USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку - дискусія про продаж «найбільшого багатства України»

18 Листопада 2014 12:23
Чому сільськогосподарські землі на Волині часто заростають чагарниками і чи на часі скасування мораторію на продаж таких земель, дискутували представники фермерів та обласної влади.

Про це йшлося під час засідання прес-клубу обласної ради на тему «Кого годує українська земля при нинішніх земельних відносинах?», що відбулося 18 листопада у Луцьку.

На думку учасників заходу, сучасна державна земельна політика не гарантує раціональне використання земель в Україні. Так, депутат облради Валентина Блінова зауважила, що спілкування з простими волинянами підтвердило, що є чимало «гострих кутів і білих плям» у законодавстві, що обмежують права користувача земельної ділянки. Депутат облради Микола Собуцький зазначив, що селянин-виробник повинен бути суб’єктом ринку, а не об’єктом. Доки він лишається об’єктом, на ньому, мовляв, завжди будуть наживатися та обдиратимуть його.

Голова Волинського відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних громад Ігор Ярмольський зауважив, що досі немає раціонального використання земель. На його думку, з прийняттям кожного закону повноваження органів місцевого самоврядування у цих питаннях обмежуються.

Щодо того, чи варто скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що діє нині, лунали різні думки. Так, голова Волиньради Валентин Вітер визнав, що наразі не готові закони та не визначена вартість землі, щоб дозволити її продаж. На його думку, перш за все потрібно підготувати підзаконні акти, які регулюватимуть продаж земель сільськогосподарського призначення.

«Земля – найбільше багатство України. Шкода, що ні Верховна Рада, ні інші державні об’єкти не готують законів, щоб можливим став продаж землі», - зазначив Валентин Вітер.

З його слів, коли українці стануть заможними, їх цікавитиме продаж землі, а поки потрібно готувати закони, що дозволять підійти до того, що земля буде товаром, як інші речі, що є надбанням держави.

Категорично опонував голові облради депутат Валерій Діброва. З його слів, у такій суспільно-політичній ситуації, в якій перебуває Україна, не можна продавати землю. Він наголосив, що проти поняття «ринок землі», натомість може існувати ринок оренди землі. Він зазначив, що доки сплачують 25-30 гривень за гектар землі у вигляді земельного податку, вона ніколи не матиме цінності та заростатиме лісом і чагарниками, як зараз.

Продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель на 10-20 років пропонував Начальник головного управління Держземагентства в області Василь Василенко. Він повідомив, що на Волині є «багато ділків, які поукладали якісь угоди». І після скасування мораторію за рік-два стануть фактичними власниками земель. Щоб у цих ділків не було інтересу, він вважає, що мораторій варто продовжити на тривалий період, однак, не назавжди.

Заступник голови обласної організації Асоціації фермерів та приватних землевласників Руслан Хомич наголосив, що земля – не лише територія, а й простір існування нації. З його слів, продавати землю сільськогосподарського призначення категорично не можна. Якщо ж влада у Києві надумає скасувати мораторій, він обіцяє, що фермери протестуватимуть проти цього. Він визнав, що в Україні досі відсутня державницька політика щодо села.

Не підтримав його думку депутат облради Микола Собуцький, який підкреслив, що під час мораторію продовжується збагачення одних і зубожіння інших. Земля, з його слів, - ресурс, який повинен працювати прозоро та за правилами ринкового механізму.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus