USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва субсидії оформлятимуть по-новому

6 Грудня 2016 08:29
Справедливого нарахування субсидій дочекалися особи з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва. Не один рік вони зверталися в різні інстанції, аби при нарахуванні субсидій соціальну допомогу їм не рахували як дохід, і цього року нарешті отримали бажане.

Так, у редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася голова Волинського об'єднання ветеранів, інвалідів та потерпілих на виробництві «Захист» Тетяна Хмільовська. Громадська активіста нарікала, що обласні та луцькі чиновники некомпетентні та ігнорують роз'яснення зі столиці щодо нарахування субсидій особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва. Зокрема, жінка розповіла, що при нарахуванні субсидій особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва враховували у дохід соціальну допомогу, що, зі слів жінки, не робити іншим категоріям осіб з інвалідністю.

Зі слів пані Тетяни, вона роками листується з чиновниками різних інстанцій, аби мати добитися нарахування субсидії нарівні з іншими людьми, які мають каліцтво.

Так, ще в 2011-му році Державна податкова адміністрація Волинської області у відповіді на лист-звернення від громадських активістів інформувала, що при нарахуванні субсидій для таких категорій людей не включаються у дохід вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі реабілітація інвалідів, що надаються безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

«До загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податків не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей - інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів», - йдеться в документі.

Проте, незважаючи на запевнення, особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва при оформленні субсидій і надалі продовжували враховувати у дохід соціальні пільги. Тож у 2015-му році волиняни звернулися за роз’ясненнями до Мінсоцполітики.

«У переліку ознак доходів, за якими надається інформація про джерела та суми отриманих доходів фізичних осіб, які звернулися за призначенням субсидії Міністерства Соціальної Політики України, Міністерства Фінансів України від 20.04.2015 № 431/447, відсутні доходи у вигляді отриманих засобів протезування, медикаментів, санаторно-курортного лікування, компенсації тощо», - йшлося у листі-відповіді.

Проте і після цього волинянам з інвалідністю продовжували враховувати у дохід соціальну допомогу. Свої дії волинські чиновники пояснювали, що є відповідна постанова Кабміну № 848, на яку вони й опиралися.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, з 1 травня 2015 року для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється, виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення», - йдеться в документі.

Тож аби відновити справедливість, каже пані Тетяна, у серпні написала лист у столичні відомства, зокрема президенту та в Генпрокуратуру.

«Фонд державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в місті Луцьку неправомірно включають в довідку про дохід компенсаційні витрати на реабілітацію, а департамент соціальної політики Луцької міської ради зараховує компенсаційні витрати на реабілітацію в прямий дохід інваліда, що позбавляє права на отримання справедливої субсидії. Такими діями чиновників Фонду та Департаменту спричиняється значна матеріальна та моральна шкода інвалідам, що потерпіли від трудового каліцтва, грубо порушуються їх законні права на отримання субсидій», - написано в листі.
Коментуючи цю конфліктну ситуацію, заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Людмила Сірбіненко пояснює, що конфлікт можна вважати вичерпаним, бо Кабмін вніс зміни, за які так боролися громадські активісти. Відповідно, субсидія буде більшою для травмованих на роботі, бо соціальна допомога не враховується в дохід.

«8 вересня Кабмін вніс необхідні зміни у правила надання та оформлення субсидій, і наприкінці вересні вони вони вступили в дію. Тому вищезгадана соціальна допомога вже не включається у дохід, коли підраховується розмір субсидії», - пояснює Сірбіненко.

Зауважимо, що автоматичний перерахунок субсидій для інвалідів та потерпілих на виробництві проводитися не буде. Тому, аби домогтися справедливого оформлення субсидії, волиняни з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва мають повторно звертатися з документами у ЦНАП щодо перерахунку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus