USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому в Україні меншає охочих бути кандидатами у депутати місцевих рад

13 Лютого 2018 22:10
Скасування відстрочки призову в армію для депутатів та вимоги антикорупційного законодавства: що створює перепони для кандидатів у депутати місцевих рад, розповіли експерти.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» 13 лютого у Луцьку.

Доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер розповів, що існує кадровий голод щодо якісних кандидатів на місцевих виборах. До того ж, перешкоди створює антикорупційне законодавство, що зобов’язало кандидатів подавати електронні декларації – це створює значні проблеми у сільській місцевості, де немає якісного доступу до мережі інтернет. Отже, пропонують або відмовитися від електронного декларування у сільській місцевості, або встановити грошовий поріг - якщо сума доходів кандидата не перевищує певний показник, пропонують, щоб він мав право не декларувати доходи. Втім, як зазначив експерт, парламент поки не готовий навіть дискутувати з цього приводу – юридичний популізм, на жаль, бере своє.

До того ж, після скасування права відстрочки від призову для депутатів у 2015 році різко скоротилася кількість кандидатів-молодих чоловіків.

Також Володимир Венгер відзначав кадровий голод на членів ТВК та ДВК та проблему їхнього низького професіоналізму.

Нагадаємо, в ГМ ОПОРА вважають, що потрібен чіткий механізм покарання за порушення виборчого законодавства.

Водночас, парламентарі можуть затвердити виборчий кодекс, до якого наразі підготували понад чотири тисячі поправок, влітку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus