USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Пальне, долар та продукти: що здорожчає взимку і чим варто запасатися вже зараз

5 Вересня 2023 07:39
Торішні блекаути і цінові гойдалки на різні товари ще свіжі в пам'яті. І чимало експертів обіцяють нам знову складну зиму.

З якими цінниками входимо до нового сезону, як вони зміняться та що варто купити просто зараз – у матеріалі ТСН.

Експерти прогнозують, що ціни на м’ясо зростатимуть і надалі. Утім остаточно їх визначать у листопаді після збору кукурудзи, яка є основою комбікорму для худоби. А от що можна придбати за привабливою ціною – овочі борщового набору.

7 гривень – вартість картоплі, якщо брати 25 кілограмів. Ціна низька, бо врожай дуже добрий, кажуть на ринку. І ціна може ще спуститися, коли картоплю повністю виберуть. Тим часом морква по 9 гривень, капуста по 7, буряк – 8 гривень за кілограм. Цибуля – 9-10 гривень.

Попри це, маємо один продукт, який за рік впав у ціні, – олія. Адже 90% нашої олії йшло на експорт. Зараз експортувати її суходолом технологічно дуже складно. Тому утворилося перевиробництво. Олії багато – і ціна її менша. Помітно змінилися цінники і в аптеках. Переважно на імпортні медикаменти. І їх у нас суттєво більше.

Утім це не є стихійним здорожчанням, а планомірним, відповідним до загального зростання цін, пояснюють експерти.

Читати ще: У 2024 році буде індексація пенсій, субсидії перерахують автоматично, – Мінсоцполітики

Пальне

Минув рік з часів блекаутів, і Україна повністю перекроїла систему постачання та логістику пального.

«Побудовано абсолютно нову систему постачання пального. Вона і географічно нова, ми зараз веземо все через західний кордон. І логістично, тому що у нас 50 відсотків імпорту зараз заїжджає бензовозами», – розповідає експерт ринку пального Сергій Куюн.

За його словами, зараз ми маємо дуже диференційовану і гнучку систему, яка може функціонувати попри війну і обстріли.

А от ціни почали зростати.

По-перше, від липня повернули акцизи пального на довоєнний період – з 7 до 20%. По-друге, світові ціни на нафту теж підскочили – зі 75 до 85 доларів за барель.

«Зберігатиметься ще деякий потенціал, мені здається, на 1-2 гривні за літр на бензин, дизпальне. Десь гривня на скраплений газ і після цього ми будемо залежати від одного фактора – це фактор світових цін», – прогнозує експерт.

Читати ще: Ціни на овочі обвалилися, але вищі за торішні: спрогнозували, чи буде подорожчання

Енергоприлади

Блекаути минулої осені та зими змусили багатьох витратитися на ліхтарики, павербанки, генератори тощо. Утім такого попиту наші магазини не витримали. Цьогоріч готуються ретельніше і кажуть, що продажі вже почали зростати.

Керівник відділу електроніки Артем Кузнєцов розповідає, що здебільшого люди купують зарядні станції. Також піднялися продажі генераторів. Серед таких товарів, як ліхтарі, газові балони, попит трохи менший, але все ж купують уже більше.

Як підготуватися до зими вже сьогодні

Минулого сезону не всі встигли придбати необхідні товари – бо і асортимент був меншим, а ціни через дефіцит – космічні. Тож якщо ви хочете світла у можливий зимовий блекаут – зараз саме час ці прилади придбати. Бо і ціни нижчі подекуди удвічі. І вибір набагато ширший. Поки що.

«Зараз направду гарний асортимент і доволі приємна ціна. Якщо буде повторення і постачальники не зможуть швидко зреагувати, то буде, звичайно, знов якийсь колапс», – каже Артем Кузнєцов.

Курс долара

Сьогодні 1 долар коштує приблизно 38 гривень. Утім його значення можуть коливатися і чинник тут аж ніяк не традиційний.

Економіст Олександр Савченко розповідає, що курс уже залежить від ППО. Що вона краща, то курс більш стабільний і ціни менші.

Фронт став одним із головних факторів курсу валют. Звісно, після стабільної фінансової допомоги заходу. Щомісяця до України заходить 3-4 мільярди доларів, що тримає економіку на плаву і курс теж.

«У нас є два курси: один – міжбанк, а другий – для людей. І для людей є відмінність. На рівні 5-10 відсотків», – розповідає експерт.

Чого очікувати від курсу долара взимку

Він додає, що зараз Нацбанк хоче зрівняти ці курси.

«Може бути 39, може бути навіть 40. Але більш як 41 не буде», – розповідає він.

Загалом значних турбулентностей фахівці не прогнозують. Навпаки – з оптимізмом дивляться на наступний рік та очікують виходу з кризи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Алекс Показати IP 5 Вересня 2023 08:23
Автору слід розібратись, що таке ПДВ, а що таке акциз. На пальне підняли ставку ПДВ, а не акциз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus