USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чи можуть мобілізувати заброньованого працівника: як діяти, якщо отримали повістку

12 Листопада 2022 06:15
Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Втім заброньовані працівники теж можуть отримати повістку.

24 канал вирішив розібратись, чому це можливо та як діяти у цьому випадку заброньованим працівникам.

Читати ще: «Ходити по домівках не так ефективно»: у ЗСУ пояснили роздачу повісток в громадських місцях

Факт вручення повістки особі, яку забронювало підприємство, не є порушенням законодавства, адже стаття 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає обов’язок громадян з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) за повісткою або мобілізаційним розпорядженням.

Тобто, це обов’язок для всіх громадян, незалежно від віку чи наявності відстрочки.

Заброньовані громадяни, як і всі інші, зобов’язані з’явитися до військомату у зазначений

уповістці термін, але забрати до війська їх не зможуть, оскільки, бронюючи свого працівника, роботодавець забезпечує його тимчасове звільнення від мобілізації.

Повістку все ж не можуть вручати на вулиці

Крім того, є нюанс, який стосується порядку вручення повісток, зокрема на вулиці. Так, адвокатка Марина Бекало радить звернути увагу на спосіб вручення повістки.

«Військове керівництво на всіх брифінгах чи офіційних заходах стверджує, що вручення повісток на вулиці (у парках, торгових центрах тощо) не заборонено законом. Так, не заборонено, але чітко і не передбачено такого порядку вручення», – зауважила адвокатка.

Крім того, з її слів, є дуже важливий нюанс – річ у тім, що військкомати вручають повістки за формою, затвердженою Порядком організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних.

Читати ще: Військком пояснив, чи законна роздача повісток на блокпостах та в магазинах

«Згідно з п. 33 Порядку повістка має бути вручена за місцем проживання військовозобов’язаних під їх особистий підпис у картках первинного обліку або за місцем роботи», – уточнює Марина Бекало.

Інші способи вручення повісток не передбачені чинним законодавством. Тому при врученні повістки на вулиці варто посилатися на пункти 33, 47 та запропонувати цей порядок денний відправити за місцем проживання або роботи.

Правова довідка

Відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тож, якщо ваш роботодавець вас забронював на період воєнного часу, а ви отримали повістку, у військкомат із собою треба взяти наказ про бронювання. Мобілізувати заброньованого працівника не можуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 12 Листопада 2022 10:53
то виходить тим, хто швендяє без діла або офіційно не працює, різним рішалам і баригам, достатньо не відчиняти двері своєї хати і вони спокійно можуть пересидіти війну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus