USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи треба збивати високу температуру у разі COVID-19. Пояснення лікаря

14 Грудня 2020 16:26
Противірусний захист на початку захворювання у випадку коронавірусу у частини пацієнтів буває недостатнім, що дозволяє вірусу розмножуватися і проникати у легені. Збивши лихоманку, ми позбавляємо організм ще одного ланцюга захисту, допомагаючи коронавірусу розмножуватися. І цитокіновий шторм надалі розвинеться саме через вірус, який заблокував ключові ланки протизапальних реакцій, коли вже втрутяться ті імунні клітини, яких краще було б не чіпати.

Про це повідомив лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні № 4 Євген Дубровський у Facebook, передає ТСН.

Лікар пояснив, коли все ж потрібно збивати температуру:

По-перше, коли температура досягає критичних значень (39,0 – 40,0) – оскільки це вже небезпечно.

По-друге, коли висока температура дуже погано переноситься, особливо у дітей (судоми, блювота і т.п.).

Третє – коли лихоманка постійна, тобто тримається протягом багатьох годин і не спадає.

Четверте – коли лихоманка тривала: більше 5-6 днів.

«Варто чітко розуміти – тривала лихоманка протягом цілого дня виснажує організм. Більш того, для вироблення захисних білків (HSP70) потрібен перепочинок від гіпертермії хоча б на пару годин. Тоді імунні процеси знову запрацюють на повну силу. Терпіти високу лихоманку годинами – немає сенсу», – наголосив інфекціоніст.

Дубровський також пояснив, скільки днів лихоманка вважається корисною.

«У контексті ГРВІ це стосується лише перших 5-6 днів. Якщо людина продовжує лихоманити далі, потрібна консультація лікаря і певні аналізи для розуміння, що відбувається і в чому причина гіпертермії», – зазначив він.

Лікар наголосив, що у випадку коронавірусу лихоманка може зберігатися тривалий час, до двох тижнів і навіть більше. Такий варіант перебігу хвороби дуже поширений. Але потрібен нагляд за пацієнтом: контроль сатурації і лабораторний контроль. Висока тривала лихоманка – це не нормально, і, швидше за все, буде потрібно медикаментозне втручання і додаткові обстеження.

Дубровський також уточнив, що збивати невисоку лихоманку немає сенсу. Це не впливає на патогенез захворювання. Перші п’ять днів збивати високу температуру постійно – теж неправильно.

«Занепокоєність потрібна у разі злоякісної високої гіпертермії, особливо на тлі супутніх захворювань, які тривають понад п’ять днів», – зазначив він.

Євген Дубровський також надав практичні рекомендації лікування гіпертермії у випадку коронавірусу:

1. У випадку високої лихоманки, вище 38,4 – багато п’ємо, провітрюємо приміщення і збиваємо парацетамолом або ібупрофеном тільки через кілька годин, і то, з метою не знизити до 36,6, а лише на градус-півтора. І потім даємо організму ще пару годин «покачати». Це допоможе імунітету м’яко впоратися з вірусом. Така тактика перші п’ять днів.

2. Якщо лихоманка більше п’яти днів залишається високою (38,0 і вище) – звертаємося до лікаря і робимо необхідні аналізи.

3. Ретельно стежимо за сатурацією – якщо на висоті лихоманки знижується сатурація – це прогностично погано. Але ще підступніше зниження сатурації на низькій температурі. В обох випадках потрібна консультація лікаря і, швидше за все, госпіталізація.

4. Антибіотики не призначаються тільки через наявність лихоманки. Особливо в контексті COVID-19. Тільки лікар має право вирішити, чи потрібні на цих строках, з такою клінічною картиною і з такими аналізами антибіотики. Призначення антибіотиків у перші дні захворювання коронавірусом призводить до погіршення стану. Ніяка «профілактика» і «про всяк випадок» не працює. Перевірено на власному досвіді вже сотнями пацієнтів. Не повторюйте їхніх помилок. Антибіотики може призначати тільки лікар, і лише після доказів приєднання бактеріальної інфекції.

5. Гормони у перші п’ять днів не застосовуються. Це ще гірше, ніж необдуманий прийом жарознижуючих. Вимкнення імунітету завчасно неефективно і прогностично небезпечно.

6. Не забуваємо – на КТ у випадку коронавірусу видно вірусну пневмонію з матовими скельцями, а не бактеріальне запалення. Матове скло – ділянки скупчення гіалуронової кислоти, яка накопичує у собі рідину. Ні про яке бактеріальне запаленні по КТ сказати не виходить. Потрібні УЗД або рентген і аналізи. Тому КТ не робиться як перше дослідження.

Лікар наголосив, що, звичайно ж, кожен конкретний випадок потрібно розглядати окремо. І лікувати пацієнта шаблонними смс-ками, не бачачи і не вникаючи у ситуацію, не можна, оскільки будуть помилки і шкода пацієнту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
я Показати IP 14 Грудня 2020 16:42
Розумні лікарі радять: - захворів, терміново до лікарні- ПЕРЕВІРЯТИСЯ!
лучанка до я Показати IP 14 Грудня 2020 16:55
Ага, тільки так. Прийшов перевірятися з ГРВІ - пішов, підхопивши коронавірус. Кому воно треба? Сидіть вдома ,лікуйтеся і прислухайтеся до себе:почалася задишка, висока незбиваюча температура, сильний кашель- тоді потрібно до лікаря. В інших випадках ризик походу в лікарню неоправданий. Я так думаю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus