USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому у центрі Луцька всихають ялини. Фахівець з Києва назвав причину

10 Серпня 2021 22:54
Три ялинки, які ростуть на центральній площі Луцька, оглянув фітопатолог зі столиці Дмитро Радюк. Фахівця запросила міська рада, бо дерева почали всихати.

Загалом фітопатолог оглянув у Луцьку майже 40 дерев різних порід, інформує Суспільне.

«В обласному центрі Волині масово гинуть горобини, хвойні дерева і каштан», — каже головний спеціаліст відділу екології Луцької міської ради Вадим Дужик. Та додає, що найбільше хворих дерев - на вулиці Братковського, Театральному майдані та проспекті Перемоги.
Ялинки у центрі Луцька почали всихати ще 2019-го. Щоб визначити причину, фітопатолог оглянув дерева та взяв зразки. Перші висновки після візуального огляду – хвою з'їдає кліщ.
«Комаха - менше міліметра, кліщ – частина екосистеми рослини», - каже Дмитро Радюк. Додає: ялина дала молоду бруньку, отже поріг шкоди від кліща не перевищено.

Гілка, з якої звисають краплини живиці, свідчить про ураження дерева ще одним шкідником – короїдом. Експерт каже, що ялина поки самостійно бореться, засмолюючи жука. На дереві, що поруч, паразитує смоляний рак, розповідає фітопатолог.
Зі слів фахівця, правильно доглядаючи, ялинки, які щороку прикрашають до новорічних свят у Луцьку, вдасться зберегти. Як розповідає, один із головних чинників хвороб ялин - клімат. Зокрема, перепади температур та вологи.
На Театральному майдані фахівець також оглянув каштани із пожовклим листям.

«Шкідник, який вразив дерево, — мінуюча каштанова міль та грибок», — каже Дмитро Радюк.

За декілька тижнів фітопатолог має надіслати до Луцької міської ради остаточні висновки досліджень дерев і рекомендації з лікуванням та доглядом.
Як розповіла начальниця міського відділу екології Оксана Лисак, на обстеження дерев з міського бюджету витратили 45 тисяч гривень. З її слів, при формуванні бюджету на наступний рік частина грошей буде закладена на заходи із догляду за деревами. Про яку суму йдеться, наразі невідомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Він Показати IP 10 Серпня 2021 23:15
Значить скоро впаде
Анонім Показати IP 10 Серпня 2021 23:24
На їх місце треба посадити пару дерев на кілька мільйонів... і може вони виростуть)
Упс до Анонім Показати IP 11 Серпня 2021 05:25
Але перед тим потрібно скласти проектно-кошторисну документацію вартістю на пару мільйонів..
ПРЛ до Упс Показати IP 11 Серпня 2021 09:32
А нуф-нуф, наф-наф та ніф-ніф проінспектують
Наталка Показати IP 12 Серпня 2021 13:36
золоте обстеження....може варто регулярно прочищати та прибирати стару пошкоджену хвою???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus