USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відставка глави СБУ Наливайченка: причини і наслідки

23 Червня 2015 10:28
Скандал тижня. Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко - у відставці. Президент вже представив колективу нового начальника Василя Грицака. Поки - у статусі тимчасового виконувача обов'язків. І пообіцяв провести з усіма фракціями консультації, щоб кандидатура нового голови СБУ не викликала стільки шуму, скільки викликала відставка старого. Про це інформує Segodnya.ua.

Конфлікт між Порошенком і Наливайченко тлів не один рік. Але на публіку непорозуміння виплили, коли спалахнуло на нафтобазі під Васильковим. До того моменту тепер уже колишній глава СБУ отримав від президента пропозицію, від якої зміг відмовитися. І добровільно у відставку не пішов. Зате пішов ва-банк глава держави і розвідника все-таки звільнив.

Ті, хто любить не лише хліб, але й видовища цілий тиждень насолоджувалися то детективом, то трилером, то політичною мелодрамою. Коли в понеділок Наливайченко прийшов на перший допит в Генпрокуратуру, історія скидалася на війну прокурорських і спецслужбистів. СБУ звинуватило Анатолія Даниленка - колишнього заступника колишнього прокурора Яреми у кришуванні згорілої нафтобази БРСМ. А це бумерангом завдавало репутаційні втрати вже по прокурору Шокіну. Пізніше з'ясувалося: в ГПУ Наливайченко вирушив уже знаючи про намір Порошенко змінити верхівку СБУ.

Президенту двічі довелося проводити роз'яснювальну роботу з депутатами - спочатку своєї фракції, потім з лідерами інших. Чому він так наполегливо хоче відправити Наливайченко у відставку саме зараз, багато хто все одно не зрозумів і запідозрили нечесну гру. У кулуарах за старою доброю традицією жваво обговорювали, хто і наскільки після голосування стане багатшим або впливовішим. Один із приводів дав депутат від "Народного фронту" Сергій Висоцький. Саме його листування про те, що "Самопомочі" пообіцяли ласі посади у Львівській області так порадувала парламентських пліткарів.

Потім Висоцькому довелося вибачатися не тільки перед мером Львова, а й на всякий випадок перед Тимошенко. Але Садовий все одно пригрозив депутату судом.

Незрозуміло було з "Ударом" - Наливайченко все-таки їх однопартієць. А вони його відправили у відставку.

Чому підтримали президента, в "Ударі" пояснили - Наливайченко сам просив.

"Валентин Олександрович звернувся і до лідера УДАРу і до народних депутатів, членів групи "Удар" з пропозицією і проханням підтримати його рішення", - сказав Тарас Кутовий, народний депутат України, фракція БПП.

Валентин Наливайченко дійсно про відставку попросив. Якраз перед голосуванням.

"Для мене принциповим було і залишається питання національної безпеки України. Є подання президента, і ти повинен зціпити зуби і піти з посади", - сказав Валентин Наливайченко.

У теорії це повинно означати перемир'я. А на практиці виходить - побудова президентської вертикалі влади з лояльних людей.

"Відставка Наливайченко стала першою ластівкою в процесі ось цього перегрупування. Процес медового місяця взаємин або медового року взаємин Порошенко з його колишніми прихильниками, які привели його до влади, закінчився. Тепер починається процес прагматичних стосунків з його командою", - вважає Костянтин Бондаренко, політолог.

Що стосується причин звільнення, то, на думку Костянтина Бондаренка, криються вони не в поганій боротьбі Спецслужби з корупцією. І тим більше не в пожежі під Васильковим.

"Каталізатором послужила така собі скромна дата - 8 червня 2015. Коли якісь дипломати високого рівня раптом привітали Валентина Олександровича Наливайченка з днем народження. Привітали не зовсім згідно з протоколом і приблизно з тим розмахом, з яким вітають тільки главу держави. А главі держави цілеспрямовано подали інформацію в такому вигляді, в якому було вигідно тим, хто подав цю інформацію", - додав Костянтин Бондаренко.

Ляшко зі своїми депутатами утримався, але незгодні були і в президентській фракції. З одного боку - демократія, а з іншого - президенту все складніше контролювати і різношерстий блок свого імені, і всю коаліцію.

"Коаліції за великим рахунком не існує. Тому що вона не працює, як годинник. У нас - конституційна більшість, ми можемо втілювати в життя необхідні рішення і приймати закони. Та хочеться запитати: де ці закони? Тому що це як у відомому анекдоті про громадський транспорт: шановний, якщо ви на мені лежите, то робіть що-небудь", - сказав Євген Магда, політолог.

Правда, при всіх розбіжностях, загрозу коаліції Євген Магда поки не бачить. Після минулорічних виборів річний імунітет для парламенту цього скликання ще не минув.

Віталій Бала з тезою згоден. Але особливу увагу звертає на Закон про місцеві вибори, який депутати в першому читанні все-таки прийняли, як тільки відправили Наливайченко у відставку. Саме його норми з обов'язковим визначенням ключових гравців, швидше за все, і стали головним предметом торгу, - вважає політолог.

"Зараз досить важко собі уявити, щоб Блок Петра Порошенка, який, принаймні, напередодні ходили чутки, що він збирається висувати свого кандидата на посаду міського голови міста Києва, зараз буде це робити. Тому що це буде виглядати, м'яко кажучи, не зовсім пристойно", - сказав Віталій Бала, політолог.

Історія знає приклади конфліктів між главою держави і керівником спецслужби, що зруйнували не тільки кар'єри політиків, а й цілі країни.

Коли в серпні 91-го суперечності між єдиним в історії президентом СРСР Михайлом Горбачовим і головою КДБ Володимиром Крючковим досягли точки кипіння - трапився путч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
морозюк Показати IP 23 Червня 2015 12:05
Да слили Наливалика...да и как не слить великого сбушника, который рассказывает сказки о будущей работе сбу с методами упа на еще "непартизанских", а государственных территориях Украины? И увольняет тех, кого он априори уволить не может, но от кого хочет получать бабло...
лучани до морозюк Показати IP 23 Червня 2015 14:14
лікуй свою фантазію! а пан В.Наливайченко дійсно був достойною людиною,а ті, які голосували за сєнь-порохів, я думаю, Ви нарешті хоч капельку зрозуміли, яку Ви помилку зробили!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus