USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Чи має право на існування музей бойової слави в одній зі шкіл Ківерців?

9 Червня 2016 17:15
Нещодавно депутати Ківерцівської районної ради від політичної партії «Свобода» Анатолій Пушкін та Анатолій Король звинуватили Ківерцівську ЗОШ №4 в порушенні Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Річ у тім, що у школі є музей бойової слави, який працює ще з 1974 року, відколи був відкритий навчальний заклад. Депутати звинуватили директорку та колектив у тому, що цей музей – сепаратистський осередок, адже тут є радянська символіка: книжки, ілюстровані георгіївськими стрічками, які, на їхню думку, пропагують тоталітарний режим, і скульптури комуністів Леніна та Кірова.

Учителі кажуть, що засновником музею був ще перший директор школи, краєзнавець, почесний громадянин Ківерцівщини Зіновій Євницький, музейні експонати у далекому минулому в школу принесли діти та батьки. А через політичну ситуацію, яка склалася в Україні за останні кілька років та на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 22.05.2015р. № 1/9-255 «Про перегляд підходів з організації діяльності музеїв історичного профілю» музей призупинив свою роботу у серпні 2015 року.

«Для того, щоб його реорганізувати, нам потрібні кошти, – каже директор школи Наталія Беньковська. – Нині музей не відвідують учні, він не використовується для агітації тоталітарного режиму. Ми не дозволимо його руйнувати, трощити експонати, бо діти мають знати свою історію, знати, що таке відбувалося, аби не робити помилок у майбутньому. Хочемо захистити музей, який створювався роками учнями, вчителями та батьками. Нам дуже неприємно, що ці всі наклепи депутати висвітлили у Фейсбуку та в інтернет-виданні. Адже це неправда. Наша школа завжди була патріотично налаштована».

На думку директора, закривати і нищити музей не можна в жодному разі.Тим паче, що згідно з Законом України він має право на існування. Адже заборона не поширюється на випадки використання символiки комунiстичного і нацiонал-соцiалiстичного тоталiтарного режимів: на документах державних органiв та органів мiсцевого самоврядування, прийнятих чи виданих до 1991 року; на документах, виданих закладами освiти та науки, пiдприємствами, установами, органiзацiями до 1991 року; в експозицiях музеїв, тематичних виставках, Музейному фондi України, а також бiблiотечних фондах на рiзних носiях інформації.

«Наразі музей не працює, зараз там не проводиться жодних заходів і тематичних уроків,– каже заступник директора Василь Шпирук».

Зі слів Наталії Беньковської, у школі є всі установчі документи, які підтверджують, що музей зареєстрований, а у 2004 році йому було надано статус – Зразковий музей бойової слави.

«Це підтверджує те, що музей – не осередок сепаратизму. Тому перш ніж звинувачувати директора і вчителів у сепаратизмі, хай би уважніше прочитали закон. Анатолій Король вчився у цій школі, нехай би пояснив своїм однодумцям, як музей створювався і коли. Винести щось зі школи і знищити дуже просто, а от про те, щоб допомогти створити – ніхто не думає», – каже Василь Шпирук.

У працівників школи є багато планів щодо того ж музею, але на них треба фінансовий ресурс. Наприклад, учителі розповідають, що хочуть зробити у школі куточок, що розповідатиме про воїнів АТО.

«Депутати районної ради можуть передбачити кошти у бюджеті, адже школа є комунальною власністю. Але вони не виділили жодної гривні, а тепер звинувачують учителів, що вони неправильно виховують дітей», – каже заступник директора.

Учителька Тетяна Томчук стверджує, що депутати поширюють інформацію про те, що у бібліотеці школи немає жодного сценарію про героїв УПА й не проводиться виховна робота. Жінка запевняє, що у жовтні до річниці УПА проводили і виховну годину, де говорили про створення повстанської армії, і організовували віче-реквієм, аби вшанувати героїв Небесної сотні.

«Ми й надалі будемо виховувати українців-патріотів і ніхто нам у цьому не завадить», – каже Тетяна Томчук.

Представник Інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук розповідає, що музей бойової слави таки має право на існування.

«Таких музеїв на Волині є понад 170, – каже пані Леся. – Так, експозиції там дещо застарілі. Але наша історія і наш народ має чудову бойову славу. Єдина проблема, що експозиції шкільних музеїв стосуються виключно Другої світової війни і там є неточності, де вказано, що Друга світова війна відбувалася у 1941-1945 роках. І виходить так, ніби у 1939 році вона не розпочиналася. Багато використано застарілої інформації, яка не відповідає історичній дійсності. Але проблема в тому, що оформлення шкільних музеїв – це добра воля директора школи та вчителя історії, які цим опікуються. На жаль, держава не виділяє коштів на оформлення цих музеїв і все те, що люди роблять – лише їхня ініціатива. І, може, вони не завжди до кінця знають, як це зробити правильно. Інститут започаткував діалог із такими школами, ми допоможемо і інформацією, і методичними порадами. Обов’язково підтримаємо вчителів і директорів, які хочуть осучаснити ці музеї й надати їм достовірного історичного вигляду, аби вони не були заполонені радянськими міфами. Нині є така проблема, але це не означає, що треба звинувачувати школу у сепаратизмі. Бо дуже легко критикувати і рубати з плеча, але перед цимтреба подумати, чим можна допомогти. Адже ці школи часто роблять усе за свій рахунок, а часом і за рахунок батьків учнів».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Знаючий Показати IP 9 Червня 2016 17:26
А що, вчителі не знають значення слова "сепаратизм" та чим відрізняється ВВВ від Другої світової? Так чому вони там вчать дітей? Не дивно, що неуч Король не знає що де і коли! За те що бережуть музей, який би він там не був, молодці, а от за те що теж неграмотні, хоч і вчителі - ганьба!
Ківерчанка Показати IP 9 Червня 2016 21:17
Зіновій Маркович вмер би другий раз від тако\ наруги над простими солдатами про якиж розповідаться в музеєМ ає бути тільки УПА і бцльш нічого не потріьно знати дітям ганьба Свободі Чим вони тод і відрізняються від політики Крнмля?
українець Показати IP 9 Червня 2016 21:21
Ганьба тим вчителям що вчили короля, результат прийшов знову до школи. А тому докомунізму, спочатку фамилию поміняти нужно а потім до школи в музей. Цікаво, а до столиці в музей ввв теж підеш і бабу зі щитом і мечем завалиш?
правдолюб Показати IP 9 Червня 2016 21:59
Давайте, запрононуємо Ківерцівському осередку ВО свобода розстрілювати ос, які є носіями "георгіївських стрічок"))
віра до правдолюб Показати IP 10 Червня 2016 07:09
Співайте далі оди і носіям георгіівських стрічок і сепаратистам, що руйнують краіну, вбивають наших! людей, і тим, що кричвли расея, путін пріді....... Відрізняйте зерно від полови, не дуже мною шановні !!!!!!!!!(
до віри до віра Показати IP 10 Червня 2016 12:09
Віро, полова у Вашій голові
правдолюб до віра Показати IP 10 Червня 2016 12:50
Що, путіна від реальних історичних постатей, Віро, відрізнити не можете?! То почитайте історію і не дивіться телевізор. Читати корисніше!
Анатолій Король Показати IP 10 Червня 2016 08:01
На знімках немає георгієвської стрічки довжиною у 5 метрів - не побачили? У музеї немає української символіки - не дивно? Яке відношення має ленін та кіров до так званої ВВВ не зрозуміло? Людям без імені що перейшли на фамільярність у своїх коментах пораджу для початку навчитись писати, а вже потім займатись ідеологією.
Саня до Анатолій Король Показати IP 10 Червня 2016 10:18
Декомунізація повинна починатися з відсторонення від влади людей, які виховувалися при радянській владі і просто викинули партійний квиток, або змінили його квиток іншої партії, а не з руйнування музеїв!
Анатолій Король до Саня Показати IP 10 Червня 2016 11:55
Не руйнування, а реорганізація, погодьтесь прославляти в музеї катів України, а на уроках історії вивчати голодомори та репресії може викликати у учнів, як мінімум нерозуміння.А на рахунок зміни влади то існує кругова порука, боязливість людей причетних до зловживань та корупції та інші фактори. Щодо комуністів та зміни поколінь досвід на Сході показав прийшло нове виховане в незалежній Україні покоління взяло до рук зброю й почало стріляти в українських солдат. Що це збереження свіцької історії чи може міна сповільненої дії.
Саня до Анатолій Король Показати IP 10 Червня 2016 12:30
Ну так Ви ж "нова політична сила"! Прийшли до влади! Боріться з тією круговою порукою! Чи ви всі там теж причетні? А на рахунок вивчення на уроках історії голодомору та репресій - то по Вашій логіці це все потрібно забути і викреслити і історії мільйони жертв??? Ви геть там з глузду з'їхали?
Анатолій Король до Саня Показати IP 10 Червня 2016 12:59
Або вивчення Української історії або сталін ви зглузду зїхали боронячи сталіна
Саня до Анатолій Король Показати IP 10 Червня 2016 15:21
Історія, якою б вона не була, залишається історією і її вже не зміниш! Її потрібно вивчати, щоб не повторювати помилок попередніх поколінь!!!
Анатолій Король до Саня Показати IP 10 Червня 2016 12:53
Не руйнування, а реорганізація. Щодо оформлення музею потрібно звернутись до спеціаліста з інституту історичної памяті. Як можна прославляти катів України леніна та сталіна разом з тим розповідаючи на уроках історії про голодомори та репресії це у кращому випадку викличе у учнів нерозуміння.Зміну покоління котра вивчала совітську їсторію ми бачимо на Донбасі зі зброєю в руках.Це оплоти та інші совєцько патріотичні клуби що воюють проти України
вірі і королю Показати IP 10 Червня 2016 08:51
Для початку збудуйте хоча б собачу будку, а потім будете мати право когось обговорювати. І не путайте грішне з праведним. Георгіївська стрічка винувату у всіх негараздах? Чи, може, винуваті ви і вам подібні, які, нічого корисного не зробивши для громади (не для себе - тут ви всі перші), рветеся руйнувати і осквернювати, топтатися по історії і переписувати її, хоча самі нічого крім "Букваря" і "Му-му" в житті не прочитали.
вишиватник Показати IP 10 Червня 2016 10:16
Я всігда любив леніна сталина і патому не оддам їх нікаму. Я патриот УССР, живу досих пор в совке и хочу штоби все какадин защитили нашу написаную ЦК СССР истерию.
око Показати IP 10 Червня 2016 10:40
Пушкін,по-перше ,зміни прізвище,а потім називайся Фашистом!
Юрист Показати IP 10 Червня 2016 10:47
Ти дивись комунарики зашивилились! Потрібно по адресам пройтись та зкожним індивідуально провести партійну бесіду на тему "Любов до України"
Ганьба! до Юрист Показати IP 10 Червня 2016 12:44
Ганьба тобі псевдоюрист, якщо не знаєш елементарного поняття приватної власності! Спробуй пройтись, тебе всі чекають і заодно готують звернення до правоохоронних органів про "проходження по адресам", щоб такий юрист міг понести адміністративну і кримінальну відповідальність по 162 чи 182 статті Кримінального кодексу за проникнення і т.д. Чи це мається на увазі, як ті свідки Єгови, п"ятидесятники чи як їх там, що ходять і агітують?
До свободи Показати IP 10 Червня 2016 10:49
Перед тим як до чогось "доколупатися" уважно читайте Закон на який спираєтесь! "Стаття 4. Заборона використання та пропаганди символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів .... 3. Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму: 1) на документах державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до 1991 року; 2) на документах, виданих закладами освіти та науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року; 3) в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації; 4) у творах мистецтва, створених до набрання чинності цим Законом; 5) у процесі наукової діяльності, в тому числі під час наукових досліджень та поширення їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб; 6) на оригіналах бойових знамен; 7) на державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними; 8) на намогильних спорудах, розташованих на території місць поховань, місць почесних поховань; 9) під час викладення або реконструкції (зокрема історичної) історичних подій; 10) у приватних колекціях та приватних архівних зібраннях; 11) як об’єктів антикварної торгівлі. Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (за умови, що це не призводить до пропаганди злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму): 1) у посібниках, підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього і навчального характеру, які використовуються у навчальному, навчально-виховному і освітньому процесах; 2) у творах мистецтва, створених після набрання чинності цим Законом"
правдолюб до До свободи Показати IP 10 Червня 2016 12:19
А їм закони не писані. В них в очах майорить прапор свободівський з трьома пальцями, то нащо ті закони?!
До свободи до правдолюб Показати IP 10 Червня 2016 15:15
Просто починає проявлятися "болячка" усіх наших політиків і тих хто дорвався до влади - трактування законів "під себе"!
Ківерчанин Показати IP 10 Червня 2016 12:02
Цікаво, що про це все думає керівництво тієї районної ради? Голова, який перебуває у партії Укроп, заступниця із Батьківщини теж так само думають? Чи не має достатньої влади, щоб припинити це "свободівськовладдя"? Можливо ще якийсь "псевдопатріот" захоче пропіаритись перед виборами? Не шаблями махати треба, а вчинки достойні робити. Будь-який "дурненький" може знайти причину до когось "докулупатись" і на цьому політичну кар"єру побудувати, а ось реальними вчинками мало хто може похвалитись.
Ківерчанин Показати IP 10 Червня 2016 12:06
А "Пушкіна" Ківерцівського теж треба заборонити, як сепаратиста.... Король забув як вчився? Фото забув з галстуком на шиї? Це є в першу чегу МУЗЕЙ. По теорії цих діячів - свободівців потрібно і в парку все знищити, закрити музей в Луцьку, Києві. Можливо нехай так звані "свободівці" щось попробують побудувати, а тоді нищать?
очевидець Показати IP 10 Червня 2016 12:32
Хто не знає своєї історії, той не має майбутнього! Яка б історія не була, вона була. Ніхто не прославляє радянських постатей, але тим не менше і не забувають про їх існування. Музей - це не арена для політичних битв. І чомусь Пушкін, Король та інші не розуміють, що цим вони свій рейтинг не піднімуть, а зовсім навіть навпаки. Попередник Пушкіна, якого чомусь всі також не сприймали, займався корисними для громади справами, був активістом та патріотом та жодного разу не спрямовув свою діяльність на політичні амбіції. Можливо, щось необхідно перейняти і теперішньому складу ВО Свобода? Крім того, не дуже мною шановні партійці, займіться суспільно-корисною роботою - будуйте школи, дитячі садки, створюйте ті ж самі, але цілком на вашу думку патріотичні музеї, займайтеся ремонтом доріг, ініціюйте зменшення тарифів на ЖКП, зменшення росту цін на соціально-значущі продукти харчування, допомагайте і любіть своїх оточуючих! Патріот - це не переслідувач, не каратель. А така діяльність називається зовсім іншим словом!
бандера Показати IP 10 Червня 2016 14:50
кожен сепар хай знає що його викриють, знайдуть та потім ......... слава Україні
ІСТОРИК Показати IP 10 Червня 2016 15:51
НАРДЕП Шухевич --син командуючого УПА СКАЗАВ Тягнибоку і його братіі , що не всі ідеі БАНДЕРИ актуальні для 21-го століття і для люду нинішнього в УКРАІНІ . Треба бути більш поміркованими , бо вже і так наламали ДРОВ і пересварили украінців на догоду ПУТЛЕРУ ....
Володимир Радзій - в Показати IP 13 Червня 2016 23:47
Анатолій не тим займаєтесь. Це музей для того, щоб бачили до чого це може призвести. Цей музей пам'ять вчителям, які тебе навчали. Це робота всіх поколінь учнів школи. Зруйнувати можна все, а що далі!!!??? Чи кожен з нас хто відвідував цей музей стали менше українцями, патріотами. Чи не ці ж хлопці, що збирали експозицію з Євницьким, відновлювали стоянку партизан в Берестянах, а сьогодні відстоюють незалежність України, що в них (у вас) змінились цінності або ж погляди...??? Так ми зараз знаємо про всі перекоси радянської системи, про те ми всі разом виросли разом з цією країною, з її складною історією, яку потрібно донести сьогоднішнім школярам. Не можна це викреслити. Звичийно шкода, що можливо у школі не має таких як З. Євницький, Г. Гуртовий, Б.Возницький, які б доповнили цю колекцію, її критично впорядкували та берегли. Очевидно такі особистості підростають десь там у тих стінах школи звідки ти вийшов. До поможіть школі оновити музей експозицією з новітньої історії України, краю. Допоможіть започаткувати експозицію про бойовий шлях учасників АТО, тербату "Волинь", роти "Світязь" де були та є жителі нашого міста, району випускники школи- ДОПОМОЖІТЬ!!!!! Було би добре, щоб ти більше постив звернення щодо спрямування коштів на розвиток інфраструктури міста, району, а то ви бачите тріщини у стінах, а скал у власних очах ні. Чому роздобаний переїзд де ти живеш??? Чому вул. Луцька немає достойного асфальтного покриття, вуличної каналізації??? Де збережені заводи, що працювали в Ківерцях у районі, де нові робочі місця, будівництво генеруючих потужностей для зменшення тарифів для начелення тощо????. Чому не має нових ідей, пропозицій, не запрошуються інвестори, не голосуються питання на нагальні речі??? Чому, врешті-решт, "СВОБОДА", за яку всі голосували, якій повірили, зараз знаходиться поза політичним процесом??? Зчиняти ГВАЛТ неозначає працювати на благо громади, країни. Якщо я помиляють наведи мені приклади, що збудували, яку економічну "революція" провели у Ківерцях та районі?????
ківерчанин Показати IP 1 Липня 2016 23:49
Мабудь пан Анатолій дуже "добре"вчився щоб закінчити школу з хорошими знаннями історії.Він завжди підстроюється під любу владу-як той хамелеон. Зараз він щирий українець, а колись мабудь був жовтеням, піонером, комсомольцем, комуністом-і не хаяв владу того часу. Так що поважайте Історію якщо СЕБЕ не поважаєте!.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus