USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Чорнобильці Волині досі не почуті державою

14 Грудня 2015 18:01
Несправедливе соціальне забезпечення, відсутність коштів на гідне людське життя – у таких реаліях живуть чорнобильці на Волині. Щороку їх стає все менше, адже «мирний» атом «з’їдає» ліквідаторів, а тим, хто хапається за життя, – доводиться оббивати чиновницькі пороги за соціальними пільгами.

Сьогодні, 14-го грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цю дату відзначають щорічно у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Голова добровільного товариства «Спілка Чорнобиль» Луцького району Федір Рузак розповідає, що їхню організацію створили у 1998-му році, аби спільно відстоювати інтереси тих, то боровся з «Чорною Мадонною». За цей час, розповідає Федір Рузак, більше 20 чорнобильців з району вже пішли з життя, найбільше у Баївській сільраді – шестеро людей.

ЧИТАТИ ЩЕ: МІСТО-ПРИВИД ЧОРНОБИЛЬ. ФОТО

«Сьогодні ми маємо таку ситуацію, коли соціальні пільги не відповідають потребам людей, а ті, які дають – розподілені несправедливо.

Для прикладу, одному – пенсія 8 тисяч гривень і більше, а іншому – мінімальна, хоча разом працювали в зоні відчуження. Це не справедливо. Ситуація склалася так, що ми там були довгий час, а якийсь командир приїхав перевірити нашу роботу на два дні й має статус та високу зарплату, бо у нього була висока ставка, відповідно, – велика зарплата.

Зауважу, що статус звучить як «Ліквідатор аварії на ЧАЕС». Так, саме слово «ліквідатор» говорить про те, що людина працювала над знешкодженням наслідків аварії, а не приїжджала перевіряти. Який же ж то ліквідатор! Нам за це образливо.

Найгірша ситуація із солдатами, яких «кидали» туди першими і які найбільше отримали радіаційного опромінення. То у них була мізерна зарплата, відповідно, й мінімальна пенсія. А ті, хто при владі були, то мають від держави і квартири, і машини, й хороші пенсії. Натомість, є прості солдати, які виконували свій обов’язок, а зараз відстоюють право на пільги в судах», – розповідає про проблеми Федір Рузак.
ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ДАЮТЬ КВАРТИРИ ЛИШЕ «УГОДНИМ» ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

Чоловік додає, що на Волині є близько 5 тисяч членів обласної «Спілки Чорнобильців», з них – блихько 80 людей отримують високу пенсію.

Зі слів головного чорнобильця Луцького району, у зв’язку з низькими пенсіями, в середньому, 60% грошей щомісяця витрачають на ліки.

«Через те, що в більшості низька пенсія – відсотків з 60% своєї зарплати чорнобильці тратять на ліки. Зараз нам дуже скрутно. Пригадую, як у 90-их роках прийняли законодавчу базу для нашої підтримки, то ми мали і доплати, й курортний відпочинок, але його «зрізали». Ми розуміємо, що у нас криза, війна на сході, багато наших чорнобильців і в зоні АТО були, тому не вимагаємо надмірних благ. Але елементарне, аби забезпечити людські умови життя, – необхідність», – наголошує чорнобилець.

Зауважимо, що волиняни мають можливість отримати соціальну допомогу не лише від державних структур. Для прикладу, відтепер за адресною допомогою від Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» можуть звертатися не лише луцькі «чорнобильці», а й з усієї області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus