USD 39.80 40.04
  • USD 39.80 40.04
  • EUR 39.85 40.15
  • PLN 9.85 9.98

Чиновники Луцької міськради готують дилетантські проекти рішень?

25 Грудня 2015 18:01
Факти порушення законодавства, граматичні помилки та дилетантський рівень підготовки важливих для міста нормативних актів – усе це виявили депутати, проаналізувавши проекти рішень під час сесії міської ради.

Два проекти рішень – «Про затвердження структури виконавчих органів міської ради, загальної чисельності апарату міської ради та її виконавчих органів» та «Про затвердження Положення про департамент «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» в новій редакції» здобули нищівну критику депутатів під час другої сесії міськради 23 грудня.

Штати без штатів: що затвердили у Луцькій міськраді

Депутати звертали увагу на те, що в проекті рішення щодо структури виконавчих органів міськради вказана лише кількість штатних одиниць та перелік структурних підрозділів. Депутат Андрій Козюра зауважив, що під час засідання постійних комісій докладний перелік штатних одиниць у кожному управлінні, департаменті чи відділі депутатам не надали, хоча це могло б зняти усі питання. Депутат Олександр Кравченко зазначив, що не розуміє, чому так наполегливо перелік штатних одиниць приховують від депутатського корпусу.
Своєю чергою, міський голова Микола Романюк запевняв, що нічого не приховує, а усі штатні розписи з окладами можна побачити на веб-сайті міської ради (попри те, що єдиного списку посад, з яким було б зручно ознайомитися, немає). Він повідомляв, що перелік посад змінюється щотижня.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини депутат Григорій Пустовіт, переглянувши напередодні порядок денний та обов’язки міського голови, питання, які виносяться на сесію, він звернув увагу у процесі роботи над змінами до регламенту на те, що міський голова зобов’язаний винести питання щодо затвердження штату на розгляд ради. Піднявши попередні рішення міськради, він з’ясував, що ані минулого, ані позаминулого року штат не затверджували.

«Я зайшов на сайт Дніпропетровської міської ради і побачив там два додатки до рішення – структура та штат. Я поставив собі питання про те, чому у нас не затверджується штат. Адже, якщо штат затверджує міський голова, то він перевищує свої службові повноваження і його підставляють його ж підлеглі. Це справа, за яку рано чи пізно можна нести відповідальність, оскільки посадовці не мають права перевищувати службові повноваження», - розповів Григорій Пустовіт.

Отже, під час розгляду питання депутат почав казати, що не можна ігнорувати такий обов’язок, як затвердження штату. Дехто з депутатів вважав, що він не має рації, просто придирається до документу та хоче попіаритися.
Начальник юридичного відділу Олександр Рачков звернув увагу на те, що постанова Кабміну про типові штати апарату та виконавчих органів міських рад скасована рішенням Конституційного суду.

Як зазначив Григорій Пустовіт, це рішення змінює постанову Кабміну про типові штати, тому що Кабінет міністрів не може диктувати свою волю органам місцевого самоврядування. Водночас, з його слів, ці типові штати стримували місцеві ради від необґрунтованого збільшення свого складу, адже навіть місто з мільйоном мешканців мало лише чотири заступники міського голови, а наше відносно невелике місто має вже п’ятьох - йде витрачання бюджетних коштів на роздуті штати.

Виникла дискусія про те, що таке штати – міська рада спочатку стверджувала, що це кількість людей. Депутат навів слова з постанови Кабінету міністрів, де написано, що це конкретні посади. У процесі дискусії міська рада все ж таки визнала, що штат є переліком посад. Отже, варто було затвердити перелік посад, як того вимагає законодавство, не несучи за собою вантаж неправильно прийнятого рішення.

Не зважаючи на зауваження депутатів, структуру виконавчих органів міськради затвердили у такому вигляді, у якому її подали на розгляд.

Нове Положення про ЦНАП: помилки та порушення законодавства

Під час розгляду наступного проекту рішення, Положення про департамент «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» в новій редакції у депутатів виникло чимало зауважень до тексту документу, що ряснів помилками, нелогічно сформульованими реченнями та навіть містив окремі порушення законодавства.

Як розповів Григорій Пустовіт, прочитавши вже першу статтю документа, він побачив у ній помилку. Фактично, мовляв, міського голову підставляють і штовхають на порушення закону. Він вирішив уважніше прочитати положення, адже його готували досвідчені фахівці, яким депутати довіряють. Почавши вчитуватися у текст, депутат побачив порушення закону. Так, Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає відповідь на запити тільки в письмовій формі, а в тексті положення йдеться також про усну форму. Є посада директора департаменту, але в одній зі статей положення його називають «начальником». Є речення, які, зі слів депутата, взагалі неможливо зрозуміти.
«На мої питання директор департаменту Лариса Карпяк починає агресивно доводити, що це правильно. Я погодився, і тепер рішення прийняте зі словесною абракадаброю. Я почав шукати коріння проблеми та зайшов на сайт Вінницької міської ради, де ЦНАП почав діяти ще раніше. Там я прочитав положення про Центр надання адміністративних послуг «Прозорий офіс». В одному з пунктів документа я знайшов визначення, у якому автори нашого положення поміняли місцями декілька слів. Я не хочу називати це плагіатом, але вони використали досвід Вінницької міської ради. Але якщо автори документу використали цей текст, змінивши декілька слів, їм потрібно набратися мужності та визнати, що вони припустилися помилки. Після цього можна рухатися далі, не несучи на собі вантаж недолугого положення з помилками, яке усе ж таки прийняте», - зазначає Григорій Пустовіт.

Наприклад, у положенні вказано, що структура ЦНАПу – «відділи», але немає жодного переліку відділів. Відповіді про те, що так і повинно бути – це, на думку депутата, агресивна безграмотність деяких керівників. Міський голова міг жорстко сказати про те, що документ містить низку порушень і його потрібно зняти з розгляду, переробити та розглянути наступного дня (адже сесія тривала і 24 грудня). Втім, він цього не зробив. Григорій Пустовіт зауважує, що не можна «відмарафетити» положення, яке відверто провальне. Його треба змінювати, шліфувати, адже зараз, проголосувавши за нього, депутати виставляють себе на посміховисько – структурою, де написано про «відділи», реченнями, в яких пропущені слова і вони втрачають сенс взагалі, іншими речами, які не додають авторитету міськраді.

Зауваження до документів: особисті амбіції чи спроба зберегти імідж міськради

Депутат наголосив, що питання штату – це не питання його протистояння з міським головою чи протистояння частини депутатського корпусу і частини посадовців, а питання іміджу міста, громади. Отже, не варто бачити у цьому особисті амбіції та образи і ображатися, коли вказують на недоліки. Григорій Пустовіт вважає, що коли вказують на недоліки, треба бути вдячним та виправляти їх, адже йдеться про спільну справу, а не справу міського голови чи окремого посадовця.

Як зауважує депутат, у військових є вислів «штабна культура» - подібної культури під час написання цих проектів рішень. Він повідомив, що протягом найближчого місяця ознайомиться з іншими документами і якщо вони написані у такому ж стилі, він виноситиме пропозиції про зміни та показуватиме, на якому дилетантському рівні працюють автори документів. Григорій Пустовіт зазначив, що не хоче, щоб з депутатів сміялися через недолугі положення, неякісно підготовані документи та через те, що вони не хочуть розібратися в штатах через чиєсь бажання не допустити депутатів до впливу на створення штатів. З його слів, у міськраді прозорий лише результат, а не процес створення результату (цей процес він наразі вважає непрозорим та незаконним).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Колян Показати IP 25 Грудня 2015 18:09
А чому немає жодної інформації про те, що Пустоцвіта сьогодні за зраду зняли з посади голови облорганізації та вигнали з партії "Батьківщина"?!
дідо Показати IP 25 Грудня 2015 18:11
Бютівська секта дешево попіаритися любить. Забув Пустовіт профукані кошти на автобус для філармонії та нібито порізаний гальмівний шланг.
Анонім Показати IP 25 Грудня 2015 19:14
«Я зайшов на сайт Дніпропетровської міської ради і побачив», що «міський голова... перевищує свої службові повноваження» Вопрос на засыпку - а где в этом гарантия того, что мэр Луцка превышает свои законные полномочия, а не нарушает распределение властных полномочий, сложившихся на Днепропетровщине?
Депутат Показати IP 25 Грудня 2015 19:33
А гроші , які він вкрав на виборах йому не пробачать,
Барні Показати IP 25 Грудня 2015 19:50
За результатами всеукраїнського соціологічного дослідження проведеного фондом І.Кучеріва- луцький ЦНАП один з найкращих в Україні. Не там стараєтесь пане Пустовіте
юля Показати IP 25 Грудня 2015 20:54
пустогріша був на багатьох посадах і все прок@к@в і партію також,секретарем міської ради було впадло прочитати положення цнапу а тепер хоче вспливти разом з "козюркіним"з *івна!(10 річну гегемонію моєї партії звели до 0..)
прокурор Показати IP 26 Грудня 2015 08:49
Це шарашкіна контора якої ще ніколи не було. Головний Шарашко набрав в заступники сірих безмозглих осіб яких знають за які суми вони туди попали. Тепер вони продають посади. Половина депутатів не знають куди вони попали і офігіли, де те славнозвісне корито яке їм обіцяли.
Анонім Показати IP 26 Грудня 2015 13:52
Ну так всіх же брали на державну службу без блату, виключно за інтелектом і діловими якостями, без всяких там протекцій. От і понабирали...... А тепер вони ще й за свою якісну і чесну роботу вимагають високих зарплат, премій, матеріальних і оздоровчих. А якщо без сарказму, то скажу так гнати усіх тих держслужбовців ср@ною мітлою. Бо ні один з них на роботу не потрапив без блату і хабара. І не може людина, що попала на роботу за допомогою корупціїних схем, будувати чесну правову державу
Браво! Показати IP 26 Грудня 2015 15:01
Браво ПРОКУРОР! Браво!!!! Істинна ПРАВДА щодо депутатів!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus