USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Чи платитимуть батьки дітей не з Луцька за навчання в школах і садках міста

26 Листопада 2018 14:29
Якщо батьки, діти яких не зареєстровані в Луцьку, змушені будуть платити за освітні послуги садочків і шкіл, це дозволить розвантажити черги до навчальних закладів у місті.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 26 листопада.

Директорка управління освіти Зіновія Лещенко нагадала, що відповідно до перехідних положень до ЗУ «Про освіту», з 1 січня «гроші мають ходити за дитиною», тому було розроблено проект рішення «Про встановлення плати за надання освітніх послуг у закладах дошкільної, загальної середньої освіти комунальної форми власності для батьків, діти яких не зареєстровані в місті Луцьку».

Зіновія Лещенко наголосила, що батьки дітей, не зареєстрованих у Луцьку, покриватимуть лише ті кошти, які виділяються на утримання учня з міського бюджету. Йдеться про батьків, які не сплачують податки в міський бюджет.

Також Зіновія Лещенко розповіла, що управління освіти скерувало звернення до сусідніх ОТГ, аби вони розглянули можливість сплати коштів за надання освітніх послуг дітям, які проживають на територіях їхніх громад.

Як розповіла освітянка, зараз близько 2,5 тисячі дітей із сусідніх громад навчаються в Луцьку. У випадку, якщо батьки платитимуть за їх освітні послуги, міський бюджет отримувати на рік приблизно 5 мільйонів гривень, котрі можна буде витрачати на потреби шкіл і садочків.

Так, зараз на одну дитину, яка вчиться в школі, у середньому йде 21,48 гривні на день (без харчування), а на дитину, що перебуває в садочку, – 51,2 гривні (враховано харчування).

Депутат, голова комісії Борис Смаль зазначив, що Конституцією України гарантується безкоштовна освіта, однак на практиці без коштів батьків школи та садочки не могли би існувати.

«Нам потрібно щось робити в Луцьку. Стосовно цього проекту рішення, то я його розглядаю як заяву про намір врегулювати якось це питання», – сказав Борис Смаль. Він повідомив, що зауваження до проекту рішення має керівниця юридичного департаменту міськради Наталія Юрченко та директор департаменту економічної політики Олександр Озінович.

Водночас на засіданні комісії депутати обговорили можливість оплати освітніх послуг, які отримують діти, що не зареєстровані в Луцьку, завдяки міжбюджетним трансферам. Також було запропоновано створити робочі групи, аби провести переговори з громадами з цього питання, а розгляд проекту рішення до моменту його доопрацювання – відтермінувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Софія Показати IP 26 Листопада 2018 15:14
Ніякої плати не зроблять. Бо сільські мешканці - це депутати міськради і бізнесмени які возять дітей з сіл до шкіл Луцька. Зранку по пр.Волі біля гімназії №4 неможливо проїхати все заставлено дорогими авто СІЛЬСЬКИХ МЕШКАНЦІВ.
Читач Показати IP 26 Листопада 2018 15:41
Чого тоді податки плачу..?
Українець Показати IP 26 Листопада 2018 15:51
Все би дуже легко вирішилось, при умові згоди сільських громад приєднатись до міста. Тільки ж тут амбіцій, як у пса блох. Сільські князьки і латифундисти вважають, що краще бути першим на селі, ніж другим в місті. Назло мамі відморожу собі вуха ! А міськрада зараз ше введе карточку лучанина ! Нє, щоби об'єднавшись в такий тяжний час спільними зусиллями вистояти ! А то, давай спочатку з'їмо твоє, а потім кожен своє. Ну невже прозріння не наступить ? Чи то пороблено ? Люди, схаменіться !
закон Показати IP 26 Листопада 2018 15:57
Стаття 4. п.3. Закону про освіту."Держава гарантує усім громадянам України та іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, право на безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти відповідно до стандартів освіти. Держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними), посібниками всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України." Яка оплата? Виходить згідно іхнього розрахунку в місяць в середньому маєм заплатити 451грн, а за 10 місяців 4510грн, а це нічого що сума перевищує мініиальну з/п, яку переважна більшісь населення на сьогодні отримує? І коли вже нажеруться...
Анонім до закон Показати IP 26 Листопада 2018 19:43
Ходили ж "чутки", що у Луцька відберуть статус обласного центру, через те що Луцьк не може розширити свої межі за рахунок навколишніх сіл!? Всі розумники , які живуть В Боратині думають, що ім особисто щось перепаде з Кромберга і Модерна!? Якщо обласним цетром стане Рівне або Ковель наприклад, я більш ніж переконаний у Вас будуть більші проблеми чим платне навчаня в школі... Ваші діти мріятимуть звалити з Луцька в новий обласний центр
123 Показати IP 26 Листопада 2018 16:44
Хай платять! А то сильно розумні, хати набудували, тепер хай в сільских школах вчаться! А то із-за них місць для міських дітей в школах немає!
Має бути порядок Показати IP 26 Листопада 2018 17:21
А ну, фінансисти, порахуйте розмір витрачених коштів на навчання іногородніх ? Хто понесе відповідальність за нецільове використання грошей ? Тут уже кримінал чистої води ! Чого раптом принишкли директори шкіл і завідуючі садочками - "расхітітєлі соціалістічєской собствєнності" ? Хто їх уповноважував брати чужих ? Притягти до відповідальності і заставити компенсувати кошти !
Лучанин Показати IP 26 Листопада 2018 17:33
Та вони не тільки дітей з села в міські садочки і школи возять - вони разом з дітьми ще й мішки з сміттям до Луцька везуть ! І саме страшне, що вже дітей змалку вчать сміття під чужий поріг викидати. Такі діти, виховані такими батьками, як виростуть, то вони не то що України не збудують - вони ще й Європу по звичці за&еруть !
12345 Показати IP 26 Листопада 2018 17:51
Наступний крок - введення плати за навчання у школі не за місцем прописки дитини.
Де наказ? Показати IP 17 Січня 2019 10:22
Скиньте те рішення чи постанову де зазначено, що вони мають платити повну суму без прописки? Про які податки мова? Батьки знімають квартиру в Луцьку! працюють в Луцьку! ТО КУДИ ІДУТЬ ПОДАТКИ???????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus