USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чому білоруси не наважуються говорити рідною мовою

5 Серпня 2016 14:45
«Непростий» Лукашенко, важливість підтримки рідної мови і те, що розвалює державу сильніше за війни: бандерштатівці спілкувалися з білоруським опозиціонером Дмитром Дашкевичем.

Про це йшлося під час гутірки з Дмитром Дашкевичем «Що означає бути політв’язнем в Білорусі?» під час фестивалю українського духу «Бандерштат-2016» 5 серпня.

Опозиціонер з Білорусі, який свого часу відбував термін ув’язнення у лукашенківських в’язницях, спілкувався з гостями фестивалю білоруською мовою, запевнивши, що чудово розуміє українську і під час відвідин України у нього ніколи не виникало непорозумінь щодо спілкування. Він зауважив, що в Білорусі багато хто казав, що надання статусу державної мови російській буде смертю для білоруської. Більшість у це не вірила, а нині в країні є міста, де з 300 тисяч населення лише один школяр навчається у школі білоруською. Говорити рідною мовою в Білорусі, з його слів – щоденний виклик, адже в державних установах цю мову ігнорують. Водночас, білоруський загін «Погоня», який бере участь у війні на сході України, обороняючи Україну, обороняє Білорусь.

«Я думаю, якби усі патріоти в Україні розмовляли українською, не було б ані Криму, ані Донбасу», - переконаний Дмитро Дашкевич.


З його слів, у Мінську можна легко зустріти декілька англомовних людей щодня, але складно за місяць зустріти бодай одну незнайому білоруськомовну людину. Одночасно в Білорусі 35% населення виступають за єдину державну білоруську мову – це означає, що навіть патріоти не наважуються розмовляти рідною мовою. Він зазначив, що якби ці патріоти одного дня заговорили білоруською, то про жоден вплив Путіна на Білорусь навіть не йшлося б. Аналогічно, якби в Україні усі патріоти перейшли на спілкування українською, Путін не прийшов би «захищати російськомовних».

Доленосні події для Європи зараз відбуваються в Україні – переконаний опозиціонер, який наголошує, що не варто сподіватися на Лукашенка, навіть зважаючи на його існуючий конфлікт з Путіним.


«Це популіст, і якщо йому буде вигідно претендувати на «шапку Мономаха», Білорусь буде першою країною, звідки вирушать російські танки в Україну», - відзначив білоруський опозиціонер.

Хамство та хабарництво, з його слів, розвалює Україну більше, ніж війна, яка, натомість, згуртувала українців. Так, якщо у суспільстві немає внутрішнього закону, буде потреба у законі зовнішньому від «міцної руки» диктатора. Будь-яке суспільство, яке не керується внутрішнім законом, завжди потребуватиме закону зовні, «міцної руки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анатоль_ Показати IP 5 Серпня 2016 14:50
Я в шоце!
+ Показати IP 5 Серпня 2016 17:00
Молодці організатори. З сідушками вирішили оригінально.
Юрист Показати IP 5 Серпня 2016 17:11
Білоруси навіть в селах бояться спілкуватися рідною мовою. З нами теж могло б таке бути і писали би ми коменти російською.
Клава до Юрист Показати IP 5 Серпня 2016 18:45
Не пішить уселяку х.....ню, у Білорусі хто як хоче так і розмовляє, перевагу надають російській мові, тому що вона більш інтелектуальна. Так само можна казати і по відношенню до українській мови, це мова переважно сільских населених пунктів та окраїн держави...
Штефан, Луцьк до Клава Показати IP 5 Серпня 2016 19:47
Прости мене Господи, проте російська більше, аніж наполовину містить у собі українізми. Там намішано всякого. Тюркських і монгольських слів. Це Моксель-країна, хлопці! Наші старі села на Волині у два рази древніші від "Гнилої Води" - Москви. Який там інтелектуальний потенціал, Клаво? Такий точно, як і у вас.
ХХХ до Клава Показати IP 5 Серпня 2016 20:08
По чому це ти, визначаєш інтелектуальність мови? А розмовляють російською в своїй основній масі люди з рабською ментальністю, яким понад 70 років нав'язували комплекс меншовартості і примушували, саме примушували, розмовляти всюди мовою окупанта.Бо без даної мови ти був фактично ніхто!!!!!!!!!!
дятел Показати IP 5 Серпня 2016 20:12
коли я до вас достукаюсь!!! якійсь білорус з 12 млн населенням , продажний америкос, буде нас вчити жити... ТУК-ТУК -ТУК
бандерштат Показати IP 5 Серпня 2016 20:32
хто не скаче той москаль..... як в арміі разів 100 за ніч їм треба це казати!!!!!!
Лукашенко Показати IP 6 Серпня 2016 10:01
«Це популіст, і якщо йому буде вигідно претендувати на «шапку Мономаха», Білорусь буде першою країною, звідки вирушать російські танки в Україну» -- вот такие заявления и приводят к войнам. Для того, чтобы развалить страну и разжечь огонь войны не нужен внешний агрессор... Достаточно своих "патриотов". Гоните в шею свидомых, тем более наших белорусских. Они ещё больше чем ваши будут стараться поддерживать атмосферу недоверия между нашими народами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus