USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чому білорус воює за Україну?

22 Січня 2015 19:08
Злочин проти людяності. Таку діяльність закидають білорусу Олегу у нього на батьківщині.

Наразі ж він боронить селище Піски, що поблизу донецького аеропорту в Україні. Сьогодні, як відомо, там тривають запеклі бої. Зауважимо, саме через це селище є можливий доступ до стратегічного об’єкту - донецького аеропорту.

Олег воює у складі Добровольчого Українського Корпусу. «За правду» в Україні він бореться ще з часів Майдану. Дома з тих пір, а це вже більше року, не був – там він злочинець-найманець. І, переконує, білоруській владі все одно, на чиєму ти боці. Мовляв, якщо береш участь у військових діях на території іншої країни, маєш бачення, ідею, то однозначно становиш загрозу для Білорусі.

Так, там йому закидають злочини проти людяності, а от на фронті про молодого 21-річного білоруса говорять інше: це унікальна людина, - жартують хлопці, - він єдиний, хто може піти в підвал за картоплею, а повернутися вже з начищеною!

- Які в тебе плани, - запитую.
- Воювати, - каже впевнено хлопець.
- За що?
- За те саме, за що пробував у 2010-ому році в Білорусі – за правду!

На перший погляд спокійний юнак. Але коли починає говорити про відомі події у Білорусі у 2010-ому, його очі спалахують протестом.

Тут мова – про президентські вибори, що відбулися 19 грудня. В них узяли участь найбільше кандидатів за всю історію президентських виборів у Білорусі — десять осіб.

Згідно з офіційними даними, явка виборців становила 90.65 %; перемогу вчетверте поспіль здобув Олександр Лукашенко, набравши 79.65 % голосів. Жоден із інших кандидатів нібито не здобув більше 3%. Такі результати, а також силовий розгін демонстрації протесту 19 грудня та подальше затримання більшості кандидатів викликали широкий резонанс у світі, частина країн відмовилася визнавати вибори легітимними.

Чому Олег обрав ДУК, каже, мав тут друзів-знайомих, йому близька ідея добровольців Правого сектору, окрім того, з його слів, «Україна їм завжди допомагала»… Приїздили свого часу в Білорусь і представники організації «Тризуб», лідером якого є, власне, Дмитро Ярош.

Його не лякає, що воює добровольцем, готовий до того, що опісля всіх цих подій його можуть визнати злочинцем – він впевнений, зміни прийдуть. Завзятий, активний, любить куховарити (у чому, до слова, журналісту Інформаційного агентства Волинські Новини була нагода переконатися), гарно говорить українською мовою, періодично переходячи на білоруську.

З ним цікаво поговорити про білоруську музику (тут ми знайшли і спільну мову, і схожі пристрасті – авт.). Він – живий, говорять про нього побратими…

Повертаючись до реалій, каже, що планує отримати українське громадянство (президент, мовляв, обіцяв його добровольцям з інших країн, які боронять наші кордони), та повернутися додому. Не злочинцем – а людиною, яка має права.

Там його чекають батьки. «Мама, як переважно всі жінки в нас, - абсолютно аполітична… Тато ж цілком мене підтримує», - розповідає Олег.
А сьогодні – громадянин іншої країни – він чітко знає, де має бути. І його вибір, здається, непохитний.

Підготувала Альона ТРОХИМЧУК

Поспілкуватися із бійцем вдалося під час візиту на базу ДУКу, що на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus