USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Де на Волині виявляють найбільше неоформлених працівників та яке покарання чекає на роботодавців

8 Грудня 2020 20:43
Найбільше неоформлених працівників у Волинській області зафіксовано у торгівельній галузі та сфері надання послуг.

Головна державна інспекторка Управління Держпраці у Волинській області Марія Мосур розповіла Суспільному Волині про те, що з початку року працівники управління провели 454 заходи з додержання контролю щодо питання дотримання вимог трудового законодавства, зокрема 437 інспекційних відвідувань і 14 планових перевірок.

«У 123 об’єктах господарювання виявлено порушення, це 117 інспекційних відвідувань і шість планових перевірок із забезпечення праці інвалідам, – сказала вона. – За 11 місяців року працівники управління провели 252 інспекційних відвідування з питання легалізації найманих працівників. Під час них виявлено 142 працівники без укладення трудового договору і шість працівників, які працювали згідно з цивільно-правовими договорами. Майже в усіх районах допускаються порушення. Звичайно, в Луцьку, Луцькому районі, Ковелі та інших великих містах – найбільше».

Марія Мосур відзначила, що найбільша кількість порушень стосується оплати праці – це зарплата в конвертах, невиплата зарплатні працівникам, зокрема компенсацій після звільнення.

Найчастіше працедавці зловживають трудовим законодавством у будівельній сфері, торгівлі, галузі обслуговування громадян. Там неоформлених працівників найбільше.

«Під час інспекційних відвідувань інспектори складають акти, на підставі яких, у випадку виявлення порушень трудового законодавства, ми роботодавцям вносимо приписи про обов’язкове усунення порушень, а також складаємо протоколи, які передаємо до суду (за частиною 1 статті 41, за частиною 3 статті 41 КУпАП). Також на підставі статті 265 КЗпП наші керівники, заступники накладають фінансові санкції на роботодавців, на юридичних і фізичних осіб, які використовують найману працю. На юридичних осіб, які використовують найману працю без оформлення трудового договору, з оформленням працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи в повний робочий час і без нарахування податків, сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове страхування, штрафна санкція сягає десятикратного розміру мінімальної заробітної плати на момент встановлення порушення. Для роботодавців, фізичних осіб І, ІІ та ІІІ груп оподаткування єдиного внеску, першого разу застосовується попередження, яке діє протягом двох років. Якщо порушення виявлено повторно, то передбачається штрафна санкція в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника на час скоєння проступку», – розказала інспекторка.

Також штрафи накладаються на працедавця у випадку порушення строків виплати заробітної плати. За порушення строків більше, ніж на один місяць, штраф сягає трикратного розміру мінімальної зарплати, за недотримання мінімальних гарантій – двократного розміру мінімальної зарплати за кожного працівника на момент скоєння проступку.

«Протягом року ми проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу. Наші працівники провели 7074 таких відвідування роботодавців, – інформувала Марія Мосур. – Після таких робіт дуже багато роботодавців узаконили трудові відносини зі своїми найманими працівниками, що ми відстежували через податкову, Пенсійний фонд. Тобто наша інформаційно-роз’яснювальна робота дуже ефективна».

Вона звернула увагу, що інспектори управління закликають громадян не погоджуватися на нелегальну роботу: «Ми рекомендуємо писати заяву про прийом на роботу, надавати трудову книжку і укладати договір із роботодавцем, а також відстежувати через податкову, Пенсійний фонд сплату ним внесків. Тоді не буде ніяких проблем».
Нагадаємо, волинському підприємцю доведеться сплатити штраф у розмірі 1,127 мільйона гривень за допуск до роботи дев’яти працівників без укладання трудового договору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ABC Показати IP 9 Грудня 2020 04:00
Яке ще покарання? У нас одного відомого депутата власника СТО вже покарали за незаконне працевлаштування? Ото ж бо.
Тору Палюкан Показати IP 9 Грудня 2020 05:07
Зайдіть на КРЗ в будь-який ангар)
Павлик Морозов Показати IP 9 Грудня 2020 08:53
Правильно працівники Управління Держпраці у Волинській області роблять, що виявляють непорядних підприємців. А тих ну дуже хитрих підприємців, у яких буде виявлено знову та знову два і більше разів незареєстрованих найманих працівників, необхідно довічно позбавляти ліцензії на право займатись підприємницькою діяльністю. Це все одно як нетверезий водій за кермом автомобіля. Поки водійське посвідчення не забереш у п'яниці, не зрозуміє сволота, що за кермом п'яним нетреба бути і порушувати правила. Так і у підприємців, скільки штрафів цьому спекулянту не виписуй, толку не буде, вони ці штрафи повернуть через тих же незареєстрованих найманих працівників та несплатою податків до бюджету.
Пилип Орлик Показати IP 9 Грудня 2020 14:18
Таких нігодяїв підприємців не штрафувати треба, а зразу на місці позбавляти права бути підприємцем, а ті спекулянти та шахраї, хто ще не згідний направляти на них документи до суду, і ось тоді довічно забирати ліцензію. Не вміє здійснювати чесний бізнес чи не бажає чесно працювати, постійно обманює державу та не платить податки, не бажає реєструвати або офіційно влаштовувати найманих людей для праці - нехай такий підприємець-спекулянт йде туди де народився в народне господарство у своє село чи на хутір, звідки вийшов. Нехай далі продовжує коров'ячий чи свинячий гній перекидати у коровнику та свинарнику.
Єурупейський приклад Показати IP 10 Грудня 2020 21:46
Зайдіть на Шруберт енд Круберт
Віктор Показати IP 8 Грудня 2021 03:00
Станом на сьогодні чоловік повинен мати 28 років страхового стажу для отримання МІНІМАЛЬНОЇ пенсії, однак ця цифра кожного року зростатиме і в 2028-му році досягне максимуму 35 років страхового стажу. З 01.12.2021 мінімальна ЗП становить 6500. Отже для того, щоб мені отримати мінімальний страховий стаж - потрібно роботодавцю заплатити 22% ЄСВ з цих 6500 = 1430,00 грн. На момент написання мною цих слів курс продажу долара - 27,35. Отже 1430/27,35 = 52,29 USD. Спростимо завдання і для розрахунку візьмемо без центів, 52 USD х 12 місяців х 35 років = 21840 USD (То сума - яку мій роботодавець або я оплачу найбільшому любителю халяви - державі) Далі. Тривалість життя чоловіка (середня по Україні) 63 роки. Зі стажем 35 років - я вийду на пенсію в 60 - і буду отримувати її аж 3 роки, поки не загнусь від якоїсь болячки. Давайте знову до цифр. Зараз мінімальна пенсія з 01.12.2021 - 1934 грн. поділимо на 27,35 = +- 70 доларів. Якщо хтось сподівається, що курс не зміниться з наступним зростанням мінімалки - дарма. Отже 70 х 12 місяців х 3 роки = 2520 USD мені держава заплатить за три роки мого щасливого пенсіонерського виживання. Підрахуємо - 21840 - 2520 = 19320 USD. Нічого так бізнес? Хто ворог голодранця-українця? ФОП? Директор фірми? Бухгалтер? Ні, Панове. Наш ворог - держава. Бо оті 19320 USD, які у неї залишаться після Вашої смерті - вона вашим діткам, внукам не поверне, а успішно освоїть і виведе в Лондон, Кіпр, Канари і ще кудись.... А можна мені не платити ЄСВ, пане Президенте?! В моїх руках ці гроші перетворяться на квартиру моїй дитині, і я не думатиму, як її влаштувати на навчання до Польщі. Еххх.... То ми ще інші податки не розбирали :) Там те ж саме, якщо не гірше. Колись - за років 20, якщо на українській землі не станеться дива (сподіваюсь - доживу, цікаво дуже), залишаться лише великі корпорації, і ті хто доживе - будуть працювати на них за мінімалку (або й за миску "похльобки" з сухарем). Конкуренції у них не буде, бо малий та середній бізнес не має лоббі у ВР, тож вимре, як мамонти з динозаврами. Але єдине не зміниться - українці й далі ламатимуть списи в коментарних баталіях, звинувачуватимуть у своїх бідах усіх, окрім себе - коханих... Сумно.
Віктор Показати IP 8 Грудня 2021 03:03
Може в цифрах десь помиляюсь, то нехай мене інспектори праці, чи хтось з пенсійного фонду підправлять :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus