USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Дефіцит солі на Волині: яка ситуація в магазинах і коли очікувати поставок

30 Травня 2022 19:32
Дефіцит солі на прилавках помітили всі волиняни. Якщо вона і є, то за захмарною ціною. Окремі магазини продають сіль навіть за 85 гривень за кілограм.

Ще на початку квітня українське ДП «Артемсіль» (один із найбільших заводів із видобутку кам’яної солі у Європі) зупинило роботу. Підприємство забезпечувало постачання 95 % харчової солі на внутрішньому ринку, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Завод зупинився через постійні обстріли. Внаслідок атаки зруйновано будівлю підприємства. Хоч продукцію вдалося евакуювати, на прилавках магазинів виник дефіцит. Люди занепокоєні тим, що буде далі.

На території Рожищенської громади в магазинах солі немає.

Мешканка міста Рожище Антоніна ще має вдома пачку солі. Про те, що нині її дефіцит, дізналася від сина: «Казав мій син, що пачка солі зараз коштує сто гривень. Куди таке годиться? Раніше копійки коштувала».У селі Копачівка сіль також розібрали. Продавці запевняють, що скоро її привезуть, але продаватимуть на вагу – тільки кілограм одному покупцеві.

На думку продавчині Марії, люди самі здіймають ажіотаж: «Бабусі кажуть: «У мене вдома є два мішки солі, але куплю ще мішок. Нехай буде». А людина, яка купує сіль тільки в сільничку, нині не може її знайти. Це наш менталітет».

Окремі волиняни не панікують і закликають до спокою інших. Валентин говорить: «Люди самі викликають дефіцит. Кажуть, що розбомбили головного постачальника солі «Артемсіль». Зараз я читаю в інтернеті, що виробництвом солі зайнялися в Дрогобичі. Солі вистачить. Навіщо нам купувати сіль за кордоном? Сіль буде. Це не основний продукт. Головне, щоб були сало і м'ясо».

У Луцьку сіль є. Однак не кам’яна.

Експерти дають втішні прогнози: незабаром дефіциту солі в Україні не буде.

Кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин ЛНТУ Оксана Урбан розповідає: «Наші жителі вміють піддаватися панічним атакам. Високий попит, пов'язаний з очікуванням зменшення товару, призвів до масового скупляння солі. Хоча ми розуміємо, що сіль – досить необхідний продукт, але він не використовується в тих кількостях, у яких люди його закупили. І це призвело до зникнення цього продукту. Але, думаю, ситуація має стабілізуватися».

Торгові мережі обіцяють, що солі вистачить усім. Перші партії вже надійшли з Польщі, а з Румунії та Туреччини поставки очікують на початку та в середині червня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
007 Показати IP 31 Травня 2022 09:34
Ще координати розкажіть заводу в Дрогобичах . То точно тоді буде по 200гр за кілограм . Війну виграли в німця , бо інтернета не було .
Русскє Ваня Показати IP 31 Травня 2022 16:27
Дє то там вашиє Драгобичі? Щя на яндекс картах найдем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus