USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому пішов Манафорт і чим це може обернутися для Трампа

25 Серпня 2016 14:17
За два з половиною місяці до дня президентських виборів в США кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп тасує кадри в своєму передвиборному штабі. Він наймає двох відомих політичних менеджерів, ірландців за походженням, керівниками кампанії. А його права рука, політтехнолог Пол Манафорт заявляє про свою відставку. Що означає таке рішення для кампанії Трампа? Це та інше аналізує Укррудпром.

Чорна каса і Манафорт

Кадрові перестановки в офісі Трампа за часом збігаються з медіа-скандалом в Україні - Національне антикорупційне бюро викладає в інтернет скан-копії деяких відомостей з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, в яких фігурує ім'я Пола Манафорта. НАБУ заявляє, що прямих доказів того, що нібито Манафорт отримував гроші з комори регіоналів, немає, але його ім'я згадується там мінімум 22 рази за період з 2007 по 2012 рік, і загальна сума, яка нібито призначалася йому, перевищує 12,7 мільйона доларів.

Сам Манафорт спростовує отримання будь-яких неврахованих платежів і звертає увагу, що навіть українське відомство не може надати докази прямого зв'язку між цими скан-копіями та його персоною, але, тим не менш, йде зі своєї посади.

Перший висновок, який зробили більшість експертів - саме українське питання привело до таких підсумків.

"Брифінг про гроші Януковича для Манафорта потрапив в ранкові новини провідного американського телеканалу CBS News. Вважаю, це був останній цвях в кришку труни Манафорта. Сподіваюся, що з ним - і Трампа", - написав на своїй сторінці Facebook нардеп від БПП Сергій Лещенко, який вранці провів брифінг щодо грошей американського політтехнолога в "чорній касі" Партії регіонів.

"Так вся ця історія з чорною касою і була спрямована на те, щоб скинути Манафорта з цієї посади, - каже політолог Вадим Карасьов, - Це приклад, як бездоказово, використовуючи наявність тільки одних прізвищ в сумнівних документах, можна звинувачувати безпосередньо у великій корупції. Мета - Дональд Трамп, а снаряд, куля, граната - скандал з Манафортом і "чорною касою" Партії регіонів. Медійна еліта зробить все, щоб Хілларі Клінтон виграла вибори. І це хороший урок нам, щоб зрозуміти, чи не все так там барвисто зі свободою слова і демократією, - як це викладають нам".

Кінець Трампу або не кінець

В українських соцмережах "єврооптимісти" і експерти, близькі до влади, святкують перемогу.

"Як я і попереджав 4 дні тому, Манафорту доведеться піти. Але Трампа це вже не врятує. Все буде Хілларі", - написав політолог Тарас Березовець.

Втім, експерти, які менш схильні до фігури Хілларі Клінтон, вважають, що ще не вечір. Мовляв, для виборця перестановки в штабі мало що значать. Це, до речі, і засвідчив і швидкий відхід Манафорта після початку скандалу - для Трампа це було занадто дрібною справою, щоб на неї відволікатися. Про що прямо і сказав син кандидата в президенти.

"Батько не став перешкоджати відставці керівника свого виборчого штабу Пола Манафорта, оскільки той перетворився на перешкоду в передвиборній гонці, - заявив в ефірі телеканалу Fox News син мільярдера Ерік Трамп. - Я вважаю, що мій батько не хоче, щоб його відволікало те, чим Пол займався".

Згідно з даними Fox News, Манафорт свідомо пішов в тінь, щоб не створювати зайві перешкоди у виборчій гонці. "Таким чином, Трамп зможе повністю зосередитися на передвиборній боротьбі". А Манафорт залишиться в обоймі, але "продовжить працювати ззовні" і допоможе координувати роботу в Вашингтоні, пояснили джерела телеканалу.

"Швидше за все, мавр зробив свою справу, мавр може йти, але, зрозуміло, преса буде мусолити "московсько-київський слід", - пише на своїй сторінці Facebook російський політолог Дмитро Дробницький.

Зі слів політолога, який уважно стежить за ходом кампанії в США, Дональд Трамп ще до скандалу прийшов до висновку, що йому потрібно посилити свою команду. Як "підсилювачів" він вибрав двох республіканців Стіва Беннона, якого Bloomberg Businessweek назвав найнебезпечнішим політичним працівником в Америці в 2015 році і Келльян Коноуей - одну з найвідоміших фахівців із соцопитувань і фахівців із залучення коштів в Америці.

Екс-спікер МЗС України Олег Волошин у коментарі говорить, що Пол Манафорт і так зробив для Трампа неможливе.

"У Манафорта і так величезні заслуги на цій посаді, в тому числі сам вихід Трампа в кандидати від Республіканської партії і його нинішній рейтинг. Зараз же Трамп привернув до своєї команди нових менеджерів. Ситуація така, що ключові рішення в кампанії повинен приймати тільки одна людина, і Манафорт - не той, хто погодитися бути на других ролях. Або він несе відповідальність або не він. Швидше за все, саме це, а не київські події, і зіграли основну роль у його відставці", - вважає Олег Волошин.

У той же час, в коментарі для газети "Гардіан" екс-спікер МЗС України Олег Волошин охарактеризував Манафорта як людину, яка "тягнула Януковича на Захід". Зі слів Волошина, Манафорт був захисником інтересів США і просував американські нафтові компанії, такі як Chevron. З цього приводу навіть жарт всередині Партії Регіонів був, що Манафорт насправді від ЦРУ. "Ви можете звинуватити його в чому завгодно. Єдине, в чому ви не можете звинувачувати його це у відсутності волі в лобіюванні американських інтересів в Україні в комерційній сфері", - говорить Волошин.

Він наполягає на тому, що це саме Манафорт переконав Януковича просуватися вперед з інтеграцією в ЄС, стверджуючи, що вона підніме провисаючий рейтинг президента. Манафорт також рішуче заперечував проти тюремного ув'язнення Тимошенко і говорив прямо: "Ви будете мати дуже погані часи з Заходом".

Водночас, повідомлялося, що Associated Press вдалося отримати інсайдерську інформацію про те, що компанія «Gates», що належить політтехнологу Манафорту, працювала на «Партію регіонів» в 2012-2014 роках. Фірма допомагала політично очорнити особистість Юлії Тимошенко, сформувавши в українському суспільстві думку про виправданість її тюремного ув'язнення.

Тим часом, в США підводять проміжні підсумки виборчих перегонів. Згідно з даними соцопитування агентства Reuters спільно з Ipsos, між Клінтон і Трампом останнім часом скорочується розрив. За Клінтон свій голос готові віддати 41% респондентів, її рейтинг знизився на 5 відсотків за місяць. При цьому Трампа сьогодні готові підтримати 35% громадян США, в липні таких було 33%.

Галина Студеннікова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
нхя не смішно Показати IP 25 Серпня 2016 14:36
Нам нас\р\ть на трампа і манафорта - ми ледве виживаємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus