USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк не може бути спонсором сусідніх громад, – Пустовіт про оплату навчання

29 Листопада 2018 11:33
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт закликав сусідні громади до швидкого об’єднання навколо Луцька, аби останній не втратив значення обласного центру.

Про це йшлося під час засідання 49-ї сесії Луцької міської ради 29 листопада. У ході формування порядку денного Григорій Пустовіт звернув увагу на те, що проект рішення про встановлення плати за надання освітніх послуг у закладах дошкільної, загальної середньої освіти комунальної форми власності для батьків, діти яких не зареєстровані в місті Луцьку потрібно зняти, аби доопрацювати його.

Він зазначив, що зараз налагоджується переговорний процес із головами сільських рад і ОТГ, аби вони змогли профінансувати оплату навчання дітей, які мешкають на їхній території.

«Хочу зазначити, про які суми йдеться. Так, тільки на фінансування дітей, які відвідують наші садки, школи, художні, спортивні, музичні школи із міського бюджету скеровуємо 27 млн грн. Це дуже серйозна сума і місто не може бути спонсором для всіх сусідніх сільських рад і ОТГ. Не треба забувати, що люди з сусідніх громад так само користуються нашим транспортом, медичними закладами тощо», – сказав Григорій Пустовіт.

Він звернув увагу, що з міського бюджету за відсутності субвенцій із держбюджету потрібно буде скерувати 8 млн грн на зарплату медикам і 18 млн грн на зарплату освітянам. «Жоден сільський бюджет не допоможе нам із цим… Життя вчить нас рахувати гроші. Питання полягає в тому, що децентралізація змусила нас поглянути на те, куди йдуть бюджетні гроші. Ми повинні захищати інтереси передусім лучан. Найближчим часом завершиться добровільне об’єднання громад, і Луцьк може втратити значення обласного центру, якщо до нього не приєднаються сільські громади. Якщо далі політика братиме верх над здоровим глуздом, то ми житимемо в провінційному місті й їздитимемо в інший обласний центр вирішувати свої питання», – зауважив Григорій Пустовіт.

Депутат Тарас Шляхтич зазначив, що під час розгляду питання про запровадження плати за освітні послуги батьками дітей із сусідніх громад депутати дійшли висновку, що це питання можна вирішити завдяки міжбюджетним трансферам.

Депутат, радник міського голови Ігор Поліщук висловив позицію фракції УКРОП з цього питання.

«Ми часто читаємо про успішні громади на Волині. Так, звісно, можна бути успішним, коли освітня субвенція залишається в бюджеті, коли не треба ремонтувати школи, інші заклади, які потребують негайного капітального ремонту, коли не треба купувати дороговартісне медичне обладнання… Тому ті громади, які не здійснюватимуть міжбюджетні трансфери, не витрачатимуть свої освітні субвенції, не зможуть відправляти своїх дітей навчатися до Луцька», – наголосив Ігор Поліщук.

Він додав, що зараз у Луцьку є, наприклад, величезні черги до садочків. Окрім того, із бюджету міста йдуть кошти на фінансування груп продовженого дня, творчу, наукову тощо роботу в школі.

Врешті відповідний проект рішення зняли з розгляду сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
наташа Показати IP 29 Листопада 2018 11:51
а то нічого, що мама працює в цьому садочку
Не лучанка Показати IP 29 Листопада 2018 13:04
Так само скільки людей з сіл працює в Луцьку і сплачують з своєї зарплати ПДФО, який наповнює бюджет Луцька, його будуть повертати на отг? А на рахунок користування транспортом і медзакладами, то ж безкоштовно ніхто ті послуги не надає.
Читач Показати IP 29 Листопада 2018 13:17
Об'єднання в громади ведуть країну до повного абсурду. Монголо-татари в свій час успішно і блискавично завойовували нові території через їхню уособленість і роздріблність. Дроблдення держави на князівства безсумнівно веде до втрати державності! Всі новоутворені князьки на місцях матимуть сеператистські настрої. Ось в Луцьку вже байдуже на Конституцію, оскільки запроваджують платну освіту в школах для селян. І це тільки квіточки, бо далі в них будуть значно безглуздіші і "раціональні" ідеї!
ага Показати IP 29 Листопада 2018 13:17
Тільки нечистоти з Луцьких очисних зливають у Стир ,який протікає по територіі отг, без будь яких сумнівів і жителі тих громад мусять жити у смороді,корови п'ють ту інфекційну воду,люди ідять ту заражену рибу вкриту язвами і діти купаються в тій воді і Луцьких чиновників це нітрохи не хвилює, і про наслідки ніхто не думає.
Лучанин Показати IP 29 Листопада 2018 13:27
Так нехай ті громади, що хочуть користуватися благами Луцька, приєднуються до нього
Волинянин Показати IP 29 Листопада 2018 13:50
Тільки хворі на голову погодяться приєднатися до дурдома ,що зветься Луцьк. Заср*ли все місто,то хочете,щоб і вскрізь був такий срач?
Ляля Показати IP 29 Листопада 2018 14:20
Батьки школяра платять за харчування, у фонд школи, у фонд класу, на ремонт у кінці навчального року, благодійний фонд на лікування дітей, купують книги з англійської, німецької та інші, яких не вистачає. Поясніть, які витрати включає сума 21,84 грн в день. Можливо це вартість подиху у міській школі. При вступі до школи я не здавала ніяких грошей, мій син проходив тестування. Школа сама визначала, чи достатній рівень знань у моєї дитини для того щоб там навчатись. Дуже оригінальний метод шантажу. Якщо щось не подобається - усі на заробітки. Ваша держава любить вас.
111 Показати IP 29 Листопада 2018 14:39
батьки працюють у Луцьку і податки ідуть в Луцький Бюджет то дитина не може ходити до школи?
Ляля Показати IP 29 Листопада 2018 15:27
Усі хочуть жити комфортно у чистому і сучасному місті. На даний момент питання чистоти вирішується за рахунок найближчих сіл. Очисні споруди у Липлянах не реконструювались 30 років, але всім байдуже, ми далеко. Смітник у Брище аналогічна тема. Людей годують обіцянками про модернізацію, побудову переробних заводів, але ситуація не змінюється. Зручніше травити 3-5 сіл по 500 - 1000 мешканців, ніж щось змінити. Чи готові ви завтра жити на смітнику? Тому не дивно, що жителі сіл не довіряють владі і не бажають приєднуватись. Грошей нема у всіх, а у бруді жити селянам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus