USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Чи засудять консула, який насмерть збив волинянку?

16 Серпня 2014 19:00
Прості люди не можуть протистояти сильним світу цього. Бо навіть громадяни чужої країни, які скоїли злочин на території країни нашої, якщо мають достатньо зв’язків, можуть уникнути покарання. Як свідчить практика, українське законодавство не завжди може захистити своїх громадян.

Польський консул, який насмерть збив жінку, жодного разу не з’явився до українських слідчих. Тим часом, рідні померлої вже два роки сподіваються на справедливість та побоюються, що можуть цього не дочекатися.

Чорний день на волинській дорозі

Два роки тому на Волині сталася резонанса ДТП. 26 серпня 2012 року поблизу селища Голоби Ковельського району автомобіль Тойота RAV-4 збив велосипедистку. За кермом перебував консул візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Єжи Юзеф Зімни.

Під колеса автомобіля потрапила 27-річна мешканка Ковельського району Анастасія Байда. Удар був такої сили, що від старенького велосипеда відлетіло переднє колесо.
Внаслідок зіткнення жінка отримала відкриту черепно–мозкову травму, перелом тазу, травми рук та ніг. У стані клінічної смерті її оперативно доставили машиною «швидкої» в реанімаційне відділення Ковельської центральної районної лікарні.
Від отриманих травм жінка померла, не приходячи до тями 4 вересня 2012 року, залишивши напівсиротами двох своїх малолітніх синів.

Слідче управлінням обласної міліції порушило кримінальну справу згідно з ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

І ось уже скоро мине два роки від того злощасного дня, а про те, чи просунулося розслідування, хоч на міліметр, рідні Анастасії досі не знають. Вони навіть підозрюють, що справу просто «зам’яли».

Хто винен – слабкий чи сильний?

Одразу ж на місце пригоди тоді прибули слідчо-оперативна група УМВС України в області, керівництво обласного управління ДАІ та Ковельського міського відділу внутрішніх справ. Нібито побував на місці ДТП і Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек.

Прес-служба обласної прокуратури заявила, що Анастасія Байда їхала велосипедом у зустрічному напрямку. Так говорить і сам Єжи Юзеф Зімни. Рідні та близькі жінки цю версію категорично заперечували. Вони кажуть, що в протилежну від селища сторону їхати вона ніяк не могла, бо поверталася додому із кладовища, де провідала могилу матері. «Настя їхала польовою дорогою саме в Голоби. Консул Єжи Юзеф Зімни теж їхав у цьому напрямку, але чомусь злетів з автомагістралі на узбіччя і збив Настю. Є свідок, який це бачив», - стверджувала Олеся Федоренко, яка доводиться Анастасії Байді старшою сестрою. «Я впевнений, що поляк летів на великій швидкості, інакше Настя не отримала би такі важкі травми. Я не здивуюся, якщо Настю зроблять винною. Вже зараз в міліції кажуть, що вона виїхала на зустрічну смугу», - переконував свідок Ілля.

Розслідування передали

Правоохоронці порушили кримінальну справу проти громадянина Республіки Польща Єжи Юзефа Зімни згідно з ознаками складу злочину, передбаченими ч.2 ст. 286 КК України.

«Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого», - гласить згадана стаття.

Згідно з довідкою, датованою 16 січня 2013 року, справу скерували компетентним органам Республіки Польща для перейняття кримінального переслідування та прийняття кінцевого рішення по справі.

Це сталося у зв’язку з тим, йдеться у документі, що закінчити розслідування цієї справи на території України неможливо. Адже Єжи Юзеф Зімни не з’явився для проведення слідчих дій по справі.

Відповіді заховалися у чужій столиці

І ось уже більше року, розповідає сестра загиблої Анастасії Олеся, яка звернулася до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини, рідні намагаються добитися звершення правосуддя над консулом, який залишив сиротами двох дітей.

Єдині документи, які отримала родина Анастасії Байди з того часу, як справу передали до Польщі, – постанови про порушення слідства та призначення експертизи, які видала районна прокуратура Варшава-Мокотув у Варшаві.

Відтоді сім’я загиблої жінки не знає на якій стадії перебуває слідство, чи закінчилася експертиза і які висновки надав слідству експерт.

Страховики нічого не заплатили

Ще на початку слідства, поки справу не передали до Польщі, в родини був адвокат, який займався цією справою, та щойно той дізнався, хто був замішаний у ДТП, – одразу ж відмовився.

Згодом за справу взявся столичний адвокат, та пізніше теж "відсіявся".

Їхати до Польщі у рідних не було можливості – одна з сестер є опікуном малолітніх дітей, інша проходила реабілітацію після операції на серці. Тож, аби хоча б отримати компенсацію, від страхової компанії, члени родини Анастасії Байди заключили договір з компанією «VOTUM SA».

«Якщо Ви постраждали в нещасному випадку як водій, пасажир, пішохід чи велосипедист, або Ваша дитина постраждала в дорожньо-транспортній пригоді, або Ви втратили близьку особу в нещасному випадку, однак страхова установа не виплатила Вам відшкодування, або занизила його… Польська компанія «VOTUM SA», добивається належного фінансового відшкодування від страхових установ для потерпілих у нещасних випадках», - йдеться у промоційних гаслах компанії.

Тому рідні й сподівалися, що компанія представлятиме інтереси клієнтів у Польщі. Одначе, після відповіді від страховиків про те, що підстав для виплати відшкодування немає – компанія від співпраці відмовилася.

Слідство веде у невідомість

Олеся Федоренко розповідає, що місяць тому побувала у Волинській обласній прокуратурі, та там розвели руками – мовляв, ні сном, ні духом не знають про роботу польських колег. Можливо, припустили у волинській прокуратурі, хіба їх повідомлять про закриття справи, коли таке станеться.

В роз’ясненні прав і обов’язків постраждалого, яке надійшло від польської прокуратури разом з постановою про порушення слідства, чітко йдеться, що слідчий орган зобов’язаний вручити потерпілій стороні копію постанови про призначення доказу на підставі висновку експерта. І хоч постанова про призначення експертизи встановила строк її проведення «негайно» та з березня 2013 року рідні Анастасії Байди не отримали для ознайомлення жодного експертного висновку.

Оскільки родичі загиблої не ознайомилися з матеріалами, то вони й не знають, на якому етапі перебуває слідство, не можуть домогтися поновлення справи, якщо її, можливо, закрили. Вони припускають, що таким чином справу просто хочуть «зам’яти», адже консул – людина з немалими зв’язками.

Крім того, згідно з цим роз’ясненням, «потерпілий, який внаслідок злочину зазнав тілесних ушкоджень або розладу здоров’я, передбачені п. 1 ст.156 або п.1 ст. 157 КК РП, і не отримав компенсації від виконавця або з інших джерел, має право домагатись компенсації. Клопотання у цій справі подається у строк двох років з дати вчинення злочину до районного суду місця проживання потерпілого».

А, як відомо, днями спливає 2-річний термін від тієї страшної дати. Тож дуже швидко рідні, позбавлені можливості дізнатися про слідство, можуть втратити й можливість подати клопотання до суду про компенсацію.

Інформаційне агентство Волинські Новини проконсультувалося у юриста з приводу цієї ситуації. Зі слів фахівця, законодавство Республіки Польща та України дуже відрізняються, і робити будь-які висновки, не знаючи практичного боку вирішення подібних питань, – доволі складно. Та, зауважує він, порушення прав постраждалих у цій справі, однозначно, є.

Листи без відповіді

Рідні Анастасії Байди написали не один лист до різних інстанцій. Допомоги просили і у консула Республіки Польща в Луцьку Беати Бживчи аби вона допомогла скласти клопотання про компенсацію. Надіслали листи до консульства України в Польщі, до Міністерства закордонних справ України, до Міністерства справедливості у Варшаві.
Та поки що жодної відповіді рідні загиблої волинянки не отримали…

Замість післямови

На момент смерті Анастасії Байди, її старшому синові виповнилось лише три роки, а молодшому не було й рочку. Жінка була сильна, здорова, але, на жаль, тілесні ушкодження, що були заподіяні їй, виявилися несумісними з життям. І 4 вересня 2012 року у віці 27 років, її не стало. Винуватець аварії, розповідають родичі, жодного разу не поцікавився її станом здоров’я, жодного разу не з’явився до лікарні, не запропонував хоч якусь допомогу в лікуванні. Коли жінка померла, консул жодним чином не висловив свого співчуття і не запропонував ніякої допомоги в її поховані. А згодом навіть не повважав доцільним з’явитися до волинських слідчих для встановлення істини про той страшний для родини Анастасії Байди день.

(Анастасія Байда з молодшим сином)

«Громадянин іншої держави на території нашої країни скоїв злочин, його відпустили додому, справу передали, а постраждалі - як хочете, шукайте, їдьте. Нашому правосуддю все одно. І я не здивуюсь, що все тут було проплачено, аби скоріше все зам’яти. Ким була моя сестра? Проста людина, яка мала дві освіти та двох маленьких діток. А хто він? «Гідний громадянин своєї країни», і, як виявляється, нашої, бо його захищають більше. Якщо в усьому звинуватять її, то я також не здивуюсь», - резюмує Олеся Філіпчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
лучанин Показати IP 16 Серпня 2014 19:31
а Компанієць і йому подібні страховики уроди!!!!! добре вони продумали договори страхування щоб ним гроші наші йшли а вони нічого не відшкодовували. якби у них горе сталося, то по мільйону собі замутили. гниди..........
ВОНО Показати IP 16 Серпня 2014 19:32
коментар було видалено
ХХХ Показати IP 16 Серпня 2014 20:22
Хто знає чи та баба не вилізла сама на дорогу на тому вєліку!!!я більше ніж впевнений шо вона там крутила рульом,чи вобще п'яна була! Шо за брєд в нашій країні,коли чогось водій завжди неправ!особливо якшо багатий!
Джулія до ХХХ Показати IP 16 Серпня 2014 21:12
Настя не була п'яною, як і не була самогубцею, щоб їхати по зустрічній смузі. А водійські права накладають на людину відповідальність. Якщо хтось не готовий її брати-не сідайте за кермо.
ВОНО до Джулія Показати IP 16 Серпня 2014 21:22
та ти сепаратистка! на еуропейця не можна ображатись вони і какають тільки метеликами
Анонім до ХХХ Показати IP 17 Серпня 2014 11:26
Ти людина без жушы. Хай
Анонім до ХХХ Показати IP 17 Серпня 2014 11:29
коментар було видалено
На жаль Показати IP 16 Серпня 2014 21:20
Такі справи мають бути на контролі в голови ОДА. Поляки затримуючи Українців з допомогою для арміїї поступають дотримуючись свого закону, та коли стосується Українця то сприймають його за другий сорт. Прикладом цього є поведінка державного чиновника Польщі. Тому громадські активісти, які декларують принципи рівного партнерства мали б допомогти родині розповсюдити інформацію в Польських ЗМІ щодо даного випадку та посприяти в притягненні до відповідальності в тому числі посадовців прокуратури, які допустили як мінімум службове недбальство.
ВОНО до На жаль Показати IP 16 Серпня 2014 21:24
хото він ? а хто вона? він патентований успішний еуропеець, а вона представник народу сезонних робітників та прибиральниць, отже результат закономірний
ВОНО Показати IP 16 Серпня 2014 21:31
є стара показова історія з консулами Грузіїї та США. коли грузинський консул збив американця Грузія дозволила його судити по всій строгості американських законів, а бог такий юморист! - через півроку американський консул збив грузина в Тбілісі - США заявили що то їх громпдянин і карати його мають право лише вони ,,,, і покарали перевівши на роботу в іншу країну. Висновки робіть самі, а то знову модер потре моі коментар
для сім"ї загиблої Показати IP 16 Серпня 2014 23:06
Перше, що повині зробити батьки загиблої при даній ситуації це написати скаргу на Прокуратуру в вище стоящу інстанцію на підставі цього закону(Ustawa o skardze na naruszenie prawa strony do rozpoznania sprawy w postępowaniu przygotowawczym prowadzonym lub nadzorowanym przez prokuratora i postępowaniu sądowym bez nieuzasadnionej zwłoki Dz.U.2004.179.1843 - Ustawa z dnia 17 czerwca 2004 r. o skardze na naruszenie prawa strony do rozpoznania sprawy w postępowaniu przygotowawczym prowadzonym lub nadzorowany) тільки за затримку можна домагатися від 2-20 000 злотих відшкодування, АЛЕ про нього наприклад є такі статі (http://www.pedkat.pl/index.php/publikacje/wywiady/366-wywiad-z-konsulem-jerzym-zimnym) тому потрібно підняти тему про його авторитет, в вище наведеній мною інтернет сторінці окреслюють саме цю тему , потрібно перекласти матер"яли справи і наявну всю інформацію на польську мову, надати пресі, Зробити розголос, Європейські закони повині дотримуватись навіть священиків саджають за педофелізм, поліціянтів, і консулів теж!!
для сім"ї загиблої Показати IP 16 Серпня 2014 23:31
За цим "Консулом" стоїть не тількі консулат а й польське духовенство, для того що б від нього відмовились "СВОЇ" потрібно надати розголос який зробить свою справу, поможуть в цьому українські організації,
Олеся до для сім"ї загиблої Показати IP 3 Вересня 2014 15:08
Дякую
Аня Показати IP 17 Серпня 2014 11:33
Господи,яке ангелятко і дитя і вона. За що? Бог забрав таку гарну мамусю, а вбивця косить і це польський підданий. А наші прикривають. А ви Бога не боїтесь, що хто прикриває Бог буде судити вас і ви неодмінно буде нести покарання.У ивас є хабарники у всіх діти і рідні,Вас же не вовчиця народила?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus