USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Чому луцьким інвалідам відмовляють у субсидії

8 Липня 2015 15:46
Вирішити проблему, через яку постраждалі на виробництві лучани не можуть отримати субсидію, намагалися у виконкомі.

Питання про проблему зарахування компенсаційних витрат на реабілітацію у дохід інвалідів, постраждалих від трудового каліцтва, розглянули під час засідання виконкому Луцької міськради 8 липня.

Як зазначив депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, інваліди, постраждалі від трудового каліцтва, отримують, відповідно до чинного законодавства, різні компенсаційні витрати (на санаторно-курортне лікування, протезування, медико-соціальну допомогу тощо).

З його слів, проблемою є те, що вже тривалий час Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та департамент соціальної політики міської ради відмічає ці витрати як дохід. Це означає, що у підсумку інвалід втрачає право на отримання субсидії. Відтак, чимало соціально незахищених інвалідів отримують відмову на отримання субсидій через те, що їм зараховують компенсаційні витрати в дохід.

Водночас, відповідно до Податкового кодексу, до загального сукупного доходу не включаються сума державної соціальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних послуг, включаючи компенсації інвалідам.

Проти проекту рішення виступила заступник директора департаменту соціальної політики міськради Ірина Дехтяр. З її слів, проблема існує не один рік, і стосується вона не департаменту, а неврегульованості українського законодавства, адже стосується коштів Держбюджету. Відтак, в роботі керуються актом, що передбачає, що до сукупного доходу сім’ї входять кошти, що надають фонди соціального страхування, в тому числі страхові витрати на медичну та соціальну допомогу.

Голова ГО «Захист» Тетяна Хмільовська зазначила, що у Луцьку мешкає приблизно 900 осіб, постраждалих на виробництві. На Волині таких осіб налічується понад 6 тисяч. З її слів, з 2004 року триває переписка з департаментом та з Міністерством соціальної політики, просили внести зміни до методики нарахування сукупного доходу. У підсумку, в методику внесли зміни і зазначили, що засоби реабілітації не включають у дохід.

Зі слів Хмільовської, проблема існує лише на Волині. Наразі пояснюють, що фонд соціального страхування включає ці кошти в довідку про доходи. Відповідно до Податкового кодексу, доходами можуть вважатися надходження від різних видів діяльності, а реабілітаційні послуги не є видом діяльності інваліда.

Ігор Поліщук наголосив, що департамент, Мінсоцполітики та Кабмін не уповноважені тлумачити законодавство, адже це офіційно уповноважений робити лише Конституційний суд. Відтак, не потрібно намагатися тлумачити норми Податкового кодексу.

У проекті рішення пропонували департаменту соціальної політики міської ради (Боярин Л.Я.) при вчиненні дій, що належать до його компетенції, не зараховувати в дохід осіб, інвалідність яких пов'язана з трудовим каліцтвом, що настало від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (інвалідів, постраждалих від трудового каліцтва), компенсаційні витрати на реабілітацію (медичну та соціальну допомогу).

Члени виконкому підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 8 Липня 2015 18:43
А бувший директор Луцького спиртзаводу Іванов Ростислав у списку значиться? Кажуть організував собі трудове каліцтво. І на пенсію пішов як інвалід праці . А робочі , що дійсно постраждали нічого від держави не отримують

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus