USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чорне море може стати джерелом водню і сірки

19 Березня 2009 17:19
Чорне море, у воді якого на певній глибині розчинена гігантська кількість токсичного сірководню, може стати невичерпним джерелом екологічно чистого водневого палива, яке зараз розглядається як основа енергетики майбутнього, вважають турецькі учені. Про це 19 березня повідомляють «Волинські Новини».
У статті, оприлюдненій в International Journal of Nuclear Hydrogen Production and Applications, Мехмет Хаклідір (Mehmet Haklidir) з дослідницького центру Мармара та його колеги зазначають, що Чорне море – найбільша безкиснева зона в світі.
За інформацією УНІАН, відтоді, як в XIX столітті була відкрита зона сірководню, було прийнято вважати, що в глибинах Чорного моря немає життя, і лише бактерії можуть жити в сірчановодневому шарі.
«Сірководень – один з найтоксичніших газів, але він має велику економічну цінність, оскільки з нього можна одержувати водень. Таким чином, Чорне море – не тільки серйозна екологічна проблема, а й потенційне джерело водневої енергії, якщо буде розроблений процес розкладання сірководню», – пишуть автори дослідження.
Вони зазначають, що шар завтовшки 50 метрів між аеробною і анаеробною зонами (на глибині близько 200 метрів) є гігантським паливним резервуаром – кількість сірководню, який виділяється з донних відкладень, досягає 10 тисяч тонн в день, що еквівалентно 500 тоннам водню в день.
Науковці наводять рекомендації, щодо винаходу безпечного і ефективного методу переробки сірководню. Зокрема, для цього необхідно створити ефективні каталізатори, а енергію для розкладання можна буде одержувати від сонячних електростанцій. Одержана в результаті реакції чиста сірка може бути використана для виробництва гуми, а також у фармацевтичній промисловості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus