USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чи є майбутнє у вихованців луцького будинку дитини?

7 Липня 2015 09:21
Попри поширену у суспільстві думку, що умови життя в будинках дитини жахливі і роки, проведені там, - нестерпні, відвідини луцького закладу показують, що не все так погано, як ми думаємо.

Усміхнені й привітні личка дітей до 4-х років зустрічають кожного, хто заходить за ворота Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини. Колектив закладу робить все для того, щоб дітки з вадами нервової системи, а також ті, які залишились без батьків, відчували себе потрібними й захищеними.



Походивши по коридорах будинку, починаєш розуміти, що життя вирує і тут, і жодні проблеми чи хвороби не можуть завадити діткам розвиватися і весело пізнавати світ.

Будинок дитини не завжди давав прихисток саме хворим малятам. Відкрившись ще в 1944-му, він був призначений для дітей військових, що загинули на фронті. Але після війни почали прибувати і хворі. Так, у 1987 році дітей із ураженнями центральної нервової системи нараховувалось 80%. Саме в тому році будинок дитини отримав свою офіційну назву.



Приємним відкриттям є те, що майже у всіх малят, які проживають у цих стінах, є майбутнє. Понад 80% щороку вибувають. Так, для прикладу, у 2014 році 7 діток віддали під опіку, 7 – повернули біологічним батькам, трьох забрали в прийомні сім'ї, а одну дитину віддали в будинок сімейного типу. За весь час існування 7000 маляток пройшли через ці стіни, 1300 потрапили до рук нових батьків.



У закладі є 2 типи дітей: вихованці й ті, які приходять на денний стаціонар і займаються з медсестрами та психологами. Поширеною хворобою серед немовлят є малокрів'я, яке розвинулося внасідок неправильного харчування вдома. Більшість має вроджений алкогольний синдром через вживання матерями великої кількості токсичних речовин під час вагітності. Проте завдячуючи смачній їжі, забавам та ласці вихователів, дітки швидко реабілітовуються і пристосовуються до нормальних умов.



Чи є майбутнє в людей з такими серйозними дитячими травмами? Заступник головного лікаря Тетяна Віговська запевнила, що є. Якщо ще 10-15 років тому більшість людей після інтернату мала проблеми з законом, то за останні роки ці показники помітно зменшилися через створення будинків сімейного типу, часті випадки усиновлень (кожна п'ята українська сім'я є безплідною), кращими умовами всередині інтернатів чи будинків дитини внаслідок збільшення благодійності та фінансуванням держави.

ЧИТАТИ ЩЕ: 26 МАЛЮКІВ ВОЛИНСЬКОГО БУДИНКУ ДИТИНИ. ЯКИМИ БУДУТЬ ЇХНІ ДОЛІ? ФОТО

До слова, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на базі обласного спеціалізованого «Будинку дитини» у червні цього року відкрили оновлений Центр ранньої реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи та порушеннями психіки. Методики, які застосовуватимуть в центрі, дозволятимуть вилікувати 80% дітей з групи ризику. Реабілітаційний заклад утворили в приміщенні, де перебували дві групи.

Цікаво, що заклад - єдиний на всю Україну, де використовується унікальна методика реабілітації для дітей - баламетрика (балансування діяльності правої і лівої півкулі головного мозку). Першопочатково її використовували космонавти у США. Як доведено вченими, така стимуляція діяльності центральної нервової системи покращує розумові здібності.

Зазначимо, що в центрі є дітки із хворобою «Дауна» і вони вміють вже читати, писати, а окремі навіть говорять англійською.

Зі слів керівника реабілітаційного центру Тетяни Віговської, у закладі займаються як з дітьми, так і з батьками – це головний з принципів ефективної роботи.

Юлія ФЕДУН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ірена! Показати IP 7 Липня 2015 15:22
Напишіть будь-ласка адресу цього закладу!
Інна до Ірена! Показати IP 17 Грудня 2015 16:35
Короленка 1 (у повороті між ЗОШ №1 і Ляльковим театром). Контактна особа: Алейніков Володимир Михайлович, Віговська Тетяна Володимирівна Телефон: 0(332) 72-30-31(факс), 72-31-05, 72-49-09

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus