Авакова або ж спільне успішне голосування у Верховній Раді за важливі для АП закони.

"Якщо НФ підтримає, наприклад, законопроект про Антикорупційний суд в редакції АП, або ж інтереси "фронтовиків" буде враховано в при створенні бюро фінансових розслідувань (воно повинно замінити податкову міліцію, яку очолює скандальна людина Турчинова Білан - прим.ред.), отже, знайде компроміс. Але в цілому криза у відносинах двох колон влади наростає. і немає у них свого впевненого кандидата в президенти. Шанси Порошенка на перемогу все менші. Тому поява кримінальної справи по кампанії дискредитації Яценюка - це ще один сигнал від Авакова, що він і НФ готові домовлятися не тільки з Порошенком, а й проти нього", - резюмує Бортник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus