USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Декларації з лікарями без паперової бюрократії: як працює система «Електронне здоров’я»

12 Червня 2018 19:57
Як працює система «Електронне здоров’я», у який спосіб громадяни можуть укладати декларації з лікарями та чи справді стоси бланків та інших документів з печатками назавжди відходять у минуле з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Консультант Міністерства охорони здоров’я Світлана Котляревська розповіла, що з лютого було створене ДП «Електронне здоров’я», головним завданням якого є бути головним адміністратором національної бази даних та організатором комунікації та роботи з медичними закладами. Електронна система зібрала у собі найбільш передові системи безпеки даних. Наразі здійснюють ребрединг і раніше напрацьована система «E-health» стає «Електронним здоров’ям».

Серед «проривних» інновацій системи: робота з Національною службою здоров’я України можлива тільки через електронну систему; перший «мінімальний життєздатний продукт» (minimal viable product) був розроблений У 2017 для забезпечення можливості НСЗУ оплати ПМД за принципом капітації. Реєстрація пацієнтів до лікарів, укладання контрактів, складання звітів для НСЗУ від надавачів ПМД будуть можливі лише через електронну систему. Україна обрала унікальну модель з центральною державною базою даних і сертифікованими комерційними інтерфейсами, через які надавачі можуть мати доступ до центральної бази. З квітня надавачі первинної медичної допомоги можуть безкоштовно обрати одну з 10 комерційних систем для роботи з НСЗУ.

Кампанія підписання декларацій з лікарями та Волинь

Стартувала національна кампанія з вибору пацієнтами лікарів. За станом на 11 червня декларації з лікарями (сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами) підписали понад 8,04 мільйона українців, зокрема понад 212 тисяч декларацій з 619 лікарями з 26 медичних закладів вже підписали волиняни. Серед лідерів за кількістю підписаних декларацій у всеукраїнському масштабі є Харківська (понад 861 тисяча), Дніпропетровська (понад 651 тисяча) та Вінницька області (понад 583 тисячі). У сусідній Рівненській області вже уклали понад 260 тисяч декларацій.

Зауважимо, що у Луцьку за станом на кінець травня декларації уклали понад 45 тисяч осіб, серед лідерів – ЦПМСД №2 та ЦМСД №1. Відповідно до законодавства, пацієнт має право укладати декларацію з лікарем незалежно від свого місця реєстрації та місця проживання. Таким чином, ті, хто проживає у Луцьку, але зареєстрований в районах області, можуть безперешкодно укладати декларації з лікарями у Луцьку. До того ж, двічі на рік пацієнт має право змінювати свого сімейного лікаря за бажанням, укладаючи декларацію з іншим. В обласному центрі проживають приблизно 18 тисяч осіб, які зареєстровані в інших населених пунктах.

Як інформував начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Микола Якимчук, лучани здебільшого підписують декларації з лікарями за своїм місцем проживання, лише 5% пацієнтів звернулися до сімейних лікарів з інших мікрорайонів міста.

Головний спеціаліст із терапії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Микола Берник повідомляв, що реформування вторинної ланки охорони здоров’я відбуватиметься у 2019-2020 роках. Це не означає, що пацієнт муситиме укладати договір з вузькопрофільними спеціалістами, як нині з сімейними лікарями. Європейська практика полягає в тому, що сімейний лікар направляє пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста, наприклад, на консультацію до кардіолога. У луцьких ЦПМСД працюють вузькопрофільні спеціалісти, які ведуть прийом за направленням лікаря загальної практики-сімейної медицини. Якщо пацієнт бажатиме звернутися до вузькопрофільного спеціаліста, не звертаючись перед цим до сімейного лікаря, він зможе це зробити за власні кошти.

Наразі за кожним сімейним лікарем відслідковуватимуть кількість укладених декларацій, інформація буде публічною і кожен громадянин зможе побачити, яку кількість пацієнтів має той чи інший лікар. На Волині визнають, що існуватиме проблема з медичними кадрами, особливо, у сільській місцевості, адже молоді лікарі виїжджають закордон. До того ж, в більшості сільських амбулаторій працюють лише по одному сімейному лікарю, тому сільське населення не має такого вибору лікарів, як жителі міст.

Декларація – не «довічний контракт»

Світлана Котляревська наголошує, що пацієнт може у будь-який час укласти декларацію з іншим лікарем, якщо попередній його не задовольняє з тих чи інших причин, або якщо пацієнт переїхав в інший регіон, адже декларація є не контрактом, а формою заяви. Договори укладатимуться між медичними закладами і НСЗУ. Декларація – це форма заяви пацієнта щодо бажання обслуговуватися у конкретного лікаря у конкретному закладі.

З липня гроші з податків громадянина підуть до лікаря, якому той довірив своє здоров’я. Вибирати лікаря можна у будь-якому закладі незалежно від місця реєстрації. Заклад, де можна підписати декларацію, можна впізнати за наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря».

Максимальна кількість декларацій становить 1800 осіб на одного сімейного лікаря, 2000 – на одного лікаря-терапевта та 900 осіб на одного лікаря-педіатра. Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Заклад має право підписувати і більшу кількість декларацій, але згодом в контракті з НСЗУ повинен буде навести відповідні аргументи.

Вже у травні декілька лікарів у Луцьку встигли укласти декларації з понад 1200 пацієнтами. Чинне законодавство дозволяє лікарю зареєструватися як фізична особа-підприємець і набравши 2200 пацієнтів, займатися приватною практикою, як це поширено в ЄС. Заробітна плата лікаря тепер залежатиме від кількості укладених декларацій та кількості пацієнтів, яких він обслуговує.

Декларації укладаються лише в електронній системі охорони здоров’я – жодних бланків чи тим більше печаток головного лікаря не потрібно використовувати. Форма декларації єдина. Декларації можуть відрізнятися за полями, яка реалізована в медичній інформаційній системі, оскільки додаткові поля, які додаються у новій формі декларації, є необов’язковими.

Лікарю не потрібно укладати декларації з пацієнтом особисто. Головний лікар закладу може призначити Уповноважену особу (одну чи декілька), які укладатимуть декларації пацієнта з обраним лікарем за допомогою свого електронного цифрового підпису. Отже, підписувати декларацію має право не лише лікар, а, наприклад, медсестра, працівник реєстратури тощо.

В уряді визнають, що в реформі охорони здоров’я не усе досконало, але неможливо за рік зробити те, що інші держави реалізовували десятиліттями .

Правовими основами для реалізації системи Електронне Здоров’я є, зокрема, наказ Міністерства охорони здоров’я № 1060 «Про тестування компонентів електронної системи обміну медичною інформацією» 07.09.2017 (правова основа для запуску у тестовому режимі компонентів eHealth для реєстрації лікарень, лікарів та пацієнтів), Закон України № 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та наказ Міністерства охорони здоров’я №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», який містить зразок декларації.

Щодо ризиків витоку персональних даних з електронної системи, Світлана Котляревська зазначає, що намагалися зробити систему безпеки найбільш безпечною і вона точно є більш безпечною, ніж запис вручну в реєстратурі. Зараз є 10 медичних інформаційних систем, які приєднані до центральної бази даних (яка містить ІD, реєстри лікарень, лікарів, пацієнтів, декларації, звіти, резюме, правила та положення). Адміністратором центральної бази даних є ДП «Електронне здоров’я», воно надає доступ медичним інформаційним системам. Оператор медичної інформаційної системи надає послуги обміну інформацією з центральною базою даних та можуть надавати інші послуги, що не регулюються МОЗ. Своєю чергою, Національна служба здоров’я України є розпорядником та власником даних реєстрів ЦБД та забезпечує функціонування системи. Пацієнт подає декларацію про вибір лікаря первинної ланки медицини через сайт або у закладі охороні здоров’я, а заклад укладає договір з НСЗУ, на підставі якого отримує фінансування за надані медичні послуги (перша хвиля укладання таких договорів розпочинається у липні).

Закиди про нібито витрачені шалені кошти на роботу медичної інформаційної системи у міністерстві спростовують, наголошуючи, що держава гарантує безплатний пакет електронних сервісів. Це – реєстрація закладу з надання первинної медичної допомоги, реєстрація лікарів первинної ланки (сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів), реєстрація декларацій між лікарями первинної ланки та пацієнтами та формування відповідних звітів.

Пацієнти зможуть реєструватися у системі тоді, коли буде розроблений спеціальний інтерфейс (тоді буде можливість пацієнту самостійно подавати декларацію). Наразі розроблений інтерфейс лише для медичних закладів. Отже, важливим є вирішення питання комп’ютеризації закладів охорони здоров’я та навчання працівників. У тих регіонах, де цю проблему вирішили раніше, до системи підключені більше медзакладів та лікарів.

Типи підписання декларацій

Існують два типи підписання декларацій – у закладі та за його межами. Для того, щоб підписати її у медичному закладі, уповноважена особа (лікар, медсестра, реєстратор чи інший працівник) обирає в системі потрібного лікаря, сканує документи, вводить інформацію, друкує два примірники декларації, відтак пацієнт перевіряє інформацію та підписує документи. Після цього уповноважена особа накладає на декларацію свій електронний цифровий підпис та забирає в пацієнта один підписаний примірник.

Як пояснював Микола Берник, пацієнту потрібно обрати заклад та лікаря, з яким він хотів би підписати декларацію, звернутися у цей заклад з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати ці документи для введення даних в електронну форму декларації, надавши також номер мобільного телефону. Після цього пацієнт отримає код в смс-повідомленні, який потрібно озвучити. Якщо код отриманий, декларація може бути роздрукована. Одним телефонним номером для отримання смс можуть скористатися до шести осіб.

Для того, щоб підписати декларацію за межами закладу, уповноважена особа фотографує документи пацієнта, підписує згоду про обробку персональних даних, згодом вже у закладі вводить інформацію в системі, друкує два примірники декларації. Тоді знову за межами медичного закладу пацієнт перевіряє інформацію, підписує примірники. Один з яких лишається в уповноваженої особи. Після цього уповноважена особа у закладі накладає свій електронний цифровий підпис на декларацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
є думка Показати IP 13 Червня 2018 07:20
Та нагайками таку реформу треба розписати ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus