USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чистий Четвер у Луцьку: віряни понесли до домівок благодатні свічечки

9 Квітня 2015 22:33
Православні віряни всього світу сьогодні, 9 квітня, відзначають Великий (Чистий) Четвер.

Історія Страсного Четверга пов’язана з Таємною Вечерею, одним з найбільш значущих євангельських подій, що передували розп’яття Спасителя. В останній четвер свого земного життя Ісус, зібравши своїх учнів, омив їм ноги, щоб показати, яким безмежним має бути смиренність справжнього християнина.

Четвер перед Великоднем – один з найнасиченіших днів у Страсному тижні, адже впродовж нього щирі віряни повинні переробити безліч важливих справ. Ще здавна особливу увагу у цей день господині приділяли прибиранню домівок. Звідси і назва – Чистий Четвер. Особливо ретельно вони слідкували, аби сміття не лишилося в жодному закутку чи під лавою. Випрати до свята намагалися усю білизну і ганчір’я, адже «навіть онуча, і та радіє Великодню». Господарі ж наводили лад у дворі, спалюючи усе зайве гілля, причому вогнище у цей день ніколи не гасили, аби сміття повністю вигоріло. Уже в чистій хаті господині бралися за приготування пасок і виготовлення писанок. Традиційно наші бабусі це робили саме у Чистий четвер, адже наступного дня, Страсної п’ятниці, категорично заборонялася будь-яка праця. Вимішували тісто і розписували яйця з молитвами і гарним настроєм – інакше паска не вдасться, а писанка вбере в себе недобрі помисли. А увечері йшли до церкви і намагалися будь-що донести до дому запалену від церковного вогню свічку (для цього використовували спеціальні ліхтарики). Вогнем цієї свічки випалювали хрест на хаті, який не стирали до наступного Чистого Четверга.

Однак, завдяки новітнім досягненням та побутовій техніці, сучасним жінкам впоратися із хатньою роботою набагато легше, ніж нашим бабусям, і все ж не варто перетворювати Великий Четвер лише на день генерального прибирання. Адже головне, що потрібно зробити християнам за три дні до Великодня, – через сповідь і причастя очистити свою душу.

У Чистий Четвер у церквах запалюється особлива четвергова свічка, що символізує велику любов віруючих до Спасителя. По закінченню служби потрібно постаратися донести цей вогник додому, не загасивши його по дорозі. Якщо вдасться донести полум'я ритуальної четвергової свічки до дому, не загасивши його, то воно вбереже оселю від пожеж, а членів родини - від хвороб.

Тож, у такий значний для християн день, після служби, благодатні свічечки понесли по домівках й лучани. І, хоч, на відміну від наших предків, багато із них робили це із допомогою громадського транспорту та власних автівок, однак все ж із вірою та Богом у серці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus