USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Чорний тюльпан»: кому невигідний пошук тіл Героїв

17 Липня 2015 17:00
318 днів – рівно стільки проіснував «Чорний тюльпан», який займався пошуком та вивезенням тіл загиблих українських Героїв. Місія розгорнула свою роботу після іловайської трагедії. Тоді близько півсотні добровольців з різних куточків України попри власну зайнятість, вирушили у найгарячіші точки України, аби повернути матерям тіла їх синів. Працівники місії кажуть, те, що за рік вони не дочекалися жодного фінансування з боку держави – схоже на те, що їх діяльність комусь заважає.

А вже вчора, 16 липня, голова правління ВГО «Союз Народна пам'ять» Ярослав Жилкін заявив на своїй сторінці у мережі про припинення діяльності місії «Евакуація-200» - власне, «Чорного тюльпану».

Причина очевидна – нестача грошей, відсутність будь-якого фінансування ( і розуміння!) з боку держави.



«Ми змушені призупинити нашу участь в місії "Евакуація - 200" (Чорний Тюльпан). Причина - нестача коштів, зокрема на ремонт транспорту (дві машини стоять в очікуванні ремонту, одна - з лисими колесами), немає за що відрядні відшкодовувати волонтерам, проїзні, витратні матеріали тощо».

До слова, розуміючи усю складність і важливість роботи місії, у квітні цього року Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» передав «Чорному тюльпану» спеціальний рефрижератор для вивезення тіл.

Зі слів волинських активістів місії, наразі автівка використовується також для доправлення тіл додому.

«Ми не лише використовували рефрижератор для вивезення тіл з зони АТО, але й для їх повернення додому. Адже з цим – теж чимало проблем. Наприклад, забирати тіло з Дніпропетровська їдуть рідні бійця. Потрібно дві машини, аби тисячу кілометрів рідні не їхали поряд з труною. А, як правило, РДА чи міська влада знаходить гроші на одну автівку. Наразі - це єдиний рефрижератор «на колесах», який у разі потреби працює по Україні», - розповідають добровольці.



У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, інформацію про припинення роботи місії підтвердив та прокоментував один із членів організації лучанин Микола Собуцький.

Жодної копійки від держави

З його слів, місія «Чорний тюльпан» запрацювала з ініціативи людей з різних куточків України, які займалися ексгумацією пам’яток Першої і Другої світових воєн.



«У нас в області – це були ДП «Волинські старожитності». Усіх нас об’єднала ВГО «Союз Народна пам'ять». Нам допомагали прості люди, бізнесмени, громадські організації: хто грошима, хто паливом, запчастинам», - розповідає Собуцький.



Місія проіснувала 318 днів. За цей час вдалося знайти 609 тіл та фрагментів розшуканих і вивезених з території АТО.

«Все це - без участі держави! (Якщо не враховувати зусиль офіцерів ЦВС, їм - низький уклін)», - констатує Ярослав Жилкін.

Добровольці також кажуть, ще у вересні 2014 року, усвідомивши обсяг майбутніх робіт, місія постійно зверталася в усі інстанції, зокрема й до Президента.

«Засідання, наради, обговорення – нас лише годували обіцянки, однак, результату – нуль.

Хто спілкувався з матір’ю, якій привезли тіло її сина, хто хоча б раз був присутній при передачі тіла рідним, той розумітиме, наскільки це важливо», - додає Микола Собуцький.



Обіцяну допомогу не передбачили

Тим часом, на сайті Міністерства оборони України більше ніж за рік неоголошеної війни опублікований лише один матеріал щодо пошуку тіл загиблих. Датований він ще 9 вересням минулого року.

«Наприкінці серпня цього року групою цивільно-військового співробітництва було досягнуто домовленостей з представниками так званої «ДНР» щодо надання можливості вивезення тіл загиблих українських військовослужбовців, Однак протилежною стороною було висунуто вимогу: ексгумацію та вивезення тіл загиблих військовиків мають здійснювати виключно громадські організації», - йдеться у тексті статті. Тут же зазначається, що держава, зокрема Міністерство оборони, координує діяльність ГО, які займаються пошуком загиблих. Однак самі добровольці переконують, що усю роботу доводилося робити самотужки.

Окрім того, у своїй заяві Ярослав Жилкін нагадав, що для евакуації людей після землетрусу в Катманду Кабмін виділив 7,4 мільйона гривень. Тоді, задіяли 64 чоловіки. Виділили 18 одиниць техніки...

«Хто відміняв обов’язок держави - зробити все для того, аби повернути додому тіла Героїв, який вона відіслала на неоголошену війну-АТО», - запитує Жилкін.



Зауважимо, наші столичні колеги з Української правди дізналися, скільки ж держава витрачає на те, щоб загиблих бійців могли хоча б знайти і поховати.

Як виявилося, на пошук і впізнання солдатів грошей не передбачили ні цього року, ні торік.

«Для підтримки місії потрібно 3 мільйони гривень на рік, не рахуючи витрат на покупку транспорту. У масштабах держави - це невеликі гроші, але, тим не менше, знайти їх не можуть. Або не хочуть», - йдеться у матеріалі Української правди.

Добровольці нарікають: «Ми знаходимо тіла загиблих бійців, які значилися у списках зниклих. Відтак, збільшується негативна статистика, яка впливає на молібізаційний процес. Збільшується кількість тих родин, яким держава повинна виплачувати допомогу. Складається враження, що державі - невигідна наша діяльність («Чорного тюльпану» - ред.).

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало правду, як загиблі Герої повертаються додому. У «Чорному тюльпані» розповідали, як у східних моргах рештки тіл плутають між собою та викидають кістки у смітник.

«У спеціальних документах ми фіксуємо усі дані, описуємо, звідки забрали тіла, у якому стані були, речі. Таких є три екземпляри, один із яких кладуть у мішок з рештками. А у морзі, відповідно, ведуть власну документацію. Тіло поступає, вони заводять номер на тіло і все, крапка. Одного разу я помітив, як працівники моргу оформили тіло разом з кістками іншої людини під одним номером. Себто, перемішали рештки. Таким чином, якщо це не взяти на контроль, людина довіку буде вважатись тією, що зникла безвісти. Думаю, таких випадків було багато. Можливо, комусь це вигідно - тоді немає потреби сплачувати родинам пільгові кошти», - обурюється Андрій, та додає, що одного разу привіз на ідентифікацію кістку людини, а у морзі кажуть: «Навіщо ти її привіз, викинь у смітник», - про це Волинським Новинам розповів члем місії «Чорний тюльпан» Андрій Трофімук.

Ніхто, окрім них

Окрім відсутності фінансування, говорить Микола Собуцький, існує низка інших проблем.

«Це дуже важка робота, не кожен зможе. З Волині нас – четверо. Якщо говорити про добровольців з інших областей, це - переважно люди, які працюють в музеях чи займаються розкопками. Відпустки використали, на роботі починаються непорозуміння. Окрім того, в кожного – сім’я», - говорить активіст.

Більше того, «Чорному тюльпану» давно обіцяли надати статус офіційної організації. Щоправда, тут, як і у випадку з фінансуванням, - лише слова.

Замість слів автора

Заява керівника «Чорного тюльпану» наробила галасу в мережі. Ті, кому небайдуже, пропонують свою підтримку. Люди готові допомагати хто чим може: грошима, пальним, аби лишень не відбирати у Героїв, які загинули за наш мир, права бути похованими на рідній землі.

Чи дійде шум до владних кабінетів, на жаль, - питання часу. Поки в Міноборони спромоглися лишень на те, щоб роздати нагороди тим, хто повертає тіла загиблих Героїв їх родинам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ху Показати IP 17 Липня 2015 18:26
Что и тут Путин....
петя до ху Показати IP 17 Липня 2015 18:55
он візде
Анонім до петя Показати IP 17 Липня 2015 20:38
Ну а якже іначе? Наприклад, вчора усі кричали - Боїнг збили хлопці Стрелкова, як установили голандці. Тільки сьогодні голандский генеральний прокурор каже, що вони не знають чим був збит Боїнг, а слідство буде завершено не раніше наступного року. PS. Куча обломков самолета и сейчас валяется на месте крушения.
Ага Показати IP 17 Липня 2015 19:04
Вон тех кто выжил и не стал грузом 200 судят. Парни главное вы живы, а остальное ерунда.
Анонім Показати IP 17 Липня 2015 22:43
Як ви всім надоїли, таваріщі тролі!
Анонім до Анонім Показати IP 18 Липня 2015 07:28
А ти краще почитай назву статті і самостійно дай відповідь на це запитання, точніше кажучи на інше запитання: "Кому і чому заважає праця Чорного Тюльпану?"
златогорський Показати IP 18 Липня 2015 11:28
фото, де копаю я (з сигаретою), юра сковорода і наш друг з києва (прізвище називати не можна) - під комсомольськом. на лінії зіткнення. я закурив, бо помітив, що нас веде снайпер, а супроводжуючий (ліля) далеко-далеко пішов. потім вияснилось, що нас ніхто не чекав, хоча було "все обумовлено". підійшли два ополчєнца зі зброєю і там вже в окопі хотіли положити. в той момент було пофіг. це вже потім емоції. тоді викопали тіла трьох Героїв, імя одного (полковника) встановили. а потім мені Юра і Андрій розказали, що у них це було в перший раз (свіжа ексгумація). Отака фігня малята. Але класне фото, на спогади навіює
златогорському Показати IP 18 Липня 2015 13:50
Про що можна говорити, коли в Ковелі деякі чиновники не дозволяють займатися перепохованням віднайдених по лісах і болотах останків воїнів ІІ світової війни. Дехто спить і бачить в останках визволителів України "радянську загрозу". Думаєте, таких твердолобих мало в Україні? Але, менше з тим - удачі Вам і благословення Господа Бога за цю справу, яку Ви і Ваші товариші робите. Нехай Господь Вас оберігає.
оксана Показати IP 19 Липня 2015 22:27
Державі не вигідне існування "Чорного тюльпану"! От і все. Не хочуть казати нам правду про кількість загиблих, ім проостіше визнавати хлопців " зниклими без вісті". Ви робили ПРАВЕ діло, хлопці, хвала вам та уклін.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus