USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Чорний тюльпан» не може отримати фінансування через бюрократію

4 Березня 2016 18:08
Статутна діяльність організації «Чорний тюльпан» не дозволяє отримати фінансування на поїздки в зону АТО для здійснення гуманітарних місій. Тому чиновники шукають шляхи, які дозволять виділити кошти волонтерам.

Про це йшлося під час постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Як розповів член місії «Чорний Тюльпан» Микола Собуцький, волонтери своїм коштом знімають будинок, який використовують як базу. Самі платять комунальні послуга за світло і газ. Сама лишень дорога в обидві сторони обходиться близько 4 тисяч гривень. Значні кошти потрібні й на ремонт автомобілів.
Зі слів Собуцького, свого часу голова правління ВГО «Союз Народна пам'ять» Ярослав Жилкін заявив на своїй сторінці у мережі про припинення діяльності місії «Евакуація-200» - власне, «Чорного тюльпану». Причиною цьому стала відсутність коштів на роботу місії та допомоги зі сторони держави, яка не надає навіть списку загиблих.

Проте нині місія знову функціонує, хоча і не без труднощів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГО «ЧОРНИЙ ТЮЛЬПАН. ВОЛИНЬ» ОФІЦІЙНО ЗАРЕЄСТРУВАЛИ

Зі слів Миколи Собуцького, був момент, коли всі 3 автомобілі поламались, проте їх відремонтували, і зараз вони знову виконують свою місію. За час роботи «Чорного тюльпану» (а це – більше, ніж півтора року) майже всі виїзди відбувались на територію так званої «ДНР», в «ЛНР» – лише 2.

«Більшість витрат становить паливо для автомобілів. Для того, щоб ополченці провели нас по ту сторону блокпостів, ми їх заправляємо приблизно по 20 літрів бензину. Це потрібно для того, щоб гарантувати свою безпеку», - пояснює Микола Собуцький та пояснює, що «Чорний тюльпан» здійснює пошуки здебільшого «по ту сторону» блокпостів. Адже на території, яку контролюють ЗСУ, ці роботи можуть здійснювати і інші. В той час як «Чорний тюльпан» є єдиною організацією, яка повертає загиблих героїв додому з тимчасово окупованих територій.

Проте, директор департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Оксана Гобод зауважила, що надати кошти «на паливно-мастильні матеріали» ГО не можна через бюрократичні нюанси. Адже громадська організація може отримати фінансування лише під статутну діяльність (оренда приміщення, комунальні послуги, закупівля канцелярії тощо). Як варіант, присутні запропонували оформити фінансову допомогу адресно, конкретній особі. Або ж змінити статут організації таким чином, щоб вона могла отримувати фінансування на поїздки.

Члени профільної комісії проголосували за те, щоб доручити облдержадміністрації вивчити можливі шляхи фінансування організації. Проте фактично цим питанням буде займатись сама ж Оксана Гобод.

Як розповідало Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, гуманітарна місія «Чорний тюльпан» займається пошуком тіл військовослужбовців в зоні АТО. За рік волонтери повернули додому тіла 600 загиблих бійців. Місія діє у Луцьку, Дніпропетровську, Києві, Полтаві, та інших містах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus