USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому перекриття газу Росією викликало в Україні оптимізм

17 Червня 2014 22:00
Відбулося те, що прогнозували ще 2 місяці тому: Росія призупинила поставки газу в Україну і подала позов до Стокгольмського арбітражу на $ 4,5 мільярда. Своєю чергою, НАК "Нафтогаз України" подав зустрічний позов на $ 6 мільярдів.

Ця історія сприймається як НП національного масштабу. Всіх хвилює, як ми проживемо без російського газу. Але будь-яка криза - це додаткові можливості. І нова газова війна - не виняток, - повідомляє delo.ua.

Можна виділити п'ять причин, чому перекриття газового крана Росією - це добре для України.

Такий висновок зробив експерт, глава Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

1. Зможемо розірвати кабальний газовий контракт від 2009 року

За час його дії Україна отримала величезні збитки, які обчислюються десятками мільярдів доларів. Всі 5 років, поки ми його виконували, Україна фактично дотувала російський «Газпром» і давала можливість компанії заробити надприбутки. Недарма головним бар’єром на тристоронніх переговорах між Україною, Росією і ЄС була не ціна, а сам контракт. Росія категорично відмовляється що-небудь міняти в самому документі, і тим більше підписувати новий. Дійсно, навіщо міняти супервигідні правила гри, термін яких закінчується в 2019 році? А от для України вони смерті подібні, і навіть складно уявити, що буде, якщо ми не зможемо змінити їх цього року.

2. Диверсифікуємо поставки енергоресурсів

Росія дуже сильно боїться, що Україна почне купувати газ у будь-кого, крім них. Мета Кремля – не допустити появи будь-якої альтернативи «Газпрому». Щоб досягти її, в хід йдуть і батіг, і пряник. З одного боку, РФ викуповує транзитні обсяги у Словаччині, дає знижку на газ для Туреччини тощо, а з іншого – загрожує країнам ЄС обмежити обсяги поставок, якщо вони в рамках реверсу продаватимуть газ Україні. Фактично сьогодні «Газпром» намагається взяти Україну в газову блокаду і не допустити ні реверсу, ні імпорту зрідженого газу, ані реалізації інших проектів з диверсифікації.

Судові розгляди в Стокгольмі – хороша можливість розірвати цю газову блокаду. Правильна дипломатія й усвідомлення того факту, що з Росії ми отримаємо 0 кубометрів, зроблять диверсифікацію реальністю.

3. Зможемо збільшити ставку транзиту

Парадокс, але в українсько-російському контракті записана відчутно завищена базова ціна на газ у $450 за тисячу кубометрів, тоді як ставка транзиту поступається європейським тарифам. Сьогодні вона становить близько $3 за тисячу кубометрів газу на 100 км, а повинна бути не менше $4-5. У результаті Україна втрачає не менше $1 млрд щорічно.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже доручив підвищити ставку транзиту. Будемо сподіватися, що ми доведемо почату справу до кінця. Тим більше, що альтернативи українській ГТС сьогодні немає.

4. Будемо економити і скорочувати споживання газу

Згідно з даними ДП «Держзовнішінформ», енергоємність виробництва в Україні в 2-3 рази вища, ніж у країнах ЄС і США. В Україні співвідношення енерговитрат і заробітної плати в собівартості ВВП становить 70% на 10%, а в Німеччині – 35% на 35%.

Очевидно, що без впровадження енергоефективних проектів та істотного скорочення споживання енергоресурсів, у тому числі газу, наша економіка не може бути конкурентною. Епоха бездумного спалювання блакитного палива назавжди пішла в минуле. Настав час усвідомити це і нам – і промисловому сектору, і звичайним споживачам.

5. Почнемо використовувати свій власний енергетичний потенціал

Тільки за рахунок твердого біопалива вже в найближчі кілька років ми зможемо заощадити від 3,5 до 7 млрд кубометрів газу. І якщо раніше це нікому не було цікаво, тому що вище керівництво країни хотіло отримати відкат від газового контракту з РФ, то зараз настав час використовувати власний енергетичний потенціал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
Света Показати IP 17 Червня 2014 22:15
Без газа зимой не будет, это ясно. Но людей меньше всего волнует почем газ будут покупать у России Фирташи ,Коломийские, Ахметовы и какие энергосберигающие технологии они будут внедрять на своих производствах .Давно должны были сделать это. У Поляков вообще цена газа больше 500 долларов. Нам интересно сколько будем платить мы, простые люди комуналки и оссобенно те кто живет во власных оселях. Там билявка с косой кричала, что на это достаточно нашего украинского газу. А то мы точно будем зимой мерзнуть по другой причине. Просто не по карману нам будет платить в соответствии с требованиями МВФ.
Лучанка до Света Показати IP 17 Червня 2014 23:34
просто треба переглянути питання автономного опалення
главное в танке до Лучанка Показати IP 18 Червня 2014 08:48
Це ви на рахунок автономно пускати гази і грітись? Бо ж расєйського газу буде дуже дуже мало за дужу дуже дорого.
НЕЛУЧАНИН до главное в танке Показати IP 18 Червня 2014 11:56
Україна добуває 22 млрд. кубів газу, а населення споживає 16 млрд. кубів. питання є ?
питання є до НЕЛУЧАНИН Показати IP 18 Червня 2014 13:42
Ви цей газ бачили, чи читали лише про нього?
Всезнайко Показати IP 17 Червня 2014 22:20
А може по першому пункту Юльку знову посадити за кабальні умови?
Дончанин до Всезнайко Показати IP 17 Червня 2014 22:34
Опять "политическая узница"? А как быть с Проданом? Ведь именно его подпись стоит под договором.
Ню, ню до Дончанин Показати IP 18 Червня 2014 01:45
Давненько правда вже не чув, з лютого, але було таке собі гасло: "Ніхто не повинен виконувати злочинні накази!". А чому? А тому що ця людина сама стає злочинцем. Якщо продан бачив що він підписує, то і відповідно він повинен теж понести покарання. Так, так, теж, разом з тою яка жодного дня не сиділа, а ніжилася в "камері" та "палаті", які навіть номером люкс назвати не виходить.
знайко до Дончанин Показати IP 18 Червня 2014 08:49
Продати Продана за газ
Света до Всезнайко Показати IP 17 Червня 2014 22:44
О это Великая Украинская Тайна с какого бодуна она подписывала этот контракт и на таких условиях.
Дід Панас Показати IP 17 Червня 2014 22:33
Оптимізм це може викликати хіба що у божевільних.
спасибі львівянам до Дід Панас Показати IP 18 Червня 2014 02:08
Нажаль божевільні зараз при владі в Україні
Знахар Показати IP 18 Червня 2014 01:27
1. По пункту 1 - Україна дотувала всі ці роки не Газпром, а російську армію, ФСБ, КПУ і ПР (українське ярмо). 2. По пункту 2 - ану, гляньте, чи будують LNG - термінал в Україні. Його можна збудувати до кінця року. Мабуть лобі РФ буде його гальмувати мільйонами $. 3. По п.3 - це залежить від українського позову в Стокгольмський суд - як він складений, а якщо погано, то його можна ще підправити. Чи можна подати новий позов. 4. По п. 4 -автор погано знає економіку. Підвищити зарплату в Україні в 8 разів, і співвідношення в Україні стане приблизно як і в Німеччині. Само співвідношення не є аргументом по темі. 5. От цей пункт добрий, але через російський напад на Крим Україна не отримає як мінімум 2 млрд м куб. газу на рік з чорноморського шельфу. Европа при простому перелаштунку магістралей може нам дати 8 млрд кубів, ще до кінця року потрібно знайти мінімум 6 млрд кубів. Лити сльози за російським газом - це все рівно що рити могили для все нових і нових українських хлопців. А потім і самим же закопувати. Якщо росіяни замість українців вбивали би німців, думаєте Німеччина платила би Росії за те газові гроші?
ну-ну до Знахар Показати IP 18 Червня 2014 01:32
"Підвищити зарплату в Україні в 8 разів, і співвідношення в Україні стане приблизно як і в Німеччині". Далі знавця економіки можна не читати. Фігня то яка! Всього лиш зрівняти доходи українця з німцем! Правда за рахунок чого і кого - новітній кандидат на Нобелівку в галузі економіки не пише. А так хочеться пожити, наче в Фатерлянді )
Ти не до Знахар Показати IP 18 Червня 2014 01:36
Який же ви Знахар якщо не бачите поліно в власному оці?!! Принаймні знахар повинен був би точно знати що відбувається!
Дурня повна Показати IP 18 Червня 2014 01:27
Експерт з обнадійливим прізвищем Надєїн - або провокатор, або повний іді*т! Яким чином без мільярдних санкцій щодо України можна в односторонньому порядку розірвати договір? Диверсифікація звідки? І не треба плести про сланцевий газ. Це утопія. Ще й дороговартісна. Ставка транзиту в односторонньому порядку не встановлюється. Росія погодиться? Сумнівно. Власний енергетичний потенціал? А гроші звідки на впровадження? Чи якийсь тупий інвестор вкладатиме кошти в країну у якій повним ходом йдуть бойові дії? Чи в державі є власні ресурси на таку річ? Залишається - економити і скорочувати споживання. Думаєте, що олігархи будуть мерзнути в неопалюваних маєтках? Сумніваюсь. Тоді хто?
! до Дурня повна Показати IP 18 Червня 2014 01:39
О, Знахар, ця людина теж не знахар, але принаймні діагнози точні ставить на цьому відрізку подій. Респект!
Людина! Показати IP 18 Червня 2014 01:49
А чому така висока ціна по тому ж контракту викликала оптимізм? А чому вбивство однією половиною громадян іншої половини України викликає такий оптимізм? Можливо ці всі питання треба до купи звести і дати на них відповідь?
оптимізм тільки в ду Показати IP 18 Червня 2014 02:57
Хунту поженуть ще безпощадніше чим погнали банду.
в Показати IP 18 Червня 2014 08:24
Де ваш патріотизм, панове? Скільки можна скігліті!А, зрешту , раша свій газ назад в трубу не запхае, хіба пустить обігрівати тайгу.
Азірову до в Показати IP 18 Червня 2014 08:53
Скігліті канєшна нє трєба. От толькі чи патріотізмом можна отопіті хатінку то нєпонятно.
надо до в Показати IP 18 Червня 2014 10:24
надо отделять патриотизм от идиотизма...
Ха Показати IP 18 Червня 2014 08:43
Будемо обігріватись теплостанціями, за кабальні умови запхаємо Юльку в топку, і, оскільки вона жінка енергійна, енергії нам вистачить років на два...
Ж Показати IP 18 Червня 2014 09:28
Пам'ятаю в часи перебудови буржуйки по квартирах... все повертається.
майдан Показати IP 18 Червня 2014 10:25
ми здобули...
кількість в якість до майдан Показати IP 18 Червня 2014 13:53
Хто не скаче, той... мерзне!
Андрій КиЇв-ЛуцЬк Показати IP 18 Червня 2014 11:20
Шановні - звільніть або хоча б надайте пільги з оподаткування виробникам парових та твердопаливних котлів і про російський газ можна забути взагалі. 1.Зменшення податкового навантаження зменшить ціну кінцевого продукту, який стане дешевший. 2. На Волині така кількість деревообробних підприємств, які роблять щодня десятки тонн відходів (тирса, щепа, коренища дерев, пеньки), що при правильній переробці в кінцевий продук - щепа, пілет - область може зменшити споживання газу на 100%. 3. Питання чому це не вигідно владі ? Може тому що, підприємство по виробництву котлів в Ковелі належить Клімчуку, який не хоче конкуренції для свого підприємства. Або тому що керівництво лісгоспів не хоче ділитися тирсою, яка гниє, але принцип "монополії" працює, бо ж як це так хтось буде сворювати ім конкуренцію по виробництву пілет.
НЕЛУЧАНИН до Андрій КиЇв-ЛуцЬк Показати IP 18 Червня 2014 12:02
це все слова. порахуй , скільки обійдеться опалення пелетами і заспокойся. легше опалювати електроенергією, запровадивши пільговий тариф
Андрій КиЇв-ЛуцЬк до НЕЛУЧАНИН Показати IP 18 Червня 2014 15:34
Вже порахував і більше того спроектував і побудував не одну котельню...
Анжеліка Показати IP 18 Червня 2014 11:32
Більшої тупості ніж ця стаття годі собі навіть і уявити!По-перше,договір в односторонньому порядку ми розірвати не можемо.(бо сладали його якраз не росіяни,а швейцарська юридична контора яка обслуговує у Європі Газпром(сам Путін казав в інтервью)).А вони то точно усе передбачили(і величезні штрафні санкції теж).По-друге,суд в Стокгольмі ми точно продуємо(навіть сам еврокомісар по єнергетиці це вчора німецькому Більду сказав.По-трете,наша ГТС і це признав сам Продан не зможе отримувати газ з Европи.Чому?Бо найнижча ціна газу в Європі це якщо не помиляюсь у Болгарії 390 дол за кубометр(а нам Росія пропонувала ціну на переговорах 385 дол).Якщо в Болгарії 390 то з націнкою+транспортування ціна в нас буде доларів 450-470(і це як мінімум).І що саме цікаве ми з Росії вимагали взагалі смішну ціну 268 дол.за кубометр.А жодна компанія у Європі не може постачати газ по таких цінах.ЖОДНА:)))Так що і тут ми пробачте довипендрювалися:)Далі ще веселіше,ТРАНЗИТ ГАЗУ.Тільки Росія транспортує газ нашою ГТС і вона вже наперед до вересня місяця заплатила нам за транзит(і ми ці гроші вже профукали).А до вересня ми що будемо робити?Кому ціни за транзит піднімати?Самим собі?Далі,про єнергозбереження я навіть писати не буду.Це наша заїзджена платівка.Ми вже років 10 збираємося газ економити і "воз и ныне там":)Бо в усіх котельнях і на усіх підприємствах стоять ще радянські котли,а грошей на їхню модернізацію в нас нема.Так що слухаючи Продана розумієш що "понти в селі велика штука",але краще вже зараз готуватися до важкої зими.Найгіршою вона думаю буде в цьому році на сході.Так вже зараз розбито купа будинкув,водогонів,газогонів і підстанцій.Едина надія на не холодну зиму,бо на наш недолугий уряд надії точно немає...
нелучанин до Анжеліка Показати IP 18 Червня 2014 12:09
Середня ціна газу для країн СНД і Балтії минулого року становила $272 за тисячу кубометрів. (http://www.theinsider.ua/business/538d819c278e6/) так що не треба триндіти. все інше - також брєд сівой кобили
Дід Панас до нелучанин Показати IP 18 Червня 2014 12:26
Брешеш як і всі українскі брехливі змі - "Болгарія отримує близько 90% природного газу з Росії. Міністр енергетики та економіки Болгарії Делян Добрев прилетів до Москви декілька днів після відміни планів будови Белене. Замість того, щоб отримати ляща від російської влади, він повернувся з 11.1%-ою знижкою на експорт російського газу до Болгарії, зниженням ціни від $ 600 до $ 534 за 1000 кубометрів, за попередніми даними. У свою чергу, Добрев пообіцяв, що Софія поважатиме дорожню карту Південного потоку.
учи матчасть до нелучанин Показати IP 18 Червня 2014 14:09
В підписаній аправданою постреволюційним судом Жулькою Кап-і-Тельман газовій угоді вартість українського газу привязана до котировок на нафту. Внаслідок офуєнних дипломатичних проривів обгризених дещиць вітчизняної дипломатії ціна на нафту згідно даних ОПЕК зросла вже за останні дні на кілька процентів. Динаміка ціни нафти марки Brent (ICE.Brent), USD/баррель за останні 10 днів з 108,01 до 113,38. Тобто зросла і розрахункова ціна газу для України. Європа в шоці. Плюс до цього внаслідок модернізації російських НПЗ і нарощення обсягів глибокої переробки світлих нафтопродукців обвалився аналогічний європейський ринок. Європейцям пропонують скинутися на підтримку України в межах 60 лярдів еврів. Скинуться?
Дід Панас до нелучанин Показати IP 18 Червня 2014 15:45
Болгария получает около 90% потребляемого природного газа из России. Пусть страна и отказалась от «Белене», но она получила энергетические гарантии от трубопровода «Южный поток» и от поддерживаемого ЕС проекта газопровода Nabucco. Министр энергетики Болгарии Делян Добрев (Delian Dobrev) приехал в Москву через несколько дней после закрытия проекта «Белене». Вместо взбучки от российских властей он вернулся домой со скидкой в 11,1% на ввозимый в Болгарию газ, снизив, согласно предварительной информации, цену с 600 долларов за тысячу кубических метров до 534 долларов. В обмен Добрев дал согласие на «Южный поток». Тем временем, четвертого апреля болгарское правительство на совете министров заявило, что проект Nabucco – это «объект национальной важности». Порівняльна таблиця ціни на російський газ для України і ЄС В Газпром офіційно ніколи не розкриває цін, за якими поставляє свою продукцію в конкретні європейські країни. У теж час Єврокомісія намагається добитися від країн Євросоюзу розкриття всіх умов договорів з Газпромом. В Як видно з таблиці, в середньому, починаючи з 2012 року, ціна газу для України вища від середньоєвропейської. В У 2012 році за підрахунками експертів дорожче за інших газпромівське паливо коштувало Македонії - 564 долара за 1 тис. куб. м, Польщі - 525,5 доларів, Боснії - 515,2 долара, Чехії - 503,1, Болгарії - 501 долар. В Газпром здійснює поставки газу в країни Старого Світу за окремими договорами, при цьому ціна традиційно прив'язана до нафтового кошика і коливається слідом за світовими цінами на нафту із затримкою приблизно на шість місяців. Споконвічна ціна в договорі встановлюється індивідуально. В Найдорожче, на думку аналітиків, газ коштує країнам, які не мають альтернативних джерел поставок В Македонія та Боснія повністю залежать від Газпрому, Болгарія - на 90%, частка російської компанії на ринках Польщі та Болгарії перевищує 60%. В Впливають на ціну та обсяги закупівель: доставка трубопроводами мільярдів кубометрів газу на рік коштує дешевше, ніж транспортування невеликого обсягу, а тариф на прокачування закладається в підсумкову вартість блакитного палива. [img=left]http://kor.ill.in.ua/m/610x0/1442712.jpg?v=635381840265644186[/img] vedomosti.ru В Найдешевший газ Газпром поставляє до Великобританії - 313,4 долара за 1 куб. м. в січні-червні 2012-го року. Тут найбільш конкурентний ринок в Європі з великою часткою спотової торгівлі, а частка Газпрому на ньому складає лише близько 10%. В У 2014 році Газпром прогнозував зниження середньої експортної ціни природного газу для країн далекого зарубіжжя - Євросоюзу і Туреччини - з 387 до 372 доларів за 1 тисячу кубометрів.
Анонім Показати IP 18 Червня 2014 18:24
Я щось не розумію: була банда, але ціни не піднімались, а зарплати щоквартально збільшувались, а коли прийшли "чесні і народні" то ми в такій ...опі!!!!!!!!!!!
Анонім до Анонім Показати IP 18 Червня 2014 23:22
Толи еще будет!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus