USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Дефіцит, паніка та залякування новими законами: із Росії втікають уже й політики

24 Березня 2022 10:06
З Росії почали втікати політики. Анатолій Чубайс, один з провідних економістів країни, який безперервно з 90-х обіймав ті чи інші державні посади, раптово склав обов’язки представника президента Росії з питань сталого розвитку і втік до Туреччини. Там його помітили біля одного з банкоматів.

Цього ж дня усім депутатам провладної партії «Єдина Росія» заборонили виїжджати з країни без дозволу від голови фракції.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Найчесніша соціологія

Протягом останнього місяця росіяни зняли з банківських рахунків рекордні 1 трильйон 200 мільярдів рублів. Це – 3,5% від усіх грошей в російських банках і найбільш відверта відповідь на питання про довіру громадян до Кремля.

Не більше упаковки цукру в одні руки і порожні полиці, цукор – на самогон – найдефіцитніший товар першої необхідності.

Також у Росії масові черги не лише до банкоматів, але і до аптек. Російські лікарі вже зараз скаржаться на нестачу 80 видів препаратів, серед них – протизапальні, гастроентерологічні, протиепілептичні, протисудомні, інсулін і антидепресанти, попит на які останні тижні небувалий. Утім російський міністр охорони здоров’я пояснює це «якимись фейками та недостовірною інформацією, яка спровокувала ажіотаж».

Читати ще: Сейм Польщі визнав Путіна воєнним злочинцем

Держдума Росії, до речі, блискавично ухвалила ще один закон про заборону поширювати фейки – тепер про діяльність російських державних органів за кордоном. Наприклад, парламентських розслідувань. Це означає, що до 15 років за ґрати можна потрапити за озвучений сумнів у тому, що українці разом з американцями розробляли бактеріологічну зброю чи, скажімо, винайшли коронавірус.

«Ми хотіли б заявити, що якщо дані про український слід у створенні COVID-19 підтвердяться, співвідповідачем за позовами повинні виступити самі США», – заявив депутат Держдуми Росії від ЛДПР Олексій Діденко.
Це – вже невиліковно... Але, повертаючись до лікарів, то в у них, крім препаратів, закінчується папір. Персоналу московських лікарень пояснюють, що запасів лишилося на місяць, а далі друк історій хвороби та інших медичних документів – за власний рахунок, на чому завгодно. Вартість простої А4 в Росії виросла в 3-4 рази, як і цукру.

Читати ще: Розв'язана Кремлем війна загрожує продовольчій безпеці у всьому світі

Тож учителі теж зупиняють перевірку робіт чи переводять її в електронний формат – там, де це можливо.

Тим часом у Москві за вісім зірочок на білому листі паперу ще не садять за ґрати, але вже стягують штраф у 50 тисяч рублів. Такий вирок напередодні почув активіст Дмитро Рєзніков, якого заарештували на мітингу 13 березня. Під перевірку силовиків можна потрапити навіть за гірлянди, якщо вони синьо-жовтого кольору і на неї поскаржаться, наприклад, мешканець будинку навпроти. А на двері калінінградських учасників антиурядових мітингів почали клеїти наліпки про зрадників.

При всьому цьому не дивно, що Росію починають масово залишати айтівці, хоча їм уже офіційно пообіцяли навіть відстрочку від армії. За оцінками російської асоціації електронних комунікацій, поїхало вже щонайменше 50 тисяч, вдвічі більше – готується і не виїхало тільки через дорогі квитки, нестачу житла та погане ставлення до росіян за кордоном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus