USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині законно «дерибанять» пільги чорнобильців

13 Травня 2015 18:15
Чорнобильцям Волині безплатно дають землі та квартири, а «не чисті на руку» заробляють на цьому чималі гроші. Ліквідатори вважають систему пільг недолугою та пропонують зміни її для справедливого розподілу коштів.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, мовляв, у Луцьку дають квартири лише «угодним» чорнобильцям. Йшлося про те, що волинським ліквідаторам аварії на ЧАЕС квартир не дають, натомість їх отримують постраждалі від аварії. Так, ті, хто був на передовій, боролися із Чорнобильською Мадонною, наразі говорять про корупцію в системі пільг.

Після виходу вищезгаданої статті в редакцію звернувся голова обласного товариства «Спілки «Чорнобиль» Ростислав Кухтей й запевнив, що всі звинувачення, в яких коментатори говорили про причетність до цього спілки, – безпідставні. Він запевняє, що обласне товариство допомагає «чорнобильцям» вирішувати їхні проблеми, для цього і створена організація. Зі слів Ростислава Кухтея, на Волині дійсно відбувається несправедливий розподіл соціальної допомоги, але це, вважає чоловік, через недосконале законодавство.

Голова обласного товариства прокоментував і ситуацію з ліквідатором Федіром Рузаком, про якого згадувалося раніше. Мовляв, у чоловіка - неналежні умови для прожиття, а помешкання йому не дають.

«Прочитав я у вас про ліквідатора Федора Рузака, який очолює організацію в Луцькому районі, що у нього багатодітна сім’я, всі «туляться» в одній квартирі, а покращення немає. Тут така ситуація, що раніше він отримав житло на клопотання спілки. А в той час у нього був такий склад сім’ї, що йому вистачало помешкання. Потім його сім’я збільшилася, й зараз ця квартира замала. Дійсно, йому наразі потрібне краще житло, адже має семеро дітей, дружина - інвалід, в нього стан здоров’я бажає кращого, у кімнатах двоярусні ліжка стоять. Втім, не можна чорнобильцю двічі отримувати помешкання, він своє право на пільги вже використав. В його випадку необхідно просити земельну ділянку в районі та будуватися, адже іншого шляху вирішення проблеми з помешканням немає.

Я погоджуюся з тим, що тим ліквідаторам аварії, хто має інвалідність, необхідно першочергово давати житло, але черги ідуть і для постраждалих. Ми це питання вже тричі піднімали через обласну державну адміністрацію, через обласну раду направляли звернення у Верховну Раду України, Кабмін, Президенту України, але марно. «Не чисті на руку» на пільгах чорнобильців наживаються, і тут «дерибан» відбувається в законний спосіб.

Втім, ми не втрачаємо надії на справедливий розподіл пільг для чорнобильців та готуємо нові пропозиції для влади», - розповідає Кухтей.

СХЕМА ОТРИМАННЯ ЖИТЛА

Пояснимо: чорнобильці мають право безплатно отримати земельну ділянку чи житло. Щодо останнього, то помешкання передбачені для ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції та постраждалих, а також для тих, хто хоче виїхати із забруднених зон.

«Зауважу, що житло для постраждалих третьої категорії передбачене для того, аби вивезти людину з території, де діє радіоактивне випромінювання, й там людина довго не зможе проживати.

Для того, аби отримати квартиру, чорнобилець повинен іти в орган місцевого самоврядування й повідомити, що хоче переселитися в «чисте» місто чи отримати покращення житлових умов. Після оформлення відповідних документів претендент звертається у чорнобильську спілку. Там є відповідальна людина, яка веде облік і ставить на чергу на отримання житла, це наразі - біля 2 тисяч бажаючих. Вже із усіма документами потрібно піти в міськвиконком чи сільраду, де місцева влада ставить на свій облік бажаючих отримати помешкання й тоді стає зрозуміло, яке місце в черзі. Чорнобильці, зауважу, отримують житло лише в п’яти населених пунктах області, так званих «чистих» зонах»: Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському, Нововолинську та Горохові», - інформує Ростислав Кухтей.

Він додає, що житло передбачають із розрахунком 13.2 квадратних метри на кожну людину в сім’ї.

ПІЛЬГИ «ЧОРНОБИЛЬЦІВ» ЗАКОННО «ДЕРИБАНЯТЬ»

«У цій системі «проскакують» люди, які «не чисті на руку», про це ви і писали. Є такі чорнобильці, які отримують житло, а потім його продають чи здають в оренду, натомість інші не мають належних умов для життя.

Щодо зловживань, то є випадки, коли людина отримує дві квартири.

Система така: чорнобилець отримує нове помешкання, а попереднє зобов’язаний передати міській чи сільській раді, втім, він домовляється із головою сільради та викуповує своє перше помешкання за півціни. Виходить, ніби, усе законно, але одна людина отримує дві хати чи квартири за малі кошти.

Яскравим прикладом такого безладу є наша ревізія в Луцькому районі. Десь вісім років тому ми робили перевірку кількості претендентів на отримання житла. В селі Боголюби виникла дуже сумна картина: ми зайшли в сільраду, а на нас «накинулися» люди й почали нарікати, що селяни годинами стоять в черзі за дозволами, аби будувати житло на своїх присадибних ділянках, а більше 10 чорнобильців отримали землю безплатно й продали її по 5-7 тисяч доларів. Такий стан справ призвів до того, що село збунтувало. Як наслідок, досі у сільрадах депутати не хочуть давати земельні ділянки чорнобильцям, бо думають, що їх будуть продавати для наживи. Приміром, у Горохові дали десь до 50 квартир. Їх усі попродавали, й з усіх них там живе лише один ліквідатор.

Якщо робити подарунки по 40-50 тисяч доларів, то це занадто велика розкіш для держави. «Дерибан» коштів дійсно відбувається, але, як не дивно, законно.

Якщо влаштувати змістовну перевірку влади та представників «Спілки Чорнобильців» та всіх громадян, які на черзі на переселення у Камінь-Каширському, Любешівському, Маневицькому районах, то там і десятої долі не лишиться. Більшість з них відмовиться, адже не захоче свої домівки віддавати», - вважає головний чорнобилець Волині.

СОЦІАЛЬНІ ПІЛЬГИ: БЕЗГЛУЗДИЙ РОЗПОДІЛ

Як розповідає Ростислав Кухтей, в Україні є лише єдиний «чорнобильський» Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Він вступив у дію 1991-го року. І цей же Закон розроблений ще в Радянському Союзі та містить пункти, які суперечать теперішній законодавчій бази.

«Із пільгами для «чорнобильців» - повний безлад! Торік з держбюджету виділили 2.7 мільярда гривень, а цього року суму скоротили на 600 мільйонів гривень. Й це зробили без узгодження із чорнобильськими організаціями. Тепер виходить так, що більшість ліквідаторів має мінімальні пенсії по 1200 гривень, а життєво необхідні ліки дають безплатно лише ліквідаторам-інвалідам та ліквідаторам 1-ї категорії.

Зараз багатьом не вистачає коштів на ліки, особливо тим, хто тоді був солдатом строкової служби. Я розумію, що сьогодні держава переживає надзвичайно складний період у своїй історії, але, якби нам повідомили, що мають «врізати» фінансування на 600 мільйонів гривень, ми б порадили забрати більшість безплатних путівок, щоб переглянули зони радіоактивного забруднення.

Окрім того, чиновники «зняли» безплатне харчування дітей-чорнобильців у дошкільних навчальних закладах, натомість лишили пільги на безплатне встановлення телефону в дім. То що тут першочергове? Де раціональний розподіл пільг?!

От, цього року на Волині депутати облради виділили допомогу на ліки. Це на 400 тисяч гривень більше, ніж торік. Втім, виходить, що ми отримали не 7.5 мільйона гривень, а реально, у порівнянні із цінами на ліки, максимум 3 мільйона.

Я зауважу, що ліквідатори витрачають на ліки по 700- 1500 гривень щомісяця. Для прикладу, торік я купував ліки для серця й очей за 700-800 гривень, у січні 2015-го року я заплатив за них 2811 гривень. Як людям виживати?!

Ситуація серед чорнобильців неоднозначна», - пояснює Кухтей.

ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ЧОРНОБИЛЬЦІВ – МУДРИЙ РОЗПОДІЛ КОШТІВ

«Я вважаю, що для вирішення проблеми з житлом необхідно зробити ревізію списків черги та тих, хто вже отримав житло. На це вистачить й місяця. Для цього треба воля влади, яка мусить на місцях дати команду виконкому чи ЖКГ, долучити до цього процесу чорнобильців, а вони вже усе догори дригом перевернуть.

Після цього варто підготувати відповідну базу для Кабміну, щоб ті сформували новий принцип перерозподілу житла. А його треба давати, першою чергою, ліквідаторам, адже зараз є дві черги: ті, хто був на передовій і ті, хто постраждав.

Щодо інших пільг ми пропонуємо підвищити пенсії чорнобильцям й позбавити всіх інших пільг, окрім дороговартісного обстеження. Так людям буде вистачати на гідне життя. А то зараз багатьом бракує грошей на ліки, натомість кошти витрачають на непотріб. Окрім того, багатьом доводиться в судах добиватися пільгової пенсії.

На жаль, ні попередня, ні теперішня влада ці питання не врегулювала. Ми знову плануємо на сесію облради вносити «чорнобильські» питання з нашими пропозиціями», - резюмує Кухтей.

Щодо ж до офіційної статистики про виділення житла чорнобильцям на Волині, то з початку дії Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з 1991-го року, більше 500 сімей отримали помешкання.

Зауважимо, згідно з цьогорічними підрахунками департаменту соціальної політики Волинської облдержадміністрації, в області зареєстрували 144 тисячі 839 чорнобильців. З них - 540 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії (ті, які мають інвалідність); 1186 – другої та 533 третьої категорії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Маневичі Показати IP 14 Травня 2015 08:41
За 29 років в області чорнобильців не поменшало.Чи це не дивно? Значить пільги мають бути лише в справжніх ліквідаторів і 20% справжніх інвалідів(решта груп інвалідності куплена).Тоді можна буде нормально платити пільги цій категорії.Щодо переселення і житла.Хай великий Кухтей дасть інформацію скільки відсотків переселенців здали житло.Можетете не сумніватись що це буде не більше 75%.Проста схема - приписують когось із родичів і немає що здавати,або здадуть одну кімнату в будинку.Тут якраз і найбільше корупції.
Анонім Показати IP 14 Травня 2015 10:22
Там корупція така,що нам не снилося із жмитлом. Якщо взяти,то ми вся чорнобильці. Які пільги 29 років пройшло. Ці чоррнобильці наглі, особливо полішуки. У Горохові хвалилиася одна полешка я взяла квартиру безоплатно і продала в Луцьку взяла і продала, а сама живе в Маневичах. Вони всім дають квартири,хто живе в цих полдіських селах.Діду ,бабі, і діткам,яких по 5-9.Ви,що з глузду зїхали. Всі чорнобильці,які дійсно там були, вже давно померли, або інваліди. Хто виробить на хитрих полішуків, я все життя не можу купити житла за чесно зароблену працю.Житло давати треба було тільки тим, людям,які були на момент аварії в кварти рах, а не за тридцять років,де понароджувалось по десять дітей,що задарма одержати квартири. Відмінити всі пільги тільки інвалідам,ліквідаторам, а не ці які примазались до них і поробили посвідчення. За 30 років повинно зменшитиь\сь, а їх кожного року більшає.Це взагалі капец.Що за країна дураков.Скільки ми це убедмо терпіти утримувати армію тунуядців,які живуть за рахунок інших
р. а. к Показати IP 14 Травня 2015 21:21
Гарна сповідь Кухтия. Бувши керівником району 18років.працював учорнбилькому упраліні. Ця сповідь не кінчена.???... Бог є насвіті
супер Показати IP 17 Травня 2015 09:38
Молодець рузак поворушив гніздо змія! Аде автомобілі ддля інвалідів? По 1000тисяч від"союзу чорнобиль україни"налікування?ліквідатори їздять накалясках та помирають? Ми пітримуємо нас багато ще осталось Вперед!!!
Справедливість Показати IP 19 Травня 2015 10:23
На рахунок чорнобильських квартир не треба далеко ходити. Просто взнати з яких районів найбільше переселенців( постраждалих чорнобильців) отримали квартири у Луцьку і потім їх продали. Тепер ми будемо знати за сприяння кого ці особи отримали квартири. А чому не дати ці квартири ліквідаторам, котрі були на передовій. Бо деякі посадовці маючи дві квартири, перше ніж когось обвинувачувати, хай порадяться зі своєю совістю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus