USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому сільські голови йдуть в обласну раду*

21 Жовтня 2015 23:30
Нинішній голова Раково-Ліської сільської ради Володимир Ніщик та голова Карасинської сільської ради Камінь-Каширського району Світлана Сидорук вирішили балотуватися у депутати Волинської обласної ради від політичної сили «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». У цій політсилі, кажуть посадовці, їм імпонує те, що це - «люди діла», і ставку роблять на активну молодь, яка в силі створити нову систему.

Той досвід, який здобув на посаді сільського голови, застосовуватиму в масштабах усього району

Голова Раково-Ліської сільської ради Володимир Ніщик є дипломованим освітянином, адже закінчив Луцький педагогічний інститут, і може наразі пишатися 20-річним педагогічним стажем, вісім років з яких присвятив керуванню чималим педагогічним та учнівським колективом Камінь-Каширської школи-ліцею.

За п’ять років керування найбільшим селом у Волинській області він може пишатися тими досягненнями, яких вдалося досягти, а це в першу чергу здобуте нещодавно перше місце серед сіл Волині по облаштуванню благоустрою населеного пункту.

Ставши сільським головою, домігся того, аби було поремонтована 5-кілометрова дорога до села, зробив опалення у сільському дитячому садочку.

«Я чудово пам’ятаю, як підписував місячну платіжку на оплату за використаний газ для опалення, і сума там була зазначена чимала «20 тисяч гривень». При цьому дітки у садочку спали одягненими - так було холодно. Тому прийняв тоді вірне рішення встановити твердопаливний котел, поміняти всю систему опалення. І на сьогоднішній день можу із гордістю демонструвати факти пречудової економії – 25 тисяч гривень у рік платимо за опалення, а діти при цьому бігають практично в майках і трусиках», - розповів сільський голова.

Неопаленим в мене був і Будинок культури. Вирішив і цю проблему – переобладнав газову опалювальну систему на електричну. По всьому селу проклав асфальтовані тротуари для пішоходів – а про це до призначення його головою говорили більше 30 років. За його сприяння у кожного працівника сільської ради є облаштоване робоче місце та робочий комп’ютер. Вся система роботи у раді комп’ютеризована. Кожен житель села, який звертається у сільську раду з будь-якою проблемою, документом, довідкою тощо, зараз отримує відповідь максимум через 10 хвилин.

Серед політичних партій, представлених на Волині, Володимир Ніщик обрав саме «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Пояснює, чому.

«Я бачу, як на сьогоднішній день існуюча влада вирішує нагальні проблеми. А ніяк вона їх не вирішує. А прочитавши програму УКРОПу, поспілкувавшись із людьми із цієї політичної сили, зрозумів, що це «люди діла». І вони прагнуть щось зробити для України. Особливо мені імпонують справи члена політради «УКРОП», засновник фонду «Новий Луцьк», першого кандидата у депутата до Волинської обласної та Луцької міської рад Ігоря Палиці, який за чотири роки роботи Фонду «Новий Луцьк» реалізував у Луцьку чимало значимих соціально важливих проектів. До речі, фонд «Новий Луцьк» змінюватиме свою назву на «Тільки разом» і його діяльність буде розгорнута на всю область», - розповідає пан Володимир.

У разі, коли громада обере його депутатом Волинської обласної ради, виступатиме за пропорційний розподіл коштів обласного бюджету для кожної сільської ради мого виборчого округу. А той досвід, каже Володимир Ніщик, який здобув на посаді сільського голови Раків Лісу, ті ініціативи та проекти, які вдалося впровадити, буде обов’язково застосовувати та впроваджувати як депутат обласної ради в масштабах усього району.

Ми тут систему зламали, а нової ніхто не створив

Село Карасин, що у Камінь-Каширському районі, стало відомішим на Волині завдяки і їй. Світлана Макарівна Сидорук сільським головою уже три скликання. За цей час втілено креативні і поважні проекти, які роблять життя у поліській глибинці комфортнішим. Нині вона балотується у районну та обласну ради від політичної партії «Українське Об’єдання Патріотів – УКРОП», бо не може бути осторонь політики і вірить, що кожна людина має брати участь у процесі, який реально змінить країну.

«Сьогодні ми справді живемо у соціальному середовищі, коли люди швидше ведуться на політичні лозунги, а ще гірше те, що вони взагалі не вірять у те, що тільки вони формують владу. Ми жили у радянській системі, коли вказівки і плани спускали зверху, і їх тільки треба було виконувати. Ми тут систему зламали, а практично нової не створили. І ще до того додалася війна. Але людей треба підводити до розуміння, що коли ти пасивний, то хтось інший – активний, і ти виконуватимеш те, що він захоче, спланує. Коли люди зрозуміють, що вибір влади залежить від них, а коли її обрали, то від них залежить і контроль цієї влади, тоді вона діятиме», - розповідає Світлана Сидорук.

З її слів, просто бути сільським головою їй уже замало, бо має досвід і знання, аби багато чого змінити не тільки на рівні конкретного села.

«Сільським головою я вже три скликання. За цей час багато чого зрозуміла, чого не могла розуміти, працюючи вчителем. Україну мають змінювати молоді, але я хочу і ще можу їм допомагати. Я в УКРОПі тому, що ця партія робить ставку на молодих, креативних і амбітних, і це правильно. Але я говорила з багатьма молодими людьми у своєму селі, пропонувала їм брати участь у виборах, не бути пасивними... Ми не можемо сьогодні бути у стороні, спостерігати і не брати участі», - додає вона.

Найважливішю справою, яку вона зробила за три каденції на посаді сільським головою, Світлана Сидорук вважає відновлення практично «з нуля» дитячого садка у селі Карасин.

«Він не працював, від нього залишилися тільки стіни. Ми написали свій проект на всеукраїнський конкурс і виграли його. Для мене дуже важливо, що реалізувати його можна було тільки з участю всієї громади. Починали з даху, потім вікна, двері, підлога, біля дитсадка маємо великі ігрові майданчики і прекрасне футбольне поле і бігові доріжки, і я це планувала спеціально, бо знала, що інакше вони у селі з’являться не скоро. Ми купили для дитсадка мультимедійну дошку, комп’ютер, спортивний інвентар», - пригадує вона.

Своїм суперникам чи то на виборах сільського голови, чи коли балотуюся у депутати районної, обласної ради, пані Світлана доводить, що вони не мають бути ворогами.

«Це найгірше, що є в Україні, коли українці розвертаються проти українців, вибирають різних гетьманів, сваряться... Через це загинула козацька держава. Українська Народна Республіка, програв Грушевський, політик, який мені найбільше подобається, бо він був дуже інтелігентний і демократичний... А в нас має бути поєднання демократичності і жорсткості, і, без сумніву, має бути національною рисою патріотизм», - каже вона.

Коментуючи, що для неї означає патріотизм – слово, яке партія УКРОП винесла свою назву – Світлана Макарівна зазначає, що за рік неоголошеної війни українці зрозуміли ціну цьому слову.

«Мій чоловік також більше року відслужив в українській армії, у вересні демобілізувався. Патріотизм і любов – це ж одне і те саме. Якщо ти любиш свою маму, ти не забудеш її дня народження і привітаєш, бо інакше не може бути, але ти щодня турбуєшся про неї. Якщо любиш своє село і щось робиш для нього – ти також патріот, а не тільки мешканець. Ця війна дала поштовх народженню справжнього патріотизму, щирого, звичного, це як кров у нашому тілі».

Щодо омолодження кадрів у владі, то вона зауважує: молодь не вірить, що будуть зміни, що вона може брати у них участь. Але їй треба дати поштовх, а далі рух піде.

«У нашому селі є колишній воїн, який добровольцем пішов на війну, його ніхто по хлівах не ловив... Він воював, має орден за мужність, у нього стільки запалу і енергії. І я рада, що спонукала його поступити у виш, бо такі люди, щирі, креативні, патріотичні повинні рухатися вперед і рухати навколо себе орбіту села, містечка, країни. Бачили б ви, який у нього запал, скільки ідей. Ось таких і треба виховувати. Підтримувати, бо з таких і постане майбутнє України – щире і справжнє. Я багато бачила нашої молоді, коли ходила по клубах, дискотеках, як мене шокували дівчата, що пили, курили... Для них така поведінка стала нормою, модою. Зараз це вже минає, настав час формування нових моральних чеснот, хоча чому нових? Вони давні, перевірені, але знову до нас повертаються. Тому я за нові партії на політичному полі України, за такі, як УКРОП, бо вони не будуть тупцювати на місці», - сумує пані Світлана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
321 Показати IP 22 Жовтня 2015 08:40
...і про це дуже влучно (з відеозйомкою) описує " волинське агентство розслідувань."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus