USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому російський рух ПВК «Редан» так легко підхопили українські діти та чи треба бити на сполох

6 Березня 2023 21:43
До павуків на чорних футболках почали придивлятись мільйони батьків, бо більшість уперше почули про ПВК «Редан», а головне – побачили масові зібрання агресивних підлітків біля ТРЦ і поліцію, яка затримує неповнолітніх майже по всій країні.

Про це йдеться в ТСН.Тиждень.

Голосно зазвучала тема в Україні, коли у центрі Полтави 25 лютого посеред білого дня сотня підлітків зібралися біля ЦУМу. Сходини організували через групи в місцевих телеграм-каналах, там тінейджери готувалися до масової бійки, але поліція відреагувала і натовп розбігся.

Історія повторилася за день в Івано-Франківську. Зграя підлітків 14-17 років, підбурена адміністраторами телеграм-каналалів ПВК «Редан», бігала центральними вулицями міста, провокуючи бійки.

У Харкові ж на площі Конституції на масовому зібранні молоді деякі були з ножами та кастетами. Діти готові битися, бо підтримують флешмоб ПВК «Редан», але і тут учасників затримала поліція.

Схожі масові сходини підлітків у Львові, Дніпрі, Рівному, Кеменчуці та інших українських містах. Кілька днів поспіль неповнолітні збираються і в столиці, домовляються через групи в соцмережах.
Читати ще: Небезпечна субкультура з Росії «ПВК Редан» дісталась Луцька: підлітки збиралися для масової бійки? Відео

Інформація про агресивних підлітків блискавично шириться в ЗМІ. Серед батьків зростає занепокоєння. Одні порівнюють підліткову активність зі смертельною грою «Синій кит», інші заговорили про нову підліткову субкультуру «Редан», дехто називає це небезпечним флешмобом із російським корінням. Учасників пов’язують із відомим аніме-серіалом «хантер ікс хантер», якому є бандитське угруповання за назвою «Редан». Символи підліткової «ПВК» – чорний колір, павуки та цифра 4.

Рух ПВК «Редан» родом із Росії, 19 лютого в московському ТРЦ стався конфлікт між двома групами підлітків: прихильниками аніме з довгим волоссям, павуками й числом 4 на одязі та неповнолітніми в спортивному одязі, так званими офниками, які намагаються побити тих, хто виділяється своїм виглядом. Відео бійки звідти потрапило в мережу й завірусилося.

Анімешники вирішили помститися, призначили розбірки та перемогли в масовій бійці. Після цього створили групу ПВК «Редан». Тут спрацював розтиражований на Росії «ПВК» Вагнер, от і додали популярну абревіатуру ПВК, мовляв, по приколу.

Щоб такий рух розлетівся між підлітками, багато зусиль не треба, твердять психологи. «Більша збуджуваність внаслідок гормонального дисбалансу, менша контрольованість, ніж у дорослого, власних дій і дуже велике прагнення долучитися, яке не знаходить форми реалізації», – пояснює психологиня Любов Найдьогова.

Для українських дітей, які три роки без звичної школи і форм спілкування, достатньо іскри із соціальних мереж. Флешмоб швидко шириться Україною, і росіяни побачили шанс скористатися ситуацією й провести спецоперацію. Почалося штучне розкручування росіянами телеграм-каналів ПВК «Редан» в Україні. Росіяни зіграли на підлітковому бажанні справедливості і їхній слід дуже добре помітний, каже експертка з фактчекінгу Альона Романюк.

«Мовляв «Редан» виступає проти мігрантів з Кавказу. Я така: «Боже, де в Дрогобичі, де був створений чат, або в Рівному, мігранти з Кавказу???» Це притаманно Росії, Москві. В харківському чаті було написано: збираємося о 14.0 по Києву. По Києву, по Москві – говорять в Росії», – підтверджує вона.

Рух, який народився в Росії, штучно підживили для дітей в Україні, погоджуються в Центрі протидії дезінформації. «Чи була ця історія сконспірована росіянами – навряд чи. Вони просто активно підхопили органічну в принципі історію, але сьогодні вони в стані цейтноту, і тому оці всі помилки, білі нитки, якими все шито – це дуже просто фахівцям побачити», – каже Андрій Шаповалов, виконувач обов’язків керівника Центру.

Поліція закрила десятки телеграм-каналів, затримала сотні підлітків і почала проводити роз’яснювальні зустрічі зі старшокласниками. За провокування конфліктів і масових бійок передбачено і адміністративну (для батьків неповнолітніх), ті кримінальну відповідальність, яка настає з 14 років. Утім експерти попереджають, що не треба перегинати палицю, бо покарання в такому віці неефективні. «Приводів для паніки я не бачу, але це події, які змушують нас подумати про те, що у підлітків є потреби, які не знаходять у дорослих підтримки», – каже психологиня.

Тож психологи радять батькам більше спілкуватися з дітьми, поцікавитись їхніми віртуальними друзями і захопленнями, а громадам серйозно подумати, як полегшити дітям нинішні військові обмеження, з урахуванням природної підліткової емоційності та навіть агресивності, наприклад, відкрити додаткову секцію боксу в школі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
tg: @TrypleStickers Показати IP 6 Березня 2023 22:27
я вважаю, що таких треба тупо садити за грати, а не повнолітнім - штрафи від 10к, інакше вони будуть продовжувати свою діяльність.
Просто Показати IP 7 Березня 2023 08:15
Слабохарактерна пєтушня тут більл нічого не скажеш. Підхопили рух, сіли на бутилку.... ту кацапську нечисть треба видушувати, а не пропагувати їх ідеї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus