USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Чорні археологи» орудували на старому кладовищі. ФОТО

23 Грудня 2011 16:41
У Ковельському районі на старому польському кладовищі ХІХ-ХХ століть орудували вандали.
Про це повідомили в ДП «Волинські старожитності».
Нещодавно археологи спільно з управлінням культури і туризму Волинської облдержадміністрації провели моніторинг стану збереження пам’яток у селі Мельниця Ковельського району.
Василь Ворон (начальник відділу охорони пам’яток історії та культури управління культури і туризму, – «ВН»), Петро Троневич (головний спеціаліст з питань реставрації історичної забудови головного управління містобудування, архітектури та ЖКГ, – «ВН»), Дмитро Дем’янчук (керівник Ковельської археологічної експедиції ДП «Волинські старожитності», – «ВН») та Валентина Словацька (спеціаліст-землевпорядник Мельницької сільської ради, – «ВН») оглянули історичні пам’ятки на території села: залишки замку королеви Бони Сфорци XVI століття, городище ХІ-ХІІІ століть, польське кладовище ХІХ-ХХ століть, австро-угорське військове кладовище початку ХХ століття, руїни костелу XVIII-ХІХ століть та земляні вали у південній частині села.
Зокрема, залишки замку королеви Бони знаходяться на північній околиці Мельниці і є земляним квадратним майданчиком, що підвищується над болотистою заплавою на 1-2 метри. На пам’ятці помітні сліди руйнування внаслідок господарської діяльності.

Давньоруське городище знаходиться у південній частині села. На його території розміщені церква та меморіал пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни.

Недалеко від церкви знаходяться житловий будинок і господарські будівлі місцевого священика, а також декілька присадибних ділянок. Варто зазначити, що внаслідок розорювання цих ділянок порушується цілісність культурного шару давньоруського та пізньосередньовічного часу.

В процесі огляду кладовищ також виявлені факти порушення чинного пам’яткоохоронного законодавства. Зокрема, на старому польському кладовищі ХІХ-ХХ століть виявлено сліди діяльності так званих «чорних» археологів, які у пошуках наживи руйнують старі склепи і могили.

Австро-угорське військове кладовище розташоване на території діючого сільського кладовища і сюди таким шукачам дорога закрита. Але тут відзначено відсутність багатьох могильних плит, хоча, зі слів землевпорядника, роботи із благоустрою поховань проводяться регулярно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
sst Показати IP 23 Грудня 2011 23:27
там ще 5 років тому все було знищене... аж кістки з цинкових трун по всьому кладовищу. я навіть фото зробив. Тільки до чого тут чорні ахеологи - наскільки я знаю півсела той цвинтар розкопувало.
[email protected] до sst Показати IP 13 Березня 2013 19:45
Чи можете ви вислати мені ці фотографії. Дивлячись австро-угорської кладовищі в селі:Берестяне
Іван Козолуп Показати IP 24 Грудня 2011 10:02
Ото було названо стільки пам'яток історії тільки в одному волинському селі. І всі вони в такому стані, що так звані "начальники охорони пам'яток" лише констатували чергову історичну смерть цих об'єктів. Та в США і СЄ з таких пам'яток роблять історичні клондайки, заробляють шалені гроші. А тут навіть зберегти те, що є не можуть. Сором!
селюк з ковля Показати IP 26 Грудня 2011 09:11
А хіба оті обласні начальники з культури та охорони історії займаються своею справою ? Та вони тико їздять по області і п..дь! Та шо воно то культурне начальство зробило хорошо за всі роки.Га?ПОРОЗГАНЯТИ ІХ давно треба тих бездельніков

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus