USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чотириденний робочий тиждень: як новий тренд покращує продуктивність у всьому світі

4 Березня 2021 07:40
З початком пандемії, все більше компаній переходять на чотириденний робочий тиждень. Таке нововведення допомагає підвищити продуктивність працівників та задоволеність клієнтів.

Про це пише 24 канал з посиланням на Bloomberg.

Коли світ перейшов в режим ізоляції, берлінська технологічна компанія Awin зробила те, що й інші, – перевела 1000 співробітників на дистанційну роботу. Вже весною роботодавці зрозуміли, що збільшення обсягів роботи тисне на працівників, які працюють віддалено. Це й стало приводом провести експеримент – завершувати роботу до обіду п’ятниці.

Експеримент виявився вдалим – зросли не лише продажі та задоволення клієнтів, але й мотивація працівників. Тому Awin вирішила піти далі та впровадити чотириденний робочий тиждень для всієї компанії без жодних скорочень зарплатні. Коментуючи своє рішення, генеральний директор компанії Адам Росс додав:

"Ми переконані, що щасливі, захоплені та врівноважені співробітники набагато краще справляються з поточною роботою. Вони знаходять раціональніші рішення та демонструють вищу продуктивність".

Сьогодні тренд на чотириденний робочий тиждень набирає обертів по всьому світу. За даними вебсайту з вакансіями ZipRecruiter, кількість публікацій, в яких згадується чотириденний тиждень, потроїлася за останні 3 роки.

Серед компаній, які вже долучилися до експерименту – Unilever, один зі світових лідерів на ринку харчових продуктів та товарів побутової хімії. З грудня усі працівники новозеландського відділення працюють лише 4 дні на тиждень. Видозмінений графік діятиме впродовж року.

До ініціативи приєднався уряд Іспанії – там розглядають пропозицію про надання субсидії компаніям, які запровадили чотириденний робочий тиждень. І навіть Японія, яка славиться перепрацюваннями, обговорює пропозицію про надання працівникам вихідного дня з метою захисту їхнього добробуту.

Робочий тиждень: від 19 століття до сьогодні

До 19 століття більшість працівників працювали 6 – 7 днів на тиждень. П’ятиденний робочий день був введений у 1926 році Генрі Фордом, який вирішив, що робітники купуватимуть більше автомобілів, якщо у них вивільниться час. До кінця десятиліття більшість американських виробників наслідували його приклад.

Німеччина скасувала суботні зміни лише в 1960-х, після того, як профспілки виступили за те, що діти повинні проводити більше часу зі своїми батьками. Впродовж двох останніх десятиліть робочий час у розвинених країнах поступово зменшувався. Франція вступила на цей шлях у 2000 році, прийнявши 35-годинний робочий тиждень. Втім, не всі бачать користь від переходу.

Джек Ма, співзасновник Alibaba Group Holding Ltd, часто висловлює захоплення виснажливою культурою роботи своєї країни та вважає її життєво важливою для досягнення успіху. Лейбористська партія Великої Британії програла загальні вибори 2019 року, обіцяючи скоротити стандартний робочий тиждень до 32 годин. А керівники компаній неохоче скорочують робочі години без зменшення зарплатні, побоюючися зниження обсягів виробництва. Аналітик ринку праці Німецького економічного інституту в Кельні Хольгер Шефер, висловив недовіру до ідеї, що скорочення робочого часу може скоротити приріст продуктивності.

Втім, пандемія надала новий поштовх до реінжинірингу робочих місць. За даними дослідження Університету Редінга, майже дві третини підприємств із чотириденним тижневим звітом покращили продуктивність праці. У серпні профспілка IG Metall, яка налічує 2,3 мільйона членів, запропонувала коротший робочий тиждень у відповідь на кризу в галузі охорони здоров’я та в автомобільній промисловості, яка переходить на електромобілі. Французький виробник автомобілів Renault SA теж зробив п’ятницю вихідним днем до середини серпня.

Влітку ми отримаємо результати експерименту Awin, однак Адам Росс каже, що новий досвід виявився настільки позитивним, що він не може уявити повернення до п’ятиденного робочого тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Нострадамус Показати IP 4 Березня 2021 08:58
I тiльки заробiтчани впахують 12 годинний робочий день 6 днiв на тиждень...
Лучанин до Нострадамус Показати IP 4 Березня 2021 12:05
Не всі заробітчани так працюють. У мене робочий день починається о 8 закінчується о 16, дальше по бажанню. Субота, неділя вихідний. Субота теж по бажанню, або до обіду. При тому зарплата в 1000$ виходить завжди! А ви й дальше 'патріотично' працюйте за 10тис!
Вася до Нострадамус Показати IP 4 Березня 2021 12:21
Всьому свій час, попахати теж треба в житті, щоб потім мати змогу працювати 5 чи 4 дні в тиждень, в молодості теж працював по 12 -14 годин в день, іноді до 16-ти(
Щирий Показати IP 4 Березня 2021 09:04
О, це для нас! Але ліпше понеділок вихідний, а не п'ятниця.
Анонім Показати IP 4 Березня 2021 13:05
4 днi роботи на тиждень виглядають привабливо. З платнею клопiт - вона погодинна :) для роздумiв.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus