USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому гривня посилюється, а ціни не падають

17 Грудня 2019 17:38
Ціни на споживчі товари не зменшуються, через те, що водночас з ростом курсу зросла середня номінальна зарплата.

Про це заявив міністр економіки Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook, пише Економічна правда.

«За рік курс гривні посилився на 12% (листопад 2019 до листопаду 2018). За той же час середня номінальна зарплата зросла на 16%. Перший фактор тисне на зменшення цін імпортних товарів (зменшення вартості пропозиції). Другий тисне на збільшення цін (посилення попиту). Результат цих двох протилежних сил – ціни на товари з значною імпортною складовою збільшились на 0,3%. Фактично обидва фактора збалансувались. Це якщо спрощено», – наголосив він.

Також Милованов розповів, на які саме продукти це вплинуло найбільше.

«Якщо більш детально, то є і багато інших факторів...Ціни на цигарки, до речі, зростають через збільшення акцизів.

Якби акцизи не збільшували та був би більш конкурентний ринок по певних інших позиціях, то можливо загальна інфляція по імпортних товарах була б негативною», – підкреслив міністр.
Нагадаємо, нардеп від Луцька Ігор Палиця на одному з ефірів на телеканалі Аверс розповідав, що зміцнення курсу гривні і, як наслідок, падіння долара – штучне явище, від якого вітчизняна економіка несе великі втрати.

Зокрема, як уточнив Ігор Палиця, іноземні капітали продали долар в Україні по 28, купили облігації, отримали 8% за пів року і після того, як їх скинуть, - куплять валюту на 20% дешевше за нинішнім курсом. Фактично ці фінустанови заробили 28% за пів року за допомогою Нацбанку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 17 Грудня 2019 17:54
ціни ростуть із-за безтолковості влади. це якщо спрощено. а якщо детально, то влада займається чим хочеш крім основних своїх обовязків - функції регулятора.
Луцьк Показати IP 17 Грудня 2019 18:22
Ціни і вартість життя, для простих смертних, ростуть від ЖАДІБНОСТІ і БЕЗКАРНОСТІ можновладців. Нажаль...(:
Нарко Показати IP 17 Грудня 2019 21:28
Видно, що курить.
Полтава Показати IP 17 Грудня 2019 21:42
Хто владі дозволив відпустити ціни...??? Якби таке відбулося в Італії наприклад,то народ Італії змішав би з г....м ту владу. Вони спитали у народа,чи хочуть люди,щоб відпустили ці ціни...???Нічого не питають,а творять що хочуть.Так живимо.Ціни на продукти харчування завищені мін. в два рази.Зараз у монополістів сверх прибутки 200-300%,от і все !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus