USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому ягодинська траса у суцільних тріщинах і ямах

12 Грудня 2013 13:42
Ягодинська траса у ямах, бо під час її будівництва не дотримувалися технології, інформують «Відомості».
«Першу частину дороги від «Ягодина» зробили ще у 2002 році, - зазначив начальник Служби автомобільних доріг в області Анатолій Посполітак. - Це 18,7 кілометра. У 2010-му здали відрізок від Любомля до Машівського бору. В бік Ковеля треба ще зробити 1,4 кілометра перекриття асфальтобетоном - і можна відкривати по ній рух. А далі починається дорога, яку ми робили у 2011 році, - 122 кілометри до кордону з Рівненською областю».

Якщо їхати Ягодинською трасою, то поки «стоїть» та її частина, яку здавали останньою. Але ж Ковель - Київ - Ягодин - це дорога першої категорії. На її будівництво пішли сотні мільйонів гривень. І вона не мала б за лічені роки перетворитися на суцільні тріщини і ями. Постає одвічне питання: а чи вміють українські дорожники будувати шляхи? Відповідь Анатолія Посполітака шокувала: «Дорога першої категорії передбачає покриття трьома шарами асфальтобетону. А на частині траси біля самого «Ягодина» було зроблено тільки один шар. На більше тоді грошей не вистачило. Найближчим часом ми повернемося до ремонту. На сьогодні вже провели тендер. У нас є проектна документація, визначений переможець - Броварське ШБУ-50. Вони мають завершити цю дорогу».

І як довго без ремонту зможуть обійтися ті траси, на будівництві яких до Євро-2012 «освоювали» мільярди?

«Якщо говорити про технологію, то кожних три роки треба здійснювати поточний ремонт дороги та її поверхневу обробку, - наголосив Анатолій Посполітак. - Як я уже казав, претензій до частини Ягодинської траси, що здана у 2011 році, немає. Проте у 2014-му буде три роки, як її ввели в експлуатацію. І треба буде робити поточний ремонт. Чи будуть на це гроші у бюджеті? У нас ще за роботи, виконані у 2011 році, борг перед підрядниками - 45 мільйонів гривень. Бюджет недоотримує мільярди на будівництво доріг».

Серйозні ремонти доріг потребують серйозних грошей

Основним джерелом надходжень до спеціального фонду дорожнього будівництва є акцизний збір із нафтопродуктів. Водії знають, що з кожного літра купленого пального якась сума має йти на ремонт доріг. Експерти порахували, що при нинішніх цінах до бюджету з 1 л бензину йде приблизно 3,6 гривні, а з 1 л дизельного палива - близько 2,2 гривні. Якщо цю суму помножити на кількість проданого бензину, то у державну скарбницю за рік мало надійти понад 33 мільярди гривень. Це серйозна сума якщо не для будівництва, то хоча б для нормального утримання доріг. Але, зі слів головного дорожника Волині, кошти до шляховиків не доходять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тартак Показати IP 12 Грудня 2013 14:48
Чомусь скрізь в будівництві доріг задіяне Броварске ШБУ-50. Чи є якісь гарантіі якості доріг і хто за це відповідає і хто перерізав стрічку.
1 Показати IP 12 Грудня 2013 14:48
Тому що спи**или гроші,всякі януковичі!
Дорожній контроль Показати IP 12 Грудня 2013 17:45
Зате позолочений унітаз Януковича поки що без тріщин. Але прийде час і він приклеїться до його ср.кі!
віктор Показати IP 13 Грудня 2013 04:02
перерізав стрічку климчук, азаров але тоді небуло сказано жодного слова про те що мае бути ще два шари асфальту, всі там були всі хлопали в долоні а тепер що повсиралися, писати заяви впрокуратуру,перекривати трасу ,хай бачать люди які ви керівники,весною зі снігом піде і дорога

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus