USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому гальмується створення Берестечківської ОТГ

6 Вересня 2017 10:27
До її складу мали увійти Перемильська, Пісківська, Лобачівська, Смолявська, Горішненська, Жабченська, Мервинська сільські ради та Берестечківська міська.

Ситуацію щодо створення Берестечківської ОТГ прокоментував експерт із питань децентралізації та юридичних питань АМУ, консультант Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, Валентин Малиновський, інформують у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

З його слів, Горохівщина – найгірша у процесі децентралізації . Через пасивність сільських голів і районної влади, поширення негативної інформації щодо децентралізації, незнання правди про переваги ОТГ Горохівський район – серед найгірших у процесі децентралізації на Волині, а громади сіл, що довкола Берестечка, не бачать перспективи ОТГ із центром у ньому.

Процес формування Берестесківської ОТГ міськрада ініціювала ще 2015-го, розіславши суміжним сільрадам пропозицію щодо об’єднання. Однак жодної відповіді не отримала. Тож торік у липні експерти проекту «ПУЛЬС» Асоціації міст України ініціювали у Берестечку нараду-консультацію за участю керівників цих органів місцевого самоврядування та Горохівської райдержадміністрації. Вони детально роз’яснили всі аспекти формування ОТГ, переваги такого об’єднання та певні ризики, учасники отримали відповіді на всі запитання. Такі само заходи провели в Горохові.

«Однак відтоді ними не зроблено нічого. Тож, на мою думку, основна причина того, що відбувається із створенням Берестечківської ОТГ – пасивність сільських голів, які привикли жити по-старому і в силу різних причини не прагнуть жодних змін. У громадах цих сіл поширюють негативну інформації про децентралізацію, а тому люди, не знаючи правди про переваги ОТГ, не тиснуть на місцеву владу. Пасивну позицію займають районні чиновники, як наслідок Горохівський район пасе задніх у процесі децентралізації в області», – каже Малиновський.

Ситуація, що склалася довкола створення Берестечківської ОТГ дуже непокоїть міського голову Берестечка Валентину Залевську.

«Якщо сільські голови й надалі займатимуть вичікувальну позицію, то одного ранку вони можуть прокинутися в об’єднаній громаді, яку створять відповідно до Перспективного плану. Тому, переконана, що нам вже потрібно почати спільно діяти на перспективу і об’єднатися добровільно. Я зацікавлена в об’єднанні, навіть попри те, що моя посада виборна і на голову ОТГ, на мою думку, балотуватимуться, щонайменше чоловік 20. Що буде далі одному Богові відомо, а у моїх планах зробити все, щоб донести до громад користь децентралізації, зокрема і завдяки роз’яснювальній роботі консультантів Волинського регіонального відділення АМУ», – каже жінка.

Зацікавлений у спільній роботі на позитивний результат і виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самойленко.

«Наші експерти відкриті до діалогу, ми реагуємо на звернення голів територіальних громад і готові сприяти створенню ефективних громад із центрами у Берестечку та Горохові», – наголосив він.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на Горохівщині пропонують створити Шклинську ОТГ, вилучивши з її складу Бережанківську територіальну громаду (долучається до Городищенської ОТГ Луцького району). До складу Шклинської ОТГ ввійдуть такі сільські ради: Шклинська, Ватинська, Вільхівська, Губинська Перша, Звиняченська, Колодеженська, Мирненська, Новосілківська, Пустомитівська, Сенкевичівська, Скірченська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus