USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Чим загрожує відтермінування кредиту МВФ

1 Вересня 2016 11:17
Міжнародний валютний фонд укотре відтермінував розгляд українського питання. Третій за рахунком транш у розмірі 1,7 мільярда доларів США за чотирирічною програмою «Механізм розширеного фінансування» (Extended Fund Facility) дозволив би збалансувати бюджет країни та посилити позиції гривні. Загалом розмір кредитування відповідно до програми сягає 17,5 мільярда доларів.

Примітно, що таку програму застосовують до тих держав, економіка яких перебуває у кризовому стані і потребує значних реформ.

У ЗМІ вже заговорили, що така ситуація може спричинити падіння курсу гривні. Серед прогнозів – зниження її вартості до 27-30 грн/дол.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (31).

Навіщо Україні кредити МВФ

Завідувач кафедри банківської справи Луцького національного технічного університету Наталія Вавдіюк розповідає, що Україна розпочала активну співпрацю з МВФ 1994 року в умовах наростання незбалансованості зовнішніх платежів.

«Одним із важливих напрямів кредитування МВФ є формування золотовалютних резервів, обслуговування зовнішнього боргу, фінансування дефіцитів платіжного і торговельного балансів. Фінансова допомога МВФ дозволяє Україні підтримувати стабільність національної валюти, забезпечувати її конвертованість», – зазначає професор.

Перший транш на суму 5 млрд дол. США за програмою EFF було надано у березні 2015 року. Його спрямували на нагальні бюджетні потреби та на відновлення золотовалютних резервів Національного банку. Другий – 1,7 млрд дол. – був перерахований у серпні 2015 року. Він повністю пішов на поповнення резервів НБУ, що допомогло посилити стабільність на валютному ринку країни. Однак 2015 року мав би надійти ще один транш в розмірі 1,7 млрд дол., утім зараз вересень 2016 року, а грошей так і немає.

До того ж, якщо на початку року президент та урядовці заявляли, що транш от-от надійде, то влітку риторика змінилася. Мовляв, не такий він уже і потрібний. Коли діло запахло смаженим, урядовці заговорили навіть про урізання бюджету.

«Неотримання зовнішнього фінансування погіршує ситуацію. Доведеться іти на надзвичайно непопулярні рішення, секвестр бюджету (скорочення бюджету, – ВН), інші заходи», – заявив Міністр фінансів Олександр Данилюк, коментуючи ситуацію «Економічній правді». Він додав, що кожен транш МВФ – це сигнал для інвесторів, що в Україну можна вкладати гроші. Також зазначив, що без траншу буде важко отримати кредитні гарантії від США, макрофінансову допомогу від ЄС, а також кредити на купівлю газу від європейських партнерів.

Чому затримка

Надаючи гроші, МВФ вимагає проведення певних реформ. Серед вимог кредитора було і підвищення пенсійного віку, і зняття певних пільгових пенсій. Не влаштовує кредитора й недосконала система електронного декларування, що її запустили у кінці серпня. Саме вона мала б стати елементом антикорупційної реформи.

Є сподівання, що електронний реєстр декларацій повноцінно запрацює з 1 вересня 2016 року. Можливо, тоді МВФ і повернеться до українського питання. Отримати кош­ти для країни напередодні опалювального сезону (і що важливо – бюджетного процесу) украй доречно.

Депутати, які зберуться в парламенті вже 6 вересня, мали би розглядати попередні бюджетні прогнози на 2017 рік. Утім зробити це без кредитних коштів видається завданням із багатьма невідомими. Як наслідок – можливе традиційне затягування процесу прийняття головного фінансового документа і, що можливо, його неякісне ухвалення поспіхом.

Якщо МВФ і дасть кредит, його сума може бути меншою, ніж заявлена раніше. Так кредитор може стимулювати до проведення заявлених реформ.

Що буде з гривнею

Згідно з оновленою програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду для України, курс гривні до долара США до кінця 2016 року прогнозували на рівні 24,4 грн за дол., до кінця 2017 року – 24,9 грн за дол. Утім через відсутність кредитування національна валюта може подешевшати. Як наслідок, імовірне підняття ціни на імпортні товари.

«Якщо обсяг золотовалютних резервів зменшуватиметься – очікуватимемо послаблення курсу гривні та потребу в нових кредитах. Оскільки кредити МВФ не спрямовують в реальну економіку, очікування довгострокової стабільності національної грошової одиниці є хибними. Досягнення стійкості гривні в довгостроковому періоді залежатиме не лише від фінансової і технічної допомоги МВФ, а й від темпів відновлення національної економіки, фіскальної, фінансово-кредитної політики держави тощо. Саме від вибору інструментів реалізації державної політики розвитку економіки України можливе і забезпечення стійкої купівельної спроможності національної грошової одиниці», – зазначає Наталія Вавдіюк.

Позиція Нацбанку: все гаразд, все за планом

Національний банк України вважає поточні коливання курсу гривні в допустимих межах і не планує будь-яких дій для їх згладжування. Про це повідомив заступник глави НБУ Яків Смолій, передає «Інтерфакс-Україна».

Цілком зрозуміло, що для врегулювання ситуації потрібні не лише кредитні кошти, а передусім зміна податкового законодавства, наведення ладу на митниці та зміна інвестиційного мікроклімату.

Довідково:

Міжнародний валютний фонд – спеціальне агентство Організації Об’єднаних Націй, створене для регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу. Своєрідна каса взаємодопомоги, яка надає коротко- та середньострокові кредити в іноземній валюті. Зобов’язання країни-позичальника передбачають проведення нею відповідних фінансово-економічних заходів. Якщо МВФ ухвалить рішення, що країна використовує кредит не за призначенням, не виконує взятих на себе зобов’язань, то в цьому випадку Фонд має право обмежити її кредитування або відмовити в наданні наступного траншу. Таким чином, цей механізм дозволяє МВФ здійснювати економічний тиск на країни-позичальники.

Підготувала Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus